پزشک معالج غالبا با مقدار نگه دارنده انسولین درمان را آغاز می کند. این دوز ابتدایی بایستی در طی روز ها، هفته ها و ماه ها تنظیم گردد تا جایی که پاسخ بدن به درمان با انسولین مشخص گردد. اندازه گیری قند خون با دستگاه تست قند خون به وسیله بیمار عاملی در تنظیم مقدار دوز انسولین می باشد.
انسولین های آنالوگ اغلب از انسولین های جدید از یک دستگاه به منظور تزریق آسان تر انسولین استفاده می کنند به نام قلم یا pen البته انواع موجود در شیشه یا ویال این انسولین ها در سال های گذشته نیز وجود داشته که فعلا در بازار دارویی ایران وجود ندارد. پس یادمان باشد، قلم انسولین وسیله تزریق انسولین است و دلیلی برای برتری مطلق انسولین موجود در آن نیست.
افرادی که انسولین تزریق میکنند با داشتن دستگاه قند خون آوان وچک روزانه قند خون خود و با تزریق به موقع انسولین از عوارض دیابت جلو گیری کنند
اما تفاوت انسولین های آنالوگ در چیست؟
به اشتباه به این انسولین ها، انسولین های قلمی گفته می شود که می خواهیم این عمومیت نام را با ذکر تفاوت انسولین ها حذف کنیم.
انسولین لانتوس یا گلارژین:
به عنوان انسولین پایه نامیده می شود و طول انرژی حدود 24 ساعت دارد و در اغلب اوقات تزریق فقط یکبار در روز، این انسولین جهت حفظ نیاز های پایه بدن به انسولین کفایت می کند. افراد بعد از تزریق انسولین باید سوزن قلم انسولین خود را تعویض کنند.
در دیابت نوع 2 گاهی اوقات به دلیل کاهش یا اختلال عملکرد انسولینی تولیدی بدن، فقط یک تزریق لانتوس به همراه قرص های خوراکی مثل متفورمین می تواند منجر به کنترل دیابت شود.
در اغلب اوقات خصوصاً مواردی که شخص سال ها قرص های مخصوص دیابت را استفاده کرده و حتی مقدار زیادی از آن ها منجر به کنترل قند خون نشده است. انسولین پایه نیاز بدن را به انسولین برطرف نمی کند. افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید مراقب باشند که به بیماری فشار خون مبتلا نشوند. این افراد باید با خرید دستگاه فشارسنج میزان فشار خون خود را اندازه گیری کنند.
انسولین قلمی (Nororapid)
با افزایش قند خون بعد از غذا، نیاز به تزریق انسولین به صورت جداگانه خواهیم داشت که معمولا این انسولین باید انسولین سریع الاثر نوورپید با انسولین قلمی سرمه ای / نارنجی باشد. گاهی لازم است که یک تزریق لانتوس به علاوه سه تزریق نوروپید داشته باشیم خصوصا در دیابت نوع یک که حتی قبل میان وعده ها نیز باید انسولین کوتاه اثر تزریق شود. انسولین سریع الاثر است و ظرف کمتر از 15 دقیقه اثر می کند این انسولین به دلیل سرعت عملکردش حتی به بلافاصله بعد غذا هم می شود تزریق شود که البته بهتر است قبل از غذا تزریق شود ولی مواقع فراموشی تزریق بعد غذا هم اثر بخشی قابل قبول دارد برخلاف رگولار که کندتر از نوورپید است و استفاده از آن بعد از غذا کارایی مناسبی ندارد. همین طور میتوانند با خرید دستگاه قند خون داکتر و چک روزانه قند خون خودشان از سلامتی خودشان اطمینان حاصل کنند.
انسولین قلمی (Novomix)
این انسولین ترکیب دو انسولین آسپارت (مثل نوروپید) و آسپارت پروتامین است و با توجه به ترکیب 70/30 آن ها که ترکیب معقولانه ای جهت حفظ قند خون بعد غذا می باشد. ترکیب دو انسولین آنالوگ فعلاً به عنوان تنها انسولین مخلوط آنالوگ ایران مورد استفاده بیماران قرار دارد. در استفاده از این انسولین حتما باید منظم بود و استفاده دقیق و سر وقت انسولین و میان وعده ها کاملاً رعایت شود.
چون سریعا با غذا اثر می کند و چند ساعت بعد که اثر آسپارت مثل NPH شروع می شود، نیاز به مصرف میان وعده الزامی است که میتوانید از بیسکوییت گندم کنجدی کامور استفاده کنید. با توجه به تغذیه اغلب انسان ها که صبح و ظهر قسمت اعظم غذای مصرفی را به بدن می رسانند. معمولا مقدار تزریق انسولین صبح بیشتر از شب است ولی گاهی اوقات با توجه به الگوی تغذیه شخص فرد بیمار لازم است این نسبت تغییر کند و گاهاً حتی سه تزریق نوومیکس با مقادیر متفاوت کنترل قند خون بیمار را ممکن می سازد.
