این دارو ها کانال کلسیمی نوع L را بلوک میکنند و شامل انواع زیر هستند:
وراپامیل(verapamil)
- ساز و کار اثر: کانال های کلسیم نوع L را در قلب و عضلات صاف مسدود می کند، کلسیم داخل سلولی را کاهش می دهد.
- کاربرد بالینی: آنژین (هم آترواسکلروتیک و هم وازو اسپاستیک)، فشار خون بالا، آریتمی های گرهی، میگرن
- فارماکوکینتیک:خوراکی، تزریقی مدت اثر: ۶ تا ۸ ساعت.
- سمیت، تداخلات:یبوست، ادم قدام تیبیا، برافروختگی، سرگیجه، دوز های بالاتر: سرکوب قلب، افت فشار خون
طریقه مصرف:
پرستار آمپول وراپامیل را با ۱۰سی سی آب مقطر رقیق نموده و با کنترل فشار خون و ضربان قلب در عرض ۱۰ دقیقه تزریق می نماید.
دیلتیازم(Diltiazem)
مصرف دیلتیازم بیشتر به صورت تزریقی، داخل وریدی برای مداوای تاکیکاردی های حاد فوق بطنی، فلوتر و فیبریلاسیون دهلیزی میباشد. همچنین برای درمان آنژین ها و هیپرتانسیون نیز تجویز می شود.
راه های مصرف دیلتیازم
تزریقی داخل وریدی ۰.۲۵ میلی گرم بر (معمولاً ۲۰ میلی گرم) در طول ۲ دقیقه، و سپس میتوانید مقدار آن را هر ۱۵ دقیقه به مقدار ۰.۳۶ میلی گرم بر کیلوگرم (معمولاً ۲۵ میلی گرم) در طول ۲ دقیقه تکرار کنید.
تزریقی داخل وریدی 125 میلی گرم را در 100 میلی لیتر از محتوای نمکی نرمال سالین یا دکستروز پنج درصد در آب (دستروز واتر) برای مقدار ظرفیت کلی از 125 میلی گرم (1mg/m1) از محمول تزریق کنید در سرعتی بین 5 تا 15 میلی گرم / ساعت یا (mg/h). (معمولا 10میلی گرم/ساعت).
عوارض جانبی دیلیتازم:
تاثیر منفی دیلیتازم بر روی عروق قلبی شامل ادم، سرخ شدگی، برای دیکاردی، هیپرتانسیون، نارسایی قلبی، آریتمی ها، اختلال در هدایت، اختلال در گروه سینوسی و بلوک دهلیزی – بطنی.
نکات زیر را در هنگام دادن دیلتیازم به بیمار مد نظر داشته باشد:
- شما می توانید با استفاده از خرید دستگاه فشارسنج تعداد ضربان قلب بیمار، فشار خون و الکترو کاردیوگرام بیمار را کنترل کنید.
- مصرف دیلیتازم در بیمارانی که سندرم سینوس بیمار، بلوک درجه دو یا سه دهلیزی – بطنی بدون ضربان ساز، فیبریلاسیون و فولتر دهلیزی که منجربه WpW نارسایی پیشرفته قلبی، شوک کاردیوژنیک، هیپو تانسیون عمیق، انفارکتوس حاد میوکارد، ادم ریوی یا حساسیت به دارو دارند باید اجتناب شود.
- در بیماران مسن، بیمارانی که با نارسایی قلبی، هیپوتانسیون، بیماری های کبدی و کلیوی و بیمارانی که دیگوکسین و یا بلوکر های بتا آدرنرژیک را مصرف می کنند، این دارو باید با احتیاط کامل و دقت استفاده شود.
- به بیمار توصیه کنید که به آهستگی موقعیت خود را تغییر دهد تا از هیپو تانسیون اورتواستاتیک جلو گیری شود.
3- دی هیدروپیریدین ها ( Dihydropyridines)
نیفیدیپین (Nifedipine) و نیمودیپین (Nimodipine ) از دارو های نسل قدیمی دی هیدرو پیریدین ها هستند.
برخی از دارو های نسل جدید دی هیدرو پیریدین ها عبارتند از: Amlodipine ،Nicardipine ،Feodipine ،Isradipine
وراپامیل دارای اثرات قلبی بیشتری است و دی هیدروپیریدین ها اثرات عروقی بیشتری دارند.
دیلتیام دارای هر دو اثر قلبی و عروقی است. برخی کاربرد های دارو های بلوک کننده کانال کلسیم عبارتند از: هیپر تانسیون مزمن، آنرژین پایدار و ناپایدار، آرتیمی قلبی، بیماری رینود، درمان نفروپاتی دیابتی، آشالازی، زایمان زودرس
نیفدیپین کوتاه اثر در درمان هیپر تانسیون مزمن توصیه نمی شود.
Tad:10mg ,30mg
Cad:30mg,10mg
Cad: Extended release20mg
Tad: 20mg Extended release
بهتر است برای این منظور نیفدیپین طولانی اثر یا سایر دارو های بلوک کننده کلسیم استفاده کرد.
