مقالات, دیابت

آیا در مصرف ویتامین ها باید احتیاط نمود ؟

ویتامین ها

امروزه مصرف ویتامین های اضافی به حدی است که اقصی نقاط کشور نیز آمپول های ویتامین زرد و قرمز را می شناسند و می پندارند که مصرف زیاد آنها اثر مستقیم درد درمان امراض ایشان دارد به ویژه افرادی که از درد های نواحی پا و زانو رنج می برند، در حالیکه ممکن است مصرف بی رویه این ویتامین ها که در قالب قرص و کپسول و آمپول عرضه می گردند، نه تنها علاجی نباشد بلکه عوارضی منفی را نیز همراه داشته باشد. حتماباید در مورد نوع ویتامین و میزان استفاده از آن با پزشک مشورت کنید. استفاده بی مورد از ویتامین ها می توانید خطرناک باشد. همچنین از پزشک بخواهید که فشار خون شما را با دستگاه فشارسنج دیجیتال اندازه گیری کنید. انجام این تست می تواند در تشخیص نوع ویتامین مورد نیاز شما تاثیر گذار باشد.

اگرچه تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین را ثابت کند اما امروزه دریافته ایم که مصرف اضافی برخی ویتامین ها ازجمله ویتامین E به صورت مرتب و در قاب انواع دارو، پدیده توصیه شده ای نیست، بلکه برعکس، توصیه های کنونی بر متنوع کردن غذا و استفاده از ترکیب مناسب ویتامین ها استوار است. به عنوان مثال: سالاد میوه، سیب (حاوی مقدار مطلوبی ویتامین، املاح و سایر مواد گیاهی) پرتقال (سرشار از ویتامین C) و سایر میوه هایی که برحسب ذائقه خودتان می توانید به آن اضافه کنید. اگر پودر های نارگیل و کاکائو و… که حاوی ویتامین E هستند و نیز هویج به عنوان پیش ویتامین A به این ترکیب اضافه شود، ترکیب مناسبی از ویتامین به دست می آید. حتما در مورد رژیم غذایی مناسب خود و فشار خون با پزشک صحبت کنید و از اون مشورت بگیرد. اگر پزشک تشخیص داد که به بیماری فشار خون مبتلا هستید به صورت دوره فشار خون خود را با دستگاه فشارسنج دیجیتال سخنگو اندازه گیری کنید.

مصرف ویتامین ها

ناگفته نماند که این ویتامین ها بطور متقابل تقویت کننده یکدیگرند. البته مقدار ویتامین مصرفی شما طی روز، به میزان غذایی بستگی دارد که شما مصرف می کنید. متخصصان معتقدند بهترین راه تأمین ویتامین ها، استفاده از مواد غذایی تازه است و معمولا پنج وعده استفاده از سبزیجات و میوه جات می تواند کافی باشد. مصرف شش میلی گرم پیش ویتامین A، صد میلی گرم ویتامینC، چهارده گرم میلی گرم ویتامین E، مقادیر مطلوبی است.

دیابت و مصرف ویتامین ها

اینکه ” آیا تمام افراد دیابتی  که دستگاه تست قند خون دارند اساسا به ویتامین بیشتری (بویژه ویتامین C) نیاز دارند؟” هنوز مورد بحث متخصصان است اما با اطمینان می توان گفت که: نیاز به ویتامین در افراد دیابتی که از کنترل مناسبی برخوردار نیستند، افزایش می یابد زیرا با تکرر ادرار، میزان بیشتری ویتامینC از دست می دهند.

افراد دیابتی بویژه کسانی که به دلیل کنترل بد قند خون خود، دچار عوارض کلیوی شده اند، ویتامین ها و سایر مواد آلی را از دست میدهند. یکی از مهمترین ویتامین هایی که از دست می دهند اسید پانتون است. دیابتی های بد کنترل، بعضی از املاح، به ویژه منیزیم را دفع می کنند که دفع منیزیم باعث ایجاد  ضعف عضلانی، گرفتگی ماهیچه های پا و نیز واکنشی شدن در رفتار می شود. حتما افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید قند خون خود را به صورت روزانه اندازه گیری با نوار قند خون با کیفیت کنند تا از میزان دقیق قند خون خود مطلع شوند.

