«هایپر موبیلیتی مفصل» یا همان نرمی مفصل، به دلیل انعطاف بیش از حد مفصل، نام گذاری شده است. این بیماری، ژنتیکی است و به خاطر ژن خاصی که از پدر و مادر به فرزند انتقال میابد به وجود می آید. از آن جایی که نرمی مفصل به تنهایی یک عارضه پزشکی نیست، شاید کسانی که به نرمی مفصل مبتلا هستند اصلا متوجه بیماری خود نشوند.
داشتن سبک زندگی سالم و فعالیت بدنی، به صورت عمومی برای اغلب بیماری ها مفید است و نرمی مفصل هم از این قائده مستثنی نیست. با انجام فعالیت های ورزشی درست می توان از به وجود آمدن عارضه های احتمالی توسط این بیماری جلوگیری کرد. در این مطلب قصد داریم به معرفی ورزش های مناسب برای افراد مبتلا به نرمی مفاصل بپردازیم. افرادی هستند که دچار نرمی مفصل در ناحیه مچ دست خود هستند. این افراد علاوه بر استفاده از مچ بند طبی باید تحت نظر پزشک باشند. اگر شما هم در این زمینه تجربه ای دارید، می توانید با ما در بخش کامنت ها به اشتراک بگذارید.
نرمی مفاصل چیست؟
نرمی مفاصل یعنی، فرد قادر است مفاصل خود را بیش از یک فرد معمولی منعطف کند. بیشتر کسانی که به نرمی مفاصل مبتلا هستند، از همان کودکی متوجه می شوند که مفاصلشان از دیگر افراد نرم تر است. نرمی مفصل می تواند در برخی ورزش ها یا حتی رقص یک مزیت به حساب بیاید. برخی از افرادی که به نرمی مفصل مبتلا هستند، علائمی مانند درد مفصل یا عضله دارند و حتی احساس می کنند که مفصلشان مستعد در رفتن و آسیب دیدن است. مثلا افرادی که دچار نرمی مفصل زانو هستند در این ناحیه دچار درد می شوند. این افراد باید مراحل درمانی را شروع کنند و با هماهنگی با پزشک خود از زانو بند طبی استفاده کنند. وجود رباط های ضعیف و کشیده، شکل استخوان ها، خاصیت ارتجاعی عضله و مشکل در گیرنده های حرکتی، عواملی هستند که به عنوان علل نرمی مفصل در بدن شناسایی می شوند. ابتلا به نرمی مفصل در میان زنان شایع تر از مردان است.
بالا رفتن سن افراد مبتلا به بیماری نرمی مفاصل، آن را کاملا خوب نمی کند اما شدت آن را کاهش می دهد. از نام های دیگر نرمی مفاصل، سندرم نرمی مفصل خوش خیم و سندرم اهلر دانلوس نوع 3 می باشد.افراد مسن که به این بیماری مبتلا هستند باید میزان فعالیت های خود را کنترل کنند تا این بیماری برای آنها مشکل ساز نشود. همچنین افراد مسن باید تغذیه خود را نیز کنترل کنند زیرا کاهش میزان فعالیت سبب ایجاد بیماری های دیگری مانند دیابت در بدن می تواند شود. افراد مسن باید میزان قند خون خود را با دستگاه تست قند خون اندازه گیری کنند.
علائم نرمی مفاصل
گاهی ممکن است افراد مبتلا به نرمی مفاصل، هنگام انجام دادن کار های روزمره خود درد و ناراحتی حس کنند. درد عضلانی بعد از کار بدنی سنگین یا ورزش یکی از این علائم است. وقتی مفاصل نرم باشند، زحمت بیشتری به دوش عضلات می افتد و این موضوع باعث می شود که عضلات خسته شوند و فرد احساس یک خستگی عمومی کند. سفتی مفصل یکی دیگر از علائمی است که ممکن است مبتلایان به نرمی مفاصل تجربه کنند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که مایعات در داخل مفصل جمع شده باشند. سفتی مفصل نشان دهنده این است که بدن می خواهد آسیبی که در نتیجه کشش عضله یا مفصل ایجاد شده است را بهبود ببخشد. درد کف یا مچ پا، دو علامت دیگر از نرمی مفاصل هستند. کف پای مبتلایان به نرمی مفاصل قوس بسیار کمی دارد به همین دلیل ممکن است درد پا به سراغ آن ها بیاید، همچنین مچ پای آن ها می تواند به راحتی پیچ بخورد. درد کمر و گردن، در صورتی بوجود می آید که ستون فقرات منعطف باشد و عضلات اطرافش نتوانند به خوبی از آن پشتیبانی کنند. افرادی که در اثر نرمی مفصل دچار درد گردن می شوند باید از گردن بند طبی استفاده کنند و هر چه سریع به پزشک مراجعه کنند. این موضوع حتی می تواند به لغزش مهره کمر هم منجر شود. اگر مفاصل فرد بیش از حد کشش پیدا کنند، احتمال آسیب مفصلی در این افراد، بیش از یک فرد عادی است. مفصل حتی می تواند دچار در رفتگی شود که این مورد بیشتر در میان شانه و کاسه زانو شایع است.
ورزش مناسب برای درمان نرمی مفصل
ورزش کردن، بخش مهمی از سبک زندگی سالم است و هیچ دلیلی نیست که نشان دهد، افراد مبتلا به نرمی مفاصل باید از ورزش خودداری کنند. کسی که مبتلا به نرمی مفصل است عموما می تواند همه ورزش ها را انجام دهد اما اگر متوجه شد که در حین انجام یک ورزش احساس درد می کند باید آن ورزش را متوقف کند تا علت درد را بیابد. ورزش شنا یکی از ورزش هایی است که برای مبتلایان به نرمی مفصل مفید است. دوچرخه سواری نیز از ورزش های مفید برای مبتلایان به نرمی مفاصل است. ورزش هایی که باعث تقویت پا ها و عضلات می شوند به طور کل برای این افراد مفید هستند. ورزش هایی که به افزایش دامنه حرکات طبیعی مفاصل نیاز دارند، ممکن است فرد را با آسیب جدی رو به رو کند. مثلا ورزش ژیمناستیک ممکن است برای این افراد مضر باشد، اگر چه آن ها بهتر از افراد عادی بتوانند حرکات را انجام دهند. همچنین ورزش ژیمناستیک به دلیل فشار زیاد به ناحیه کمر می تواند سبب کمر درد شود که فرد را مجبور به استفاده از کمربند طبی و مراجعه به پزشک می کند. بنابراین این افراد باید به سراغ انجام ورزش هایی بروند و که به تقویت توده عضلانی کمک می کند بدون آن که دامنه حرکتی زیادی بخواهد. شنا یکی از این ورزش هاست. مبتلایان به نرمی مفصل، به درمان خاصی احتیاج ندارند و می توان با درست ورزش کردن، از عوارضی که ممکن است در آینده برای آن ها به وجود بیاید، جلوگیری کرد. این نکته نباید فراموش شود که پیش از انجام ورزش، گرم کردن و انجام تمرینات کششی ضروری است.
تغذیه و فیزیوتراپی
به طور ویژه یک رژیم غذایی خاص برای نرمی مفصل وجود ندارد اما به صورت عمومی به این افراد توصیه می شود که یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشند. اگر چنانچه فرد دچار علائم خاصی مانند درد شد، می تواند با انجام تمرینات فیزیوتراپی که توسط فیزیوتراپ تجویز می شود علائم را برطرف کند. تمرینات فیزیوتراپی باید به طور منظم انجام شوند و انجام بیش از اندازه و یا خارج از برنامه آن ها می تواند مضر باشد پس بهتر است از انجام بیش از حد آن ها جلوگیری شود. فیزیوتراپیست ها علاوه بر تمرینات فیزیوتراپی، می توانند درباره ورزش های مفید برای نرمی مفاصل نیز مشاوره دهند. نرمی مفاصل بیماری خطرناکی نیست اما بهتر است برای آسیب دیدن هرچه کمتر، ورزش های مناسب را با اندازه درست و به موقع انجام دهید. افرادی مبتلا به این بیماری باید در نحوه خوابیدن و دراز کشیدن خود نیز دقت کنند. این افراد بهتر است برای کاهش درد در ناحیه گردن خود از بالش طبی استفاده کنند.
به یاد داشته باشید که هدف از ورزش کردن بهبود سلامتی و تقویت عضلات است پس نباید با انجام بیش از اندازه، غیر اصولی و نادرست آن به بدن خود صدمه بزنید. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که تشخیص این که به نرمی مفاصل مبتلا هستید یا نه تنها به عهده پزشک است و بهتر است درباره این موضوع پیش داوری نکنید. احتمال ابتلا به نرمی مفاصل از 3 سالگی شروع می شود یا تقریبا می توان گفت از زمان رشد استخوان ها. همچنین کودکانی که رژیم غذایی مقوی نداشته و لبنیات کمی مصرف می کنند بیشتر مستعد این بیماری هستند. لازم به ذکر است با اینکه ابتلا شدن به این بیماری در سنین پایین اتفاق می افتد اما احتمال آن در نوجوانی نیز وجود دارد اما در سنین بالاتر به دلیل بسته شدن صفحات رشد عوارض کمتری دارد. افراد مبتلا به این بیماری که شغل آنها طوری است که مدت زمان زیادی پشت میز می نشینند بهتر است که از پشتی طبی استفاده کنند تا دچار درد شدید در ناحیه کمر خود نشوند.
امیدواریم از مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم را مطاله کنید. با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد دیسک کمر و روش های جلوگیری از آن خواهید آموخت.
واقعا ورزش تو همه چیز تاثیر داره
با تشکر از توجه شما مخاطب عزیز بله ورزش برای سلامتی انسان مفید میباشد
ورزش کردن برای نرمی مفاصل مضر نیست؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز، اگر ورزشی که انجام می شود موجب نرم تر شدن مفاصل نشود مانند ژیمناستیک یا یوگا خیر مضر نیست
تغذیه هم موثره؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله تغذیه در هر بیماری یکی از عناصر اصلی محسوب میشود
استفاده از کمربند طبی میتونه مفید باشه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله شما میتوانید با استفاده از کمربند طبی از آسیب های احتمالی جلوگیری کنید
سلام در رفتگی مچ پا میتواند به دلیل نرمی مفصل باشد؟
با سلام خدمت کاربر گرامی، بله در نرمی مفاصل در مواقعی میتواند باعث در رفتگی مچ پا شود.
فیزیوتراپی میتواند در حل این مشکل کمک کننده باشد؟
سلام بله فیوتراپی در مواردی میتواند کمک کننده باشد.