انسولین دتمیر (detemir)
انسولین دتمیر با نام تجاری لومیر (Levemir) با کاهش سطح گلوکز در خون کار می کند. این دارو برای درمان دیابت نوع 2 در بزرگسالان و دیابت نوع 1 در کودکان و بزرگسالان که حداقل 2 سال سن دارند استفاده می شود. این دارو با نام ژنریک دتمیر و نام تجاری لومیر در دسترس است. انسولین لومیر انسولینی طولانی اثر با نیمه عمر حدود 18 ساعت است که از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش وزن کمتر آن نسبت به انواع دیگر
- مجاز بودن مصرف حاملگی
به گفته سایت abidipharma چنانچه به دلیل ابتلا به عفونت کرونا در بیمارستان بستری شویم، شرایط ناپایداری پیدا کنیم و به دلیل شدت مشکلات تنفسی به دستگاه تنفس مصنوعی احتیاج داشته باشیم، از داروهای خوراکی دیابت نمیتوانیم استفاده کنیم. در این شرایط، با نظر تیم درمان، تزریق انسولین برای ما شروع میشود. همچنین با خرید نوار تست قند خون آنکال پلاس می توانید با خیال راحت از دستگاه استفاده کند و به طور روزانه قند خون خود را چک کنید.
استرس بخشی از زندگی طبیعی همه افراد است. احتمالاً شما هم شنیده اید که استرس برای بیماری دیابت مثل سم است. اگر شما به دیابت مبتلا باشید استرس می تواند آشکارا در کنترل دیابت مداخله نماید. تغییرات قند خون می تواند سبب ایجاد علائم استرس شود و کنترل دیابت را برای شما سخت تر کند. کاهش قند خون شما را عصبی و پریشان می کند و افزایش قند شما را خسته و غمگین می کند.
راهکار هایی برای مقابله با استرس
- سعی در یادگیری و تقویت مهارت هایی که سبب برقراری و حفظ آرامش می شود کنید. مهارت هایی مثل: انجام فعالیت بدنی روزانه حداقل نیم ساعت یا بیشتر
- سرگرمی های جدید برای خود خلق کنید مثلا نوع ورزش را عوض کنید یا در یک باشگاه جدید عضو شوید.
- موسیقی ملایم و آرام بخش گوش بدهید.
- روزانه خواب و استراحت کافی داشته باشید.
- با دوست هایتان در مورد احساسات، نگرانی ها و مشکلات خود صحبت کنید.
- اگر میزان استرس شما خیلی زیاد است حتماً در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید.
به این نکته نیز دقت کنید که اگر کودک شما مبتلا به دیابت است باید حداقل روزی 4 بار قندخون او را با استفاده از دستگاه تست قندخون استار بررسی کنید؛ بررسی مداوم قند خون تنها روشی است که می تواند به شما اطمینان خاطر بدهد.
علاوه بر این به این موضوع نیز دقت کنید که دیابت علاوه بر عوارض ذکر شده می تواند به سایر ارگان ها نیز آسیب وارد کند برای مثال:
فشارخون
سطح چربی خون
فعالیت کلیه ها
فعالیت کبد
پس بنا به موارد گفته شده بهتر است روند درمان بیماری خود را جدی گرفته و از آن غافل نشوید. همچنین میتوانید برای کمک به تغذیه خود از محصولات بدون قند استفاده کنید.
با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله ترس از دیابت بارداری را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله به شما اطلاعات مناسبی در مورد دیسک کمر و نحوه جلوگیری از ابتلا به آن خواهد داد.
خیلی خوب بود.
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما
استرس رو بالارفتن قند خون تاثیری داره؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز . بله استرس هم یکی دیگر از عوامل تشدید دیابت در افراد دیابتی میباشد
مصرف چه انسولینی هنگام بارداری مناسبه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بهتر است در این مورد با پزشک متخصص مشورت شود
تفاوت انسولین های آنالوگ و انسولین قلمی چیست؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، این دو نوع از انسولین تفاوت چشگیری ندارند اما انسولینهای آنالوگ از نظر تزریق آسانتر هستند
انسولین دتمیر در دوران حاملگی مجاز است؟
با سلام و سپاس از شما کاربر عزیز، بله انسولین دتمیر در دوران بارداری مجاز است همچنین توصیه میشود مقاله دیابت بارداری را نیز مطالعه کنید
ممکنه به مرور زمان دوز انسولین عوض بشه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله در صورت تشخیص پزشک این امکان وجود دارد
خواب کافی باعث کاهش استرس میشه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله خواب کافی میتواند باعث کاهش استرس شود
انسولین قلمی با غذا اثر می کنه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله عملکرد انسولین قلمی با غذا است و همراه غذا بهتر عمل می کند
سلام ممنون از مطالب خوب مفیدتون
سلام خدمت شما کاربر عزیر، خوشحالیم که مطالب برایتان مفید بوده اند پیشنهاد میکنیم دیگر مقالات سایت عرفان طب را نیز مطالعه کنید.