هیپر تانسیون در افراد مسن به درمان با بلوک کننده های کانال کلسیم پاسخ بهتری می دهد. بلوک کننده های کانال کلسیم در پیشگیری از سکته مغزی در مبتلایان به هیپر تانسیون سیستمیک موثر تر سایر دارو های ضد فشار خون هستند. جهت کنترل درد در مبتلایان به آنژین ناپایدار بتا بلوکر انتخاب اول است و در موارد مقاوم به این درمان می توان یک داروی بلوک کننده کلسیم نیز تجویز کرد. دارو های بلوک کننده کلسیم در درمان نارسایی قلبی سودمند نیستند. در بین این دارو ها تنها دی هیدروپیریدین های جدید میزان بقای مبتلایان به نارسایی قلبی را کاهش نمی دهند. در صورت نیاز به کنترل فشارخون با یک داروی بلوک کننده کلسیم در فرد مبتلا به نارسایی احتقانی قلبی استفاده از دی هیدرو پیر یدن ین های جدید توصیه می شود. بلوک کننده های غیر دی هیدروپیریدینی کانال کلسیم شامل وراپامیل و دیلتیازم گاهی در درمان آریتمی های سوپر اونتر یکولار به کار می روند. در کنترل تاکی کاردی مولتی فوکال دهلیزی که بیشتر در مبتلایان به COPD روی می دهد، وراپامیل سودمند است. دی هیدروپیریدین ها مانند نیفدیپین در درمان آرتیمی قلبی به کار نمی روند. دیلتیازم و مفید بین در درمان بیماری یا پدیده رینود به کار می روند. افرادی که دچار بیماری قلبی هستند بهتر است که میزان فشار خون خود را حتما با دستگاه فشارسنج اندازه گیری کنند. قیمت دستگاه فشارسنج دیجیتال مناسب تر از سایر فشارسنج هاست. بلوک کننده های غیر دی هیدروپیریدینی کانال کلسیم (وراپامیل و دیلتیازم) در درمان نفروپاتی دیابتی موثرند ولی تاثیر آنها کمتر از مهار کننده های ACE و آنتا گونیست های گیرنده ی آنژیوتانسین II است.
گاهی در آشالازی از نیفدیپین خوراکی جهت شل کردن اسفنکتر تحتانی مری استفاده می شود. نیفید یپین از طریق شل کردن عضله صاف در درمان زایمان زودرس سودمند است. مصرف همزمان سولفات منیزیم و نیفدیپین ممنوع است.
فنول دوپام (Fenoldopam)
این دارو از طریق تحریک گیرنده های دوپامینی عروق احشایی موجب اتساع عروقی می شود.
انفوزیون وریدی این دارو در درمان کریز های هیپر تانسیون به کار می رود
مهار کنندهای ACE
این دارو ها angiotensineconvertingenzyme را مهار کرده، مانع تبدیل آنژوتانسین I به آنژوتاسین II می شوند. برخی دارو های مهارکننده ACE عبارتند از:
Captopril اشکال دارویی کاپتوپریل (ScoredTab:25,50mg)
Enalapril اشکال دارویی (S.Tab:5mg,20mg )
برخی از کاربرد های مهار کننده های ACE عبارتند از: هیپر تانسیون مزمن، کاهش هیپر تروفی عضله بطن چپ، نارسایی قلبی، نفرو پاتی دیابتی، انفارکتوس میوکارد. مهار کننده های ACE یکی از دارو های خط اول درمان هیپرتانسیون سیستمیک است.
در کنار خرید دستگاه فشارسنج عقربه ای و استفاده از آن در درمان هیپر تانسیون، موارد زیر مهار کنندهای ACE دارو های انتخابی هستند:
- ابتلای همزمان به نارسایی قلبی
- تنگی یکطرفه شریان کلیوی
- ابتلاع همزمان به دیابت ملیتوس
- هیپرتانسیون ناشی از اسکلرودرمی
در درمان هیپر تانسیون در مبتلایان به بیماریایسکمیک قلبی نیز مهار کننده های ACE مناسب هستند زیرا موجب تثبیت پلاک اترواسکلروزی می شوند و احتمال بروز سندرم کرونری حاد را کاهش می دهند.
مهار کننده های ACE در درمان نارسایی قلبی (CHF) سودمند هستند و میزان بقا را افزایش می دهند.
در مبتلایان به نفروپاتی دیابتی تجویز دارو های مهار کننده ACE موجب کاهش پروتئینوری و کند شدن سیر پیشرفت نفروپاتی می شود. مصرف مهار کننده های ACE در مبتلایان به انفارکتوس حاد میوکارد موجب کاهش تغییر شکل (rmodeling) می شود و برون ده فلبس پس از MI را افزایش می دهد. عوارض مهم مهارکننده های ACE عبارتند از: سرفه، آنژِیو ادم، هیپر کالمی، عوارض جنینی، لکو پنی، ازوتمی
سرفه ناشی از مصرف مهار کنند های ACE ناشی از افزایش برادی کینین. در صورت بروز این عارضه به جای مهار کننده ACE از یک داروی آنتاگونیست گیرندی آنژیوتانسین II استفاده می شود. آنژیو ادم یکی از عوارض مهار کننده های ACE است مصرف مهار کننده های ACE در مبتلایان به آنژیو ادم اثری ممنوع است .