پروفسور ارنست شانتلاو، عضو کمیته تغذیه انجمن دیابت آلمان و دکتر بریونی توماس؛ عضو کمیته تغذیه انجمن دیابت انگلستان معتقدند که برنامه غذایی افراد دیابتی صحیح ترین برنامه غذایی است که با رعایت آن، نسبت به سایر افراد اجتماع، نیاز کمتری به ویتامین های اضافی دارند. تنوع غذایی که در برنامه غذایی یک دیابتی وجود دارد، خود، بهترین روش مصرف ویتامین هاست. افراد مبتلا به دیابت می توانند از محصولات رژیمی دیابتی استفاده کنند. استفاده ازاین محصولات باعث تنظیم میزان قند خون انها می شود. با توجه به هزینه های هنگفت دارو های ویتامین از سویی و عدم یقین نسبت به اثرات و عوارض قطعی و دراز مدت ویتامین ها و نقش مبهم آنها در درمان بیماری ها، از سوی دیگر، توصیه می کنیم که:

  1. به جای استفاده از داروهای ویتامین، سعی کنید نیاز به ویتامین را با میوه و سبزیجات تازه تأمین کنید و در این مورد از پزشک و متخصص تغذیه کمک بگیرید. و برای خرید دستگاه فشارسنج عقربه ای از پزشک مشاوره بگیرید.
  2. برنامه غذایی دیابتی ها را نه تنها یک دیابتی بلکه یک غیر دیابتی نیز بهتر است اجرا کند. این برنامه ها از طریق آموزش های حضوری انجمن دیابت ایران و کتب منتشر شده از سوی انجمن برای عموم قابل دسترسی است.

ما از رژیم غذایی صحبت نمی کنیم چرا که رژیم یعنی محدودیت بلکه از برنامه غذایی صحبت می کنیم، و افراد دیابتی هستند که صحیح ترین برنامه غذایی را دارند.

مصرف سبزیجات

نکته های اساسی در مورد یک تغذیه سالم

  1. در غذای خود تنوع ایجاد کنید زیرا تغذیه متنوع، هم سالم و هم لذت بخش است.
  2. غذای خود را در 6 وعده میل کنید.
  3. به مقدار فراوان نوشیدنی بنوشید اما توجه داشته باشید که از مصرف نوشیدنی های شیرین (نوشابه، شربت و…) خودداری کنید.
  4. مصرف شیرینی جات را محدود کنید.
  5. بهتر است از گوشت های کم چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات و پنیر به مقدار بیشتری در وعده های مختلف غذایی استفاده کنید.
  6. سعی کنید به اندازه کافی مواد غذایی فیبردار (سبزیجات، سالاد، میوه جات، غلات، و…) در برنامه های غذایی خود داشته باشید.
  7. مصرف چربی ها را محدودکنید (چربی های مخفی را در نظر داشته باشید). سعی کنید بیشتر از چربی های مفید استفاده کنید.
  8. نمک، کمتر مصرف کنید.
  9. تا حد ممکن غذا را طوری بپزید که ویتامین های آن از بین نروند. بهتر است از سرخ کردن غذا ها بپرهیزید و در صورت پختن، آب آن را نیز دور نریزید و از آن استفاده کنید.
  10. همیشه به کیفیت مواد غذایی و تازه بودن آنها توجه داشته باشید.
  11. حتما اگر در اثر دیابت در زانو خود احساس درد کردید از زانو بند طبی استفاده کنید و هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

بعضی از ویتامین ها محلول در آب هستند و بدن به تنهایی قادر به تولید آنها نیست ویتامین C و اکثر ویتامین های گروه B از این دسته هستند که ویتامین E در هر زمانی از شبانه روز قابل استفاده بوده و برای ویتامین B زمان پس بیدار شدن توصیه می شود زیرا این ویتامین خاصیت افزایش انرژی نیز دارد. برخی دیگر از ویتامین ها محلول در چربی هستند و برای جذب شدن به چربی نیاز دارند در نتیجه باید با غذا میل شوند. افرادی دیابتی باید در مصرف این ویتامین ها محتاط عمل کنند و تحت نظر پزشک باشند. اندازه گیری مکرر قند خون می تواند به کنترل دیابت کند. در نظر داشته باشید که در هر اندازه گیری تعویض سوزن لنست از نظر بهداشتی اهمیت بالایی برخوردار است.

همیشه سلامت باشید. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله همه چیز درباره دستگاه فشار سنج را مطالعه کنید تا در مورد این وسیله پر کاربرد اطلاعات مفیدی کسب کنید و با نحوه کار با آن آشنا شوید.

6 دیدگاه در “آیا در مصرف ویتامین ها باید احتیاط نمود ؟

  1. radin گفت:

    خیلی ممنون

    1. عرفان طب گفت:

      با تشکر از توجه شما مخاطب عزیز خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفته است

  2. شهناز رستمی گفت:

    غذاهای کباب شده هم خاصیت خودشونو از دست میدن؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت کاربر عزیز، در هنگام پخت مواد غذایی هر چقدر دمای کمتری برای این کار استفاده شود خواص مواد کمتر از دست می رود و لازم به ذکر است که ترجیحا از این روش به دلیل مواد سرطان‌زای موجود در زغال کمتر استفاده کنید

  3. یسنا گفت:

    ویتامین D چطور؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، در کل بهتر است قبل از مصرف هرگونه ویتامین با پزشک مشورت شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *