دیابت, مقالات

تاثیرات شگفت انگیز ورزش در دیابت

سال 1377 بود که فعالیت دوره جدید نشرریه پیام دیابت آغاز و به تاثیرات شگفت انگیز ورزش بر دیابت توجه بسیاری شد . به پاس تقدیر اززحمات بی شائبه و بی ریای رکن اصلی نشریه یعنی شادروان ” مهندس فاطمه طالقانی ” اندوه بزرگ و طاقت فرسای از دست دادن اورا با فعالیت برای دیابتی های عزیز تسکین می دادیم . در آن دوران سخت , دوستان بسیاری یاری مان دادند که اگر چه امروزه ازموهبت های همکاریشان برخوردار نیستیم اما برابر تمامی این عزیزان آرزوی موفقیت داریم .

تاثیر ورزش بر دیابت چگونه است؟

ورزش در افراد دیابتی می‌تواند بسیار مفید واقع شود چرا که فعالیت بدنی در این افراد باعث تحریک غدد برای ترشح بهتر انسولین می‌شود. همچنین به کنترل بهتر بیماری نیز کمک می‌کند چرا که فعالیت بدنی برای بیماری های قلبی عروقی مفید بوده و از عوارض دیابت جلوگیری می‌کند.

برخی دیگر از تاثیرات شگفت انگیز ورزش بر دیابت عبارت‌اند از:

  • حفظ وزن متعادل
  • پیشگیری از فشارخون
  • متعادل نگه داشتن سطح قند خون
  • شادی و نشاط
  • کاهش مقاومت به انسولین

همچنین اگر بعد از تمریبنات ورزشی از دستگاه تست قندخون استار استفاده کنید می‌توانید از تاثیرات فعالیتتان بر قندخون مطلع شوید.

آمار مطالب دوره جدید نشریه پیام دیابت تاکنون , در قالب یک جدول ارائه گردیده است . ملاحظه می کنید که در اکثر عناوین موضوعی , تعداد مطالب تالیفی بیشتر از مطالب ترجمه شده است . این امر یکی از سیاست های دیرنه نشریه می باشد و در پیام دیابت که اولین نشریه علمی به زبان ساده در کشور است , تلاش همیشگی بر حفظ این اولویت بوده است . در ضمن , همیشه نیز سعی کرده ایم مطالب,ساده و روان ارائه گردد .

امیدواریم که با افزودن شمارگان نشریه , آن را در اختیار افراد بیشتری قرار دهیم و گامی موثر در ارتقای سطح اطلاعات علمی و عموم مردم بر داریم چرا که معتقدیم : “آموزش بیشتر , زندگی بهتر ” آنچه  تا کنون در قالب این نشریه ارائه شده است درسایه همکاری تمام عزیزانی شکل گرفته که هریک به نوعی در این فعالیت گروهی صمیمانه یاری مان داده و می دهند . صفحات این نشریه خالی از آگهی تبلیغاتی بهترین گواه تلاش عزیزانی است که بدون هیچ چشمداشت مالی , ساعات طولانی را صرف ساده کردن مطالب پیچیده علمی می کنند و با کمترین امکانات در تلاش دائم برای  ارائه  یک نشریه سودمند برای همگان هستند و در این راه از هیچ کمکی دریغ نیز نمی کنند.

بر خورد های فعال شما انگیزه ادامه کار را در ایشان تقویت کرده ومی کند . بدیهی است که این مجموعه خالی از اشکال نبوده ونیست وامید ما به ادامه برخورد فعال شما دوستان است.

سالی سرشار ازسلامتی و موفقیت برایتان آرزو مندم

درمورد اخبار دیابت , منظور از تالیف و ترجمه ,اخبار داخلی و خارجی است شایان ذکر است که اخبار داخلی نیز تحت عنوان موضوعی “انجمن چه می کند ” درنشریه ارائه می شود که در جدول فوق  محاسبه نگردیده است

نقش آموزش در شناخت بهتر دیابت

طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت (WHO) آمار مبتلایان به دیابت از 4% در سال 1995 به 4/5%  در سال 2025 افزایش می یابد , به طوری که از حدود 140 میلیون نفر در پایان قرن بیستم به 300میلیون نفر درسال 2025 میلادی خواهد رسید ! آمار مبتلایان به دیابت در کشور ما حد متوسط جهانی یعنی بین 2تا4 % است .  آمار دیابت نوع 2 در افراد بالای 30 سال بین 6تا11 % است ودر مجموع 20% جمعیت بالای 30 سال ( یک نفر ازهر5 نفر ) مبتلا به دیابت یا IGT  (عدم تحمل گلوکز) هستند . به علاوه , 4/5 %زنان باردار , مبتلابه دیابت دوران بارداری هستند و در معرض عوارض مادری و جنینی دیابت قرار دارند . عوارض متعدد دیابت شامل “نروپاتی , افسردگی , اختلال چربی خون , بیماری های قلبی عروقی , فشار خون , رینتوپاتی , نفروپاتی , و پای دیابتی ” هزینه های بسیار سنگینی را بر نظام بهداشتی – درمانی  کشور تحمیل خواهد کرد ولی شما با استفاده از محصولات بدون قند میتوانید این عوارض را به حداقل برسانید.

مطالعات انجمن دیابت آمریکا نشان می دهد که هزینه کلی دیابت بین سال های 1987تا1992 از 21 میلیارد دلار به 92 میلیارد دلار افزایش یافته است . در کشور مانیز در سال 1378 ,هزینه درمان دیابت 700 میلیارد گزارش شد.در سال  1357 , کمیته کشوری دیابت طرحی ارائه نمود که نتایج آن در 17 دانشگاه علوم پزشکی کشور منجر به ارائه برنامه کشوری پیشگیری وکنترل دیابت گردید. اگرچه تدوین و ارائه چنین برنامه ای جامع گامی بس بزرگ به شمارمی آید اما تا کسب نتایج مشهود در جامعه هنوز راه درازی در پیش است. برای اطلاعات بیشتر به مطالعه مقاله دیابت و زندگی روزانه نیز بپردازید.

در حال حاضر اکثر افراد دیابتی کنترل قابل قبولی ندارند و با عوارض مختلف دیابتی درگیر هستند . نبود سیستم های ارجاع وثبت یافته ها و سیر بیماران دیابتی و هزینه های هنگفت درمان عوارض ,بهبود کیفی بیماران را با مشکلات جدی مواجه  کرده است . درصد بالایی از تخت های فعال کشور را بیماران دیابتی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم  اشغال می کنند . کارایی فیزیکی پایین این بیماران به ویژه پس از ابتلا به عوارض دیابت , اقتصاد تولید ملی را تحت  تاثیر قرار می دهد .

تجربیات کشور های صنعتی و سازمان جهانی بهداشت نقش  مهم آموزش بیماران با استفاده از شناسایی و بسیج توانایی آنان را در جهت همکاری با کادر درمانی در پیشگیری از عوارض بیماری نشان داده است . بدون شک گسترش سازمان های غیردولتی نظیر انجمن دیابت ایران وتلاش فرهنگی و خرید دستگاه قند خون وآموزش استفاده از آن در جهت اطلاع رسانی به مردم از طریق رسانه های ملی از عوامل موثر در کاهش آسیب های حاصل از بیماری های دیابت است .

انجمن دیابت ایران با امکانات بسیار محدود خود طی سال های اخیر با زیر پوشش گرفتن درصد بسیار محدودی از بیماران با تاکید اساسی برعنصر آموزش, ایفای نقش نموده است . متاسفانه پیام دیابت ؛ نشریه انجمن دیابت ایران به دلیل ضعف مالی و تدارکاتی و به رغم احساس نیاز به آن , با شمارگان محدود , آن طور که باید اثر فراگیر نداشته است !

امید است با عنایت بیشتر مراکز تصمیم گیری بهداشتی – درمانی ازجمله “مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسون بهداشت شورای اسلامی شهر ها , رسانه های جمعی و افراد خیر در جامعه ” در آینده ای نه چندان دور,شاهد شکوفایی وحمایت بیشتر سازمان های غیر دولتی و ارتقای نقش آموزش در پیشگیری و درمان بیماران دیابتی باشیم . در صورت نیاز مراکز تصمیم سازی , این انجمن آمادگی خود را جهت ارائه برنامه های علمی اعلام  می دارد.

چاقی  زمینه ساز دیابت !