در صورت بروز آنژیو ادم نیز بجای مهار کننده ACE یک داروی آنتاگونیست گیرنده آنژیوتانسین II تجویز می شود. مصرف دارو های مهار کننده ACE در طی بار داری موجب آسیب کلیوی جنین و بروز الیگوهیدرآمنیوس می شود و الیگوهیدرآمنیوس مانع بلوغ ریه جنین می گردد. مهار کننده های ACE درطی بارداری منع مصرف مطلق دارند. در مبتلایان به تنگی دو طرفه شریان کلیه یا در افراد دچار کاهش حجم موثر در گردش خون میزان خون رسانی کلیه به اثرآنژیوتانسین II در ایجاد انقباض آرتریول وابران گلومرول وابسته است تجویز مهار کننده ACE یا آنتاگونیست های گیرنده آنژیوتانسین II در این افراد موجب کاهش فیلتراسیون ی می گردد گلومرولی و ازوتم. در افراد دارای حجم موثر داخل عروقی کم از جمله افرادی که دیورتیک زیاد مصرف کرده اند، این دارو ها باید با دوز کم شروع شوند. سه عارضه مهار کننده های ACE در مصرف دارو های ARB دیده نمی شود: سرفه، آنژیوادم، لکوپنی
کاپتوپریل به دلیل داشتن گروه تویل عوارضی ایجاد می کند که با سایر دارو های مهار کننده ACE دیده نمی شود. این عوارض عبارتند از:
- گلومرولونفریت مامبران
- پمفیگوس فولیاسه
- اختلال چشایی
- مثبت کاذب تست نیترو پروساید برای کتون
داروهای:ARBs (AngiotensinIIrecePtorBIoCkers)
آنتا گونیست های گیرنده ی آنژیو تانسین II (ARB)
همانند مهارکننده های ACE، شما با استفاده از خرید دستگاه فشار سنج دیجیتال سخنگو، می توانید علائم فشار خون خود را شناسایی و به خودتان کمک کنید. موجب مهار سیستم رنین – آنژیوتانسین – آلدوسترون می شوند.
این دارو های موجب سرفه، آنژِو ادم و لکوپنی نمی شوند و در مواردی که مهار کننده ی ACE موجب این عوارض می شوند، می توان از دارو های این گروه استفاده کرد. مصرف این دارو ها در بارداری ممنوع است.
برخی از دارو های این گروه عبارتند از:
(fC ta:25mg,50mg)LosarTan
(Tab: 80, 160mg )VaIsartan
آنتا گونیست های رنین
aIiskiren یک داروی جدید هیپر تانسیون است که مانع اثر رنین می شود.
این دارو نیز مانند مهار کننده های ACE و دارو های ARB در درمان نفرو پاتی سودمند است.
دیورتیک ها
اشکال دارویی هیدرو کلروتیازید ( S.Tab:50mg )
تیازید ها درای اثر ضد فشار خون پایداری هستند .
این داروها با مکانیسم ناشناخته ای موجب وازودیلاسیون می شوند و اثر ضد فشار خون آنها از این طریق ایجاد می شود.
و با شما می توانید استفاده از خرید دستگاه فشار سنج بازویی مدل 33 بی ول فشار خود را مهار کنید.
تیازید ها خط اول درمان هیپر تانسیون هستند. اثر ضد فشار خون آنها در افراد مسن بیشتر است. حداکثر اثر ضد فشار خون هیدرو کلروتیازید در دوز 50mg/dey ایجاد می شود و افزایش دوز آن اثر ضد فشار خون بیشتری ایجاد نمی کند، البته جهت ایجاد دیورز از دوز های بالاتر نیز می توان استفاده کرد.
کاربرد های بالینی تیازد ها عبارتند از: درمان هیپر تانسیون، درمان ادم، درمان نارسایی قلبی، پیشگیری از سنگ ادراری کلسیمی
برخی عوارض مصرف تیازید ها عبارتند از: هیپر اوریسمی، هیپر لیپیدمی، هیپر کلسمی، هیپو ناترمی، آلکالوز متابولیک.
بنا به گزارش سایت معتبر britannica جهت کاهش بروز هیپوکالمی تیازید را با دیورتیک نگهدارنده پتاسیم مانند تریامترن یا آمیلوراید ترکیب کرد.
با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله به شما اطلاعات مفیدی در مورد دیسک کمر خواهد داد..
کامل بود.
سلام. خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده
کاپتوپریل جزو مهارکنندههای ACE هست؟
سلام خدمت شما کاربر عزیز، خیر کاپتوپریل به دلیل عوارضی که ایجاد میکنه جزو مهارکننده های ACE قرار نمیگیره
اختلال چشایی از عوارض کاپتوپریله؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی کاپتوپریل میتواند باعث اختلال چشایی شود