امسال موضوع اصلی سالروز جهانی دیابت به “رابطه چاقی و دیابت ” اختصاص داشت . انتخاب این عنوان در زمانی که چاقی روز به روز در حال افزایش است بسیار بجا ومناسب بود و مناسب تر آنکه رابطه نزدیک بین چاقی و دیابت دیده می شود . شما در سخنرانی ها شنیده و در نوشته ها خوانده اید که بیش از 80 درصد دیابتی های نوع 2 , افراد دچار اضافه وزن یاچاق هستند . به سخن دیگر دیابت را می توان به یک شکارچی تشبیه کرد که شکار خود را عموما بین افراد چاق بر می گزیند .چرا چنین است ؟ چون وجود چربی اضافه  در اطراف سلول ها , مزاحم برداشت قند توسط سلول ها می شود و در نتیجه زمینه ابتلا به دیابت فراهم میگردد . پس در این که افراد چاق باید خود را لاغرکنند تا به وزن طبیعی برسند تردیدی وجود ندارد . با مشکل چاقی باید مبارزه کرد اما آنچه افراد چاق باید بدانند این است که با شکیبایی و برنامه ریزیه درست و خرید نوار قند خون بایونیم و کنترل قند خون خود  موفق به غلبه براین مشکل خواهند شد بیمار می گوید “آقای دکتر من دوست دارم خیلی زود لاغر شوم ! “ووقتی می پرسیم چرا ؟ می گوید “برای این که از چاقی خودم بسیار ناراحت هستم ” ؛ اما نباید فراموش کنیم که معمولا بهترین راه حل لزوما سریع ترین راه نیست ! فردی که تصمیم به لاغری می گیرد مانند دونده ای است که در دوری ماراتن  شرکت کرده و باید  انرژی خود را برای تمام طول مسیر حفظ و ذخیره کند . لاغر شدن مثل دوی سرعت نیست که با نهایت شتاب آغاز گردد و به سرعت به انتهای مسیر برسد ! افرادی که می خواهند با سرعتی بیش از حد معقول و مطلوب لاغر شوند باید  بدانند که در میانه راه , از توان خواهند افتاد ! بدن ما ساختار پیچیده ای دارد که از میلیارد ها سلول تشکیل شده و بین این سلول هارابطه منظم و حساب شده ای بر قرار است لاغری های ناگهانی ممکن است به این ساختار آسیب های جبران ناپذیری بزند . اشتیاق برای لاغری سریع سبب می شود به راحتی در دام افراد سود جو وشاد بیافتیم که به ما وعدهای کاهش وزن سریع و تضمینی می دهند و حتی سکه و طلا جایزه می دهند .آیا شما طبیبی را دیده اید که برای جلب بیمار به خود سکه به او بدهد؟!

اگر مبتلا به دیابت هستید و از عوارض آن رنج می برید بهتر است ورزش کردن را در برنامه روزانه خود اضافه کنید چرا که ورزش می تواند با کاهش استرس و قرار دادن وضعیت بدنی شما در حالت آرام و سالم به کم شدن قند خون و کاهش نیاز به انسولین کمک میکند

همچنین همان طور که می دانید ورزش باعث بهبود عملکرد قلب شده و از طرفی دیابت نوع 1 یکی از عوامل بیماری های قلبی عروقی است پس چه بهتر که با تمرینات روزانه هم به قندخون هم به عملکرد قلب خود کمک کنیم

سرعت مناسب برای لاغری حدود 4 کیلو گرم درماه است , در چاقی های مفرط شاید به 6 کیلو گرم در ماه نیز برسد. در رژیم های سریع ما از گوشت پوست واستخوان در واقع,از سلامت خود مایع می گذاریم پس آنچه در این راه اهمیت دارد این است که با سرعت مطمئنه حرکت کنیم وگر نه با پای خود به استقبال خطر رفته ایم !

امیدواریم از مطالب ذکر شده استفاده کافی را داشته باشید. توصیه می‌شود مقاله ورزش برای افراد مبتلا به دیابت باید چگونه باشد؟ را نیز مطالعه بفرمایید.

 

18 دیدگاه در “تاثیرات شگفت انگیز ورزش در دیابت

  1. موسی گفت:

    بله واقعا ورزش خیلی تاثیر داره.

    1. عرفان طب گفت:

      سلام . انجام فعالیت های ورزشی می تونه باعث کنترل دیابت و جلوگیری از ابتلا به اون بشه.

  2. امیرحسین خواجوی گفت:

    افراد دیابتی در انتخاب نوع ورزش محدودیتی دارند؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر . برای افراد دیابتی ورزش های سبک بیشتر پیشنهاد میشود

  3. امیر گفت:

    قند ساده چگونه باید مصرف بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، در افراد مختلف متفاوت است بهتر است در این مورد با پزشک متخصص مشورت شود

  4. سیاوش گفت:

    چاقی میتونه زمینه ساز دیابت باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی چاقی می‌تواند یکی از عوامل ایجاد بیماری دیابت باشد

  5. شروین گفت:

    شنا کردن هم میتونه مفید باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و سپاس از شما کاربر عزیز، بله هرگونه فعالیت ورزشی البته با نظارت پزشک متخصص می‌تواند برای افراد دیابتی مفید واقع شود

  6. آرینا گفت:

    سن روی دیابت تاثیری داره؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله یکی از عوامل تاثیرگذار بر بیماری دیابت سن افراد است

  7. عماد گفت:

    ورزش میتونه از فشارخون پیشگیری کنه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله انجام تمرینات ورزشی به صورت مرتب می‌تواند باعث پیشگیری از فشارخون بالا شود

  8. شاهین گفت:

    بعد از تمرینات ورزشی قندخون باید اندازه گیری شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، توصیه می شود که بعد از انجام تمرینات ورزشی قند خون توسط دستگاه تست قند خون اندازه گیری شود تا تاثیر فعالیت های ورزشی بر آن کنترل شود

  9. هانیه گفت:

    تنها چاقی میتواند باعث دیابت شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام بله یکی از دلایل ابتلا به دیابت چاقی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *