در دوره های آموزشی کنترل فشار خون ابتدا سعی میگردد چگونگی درمان هیپر تانسیون خفیف بدون دارو و با کاهش وزن کاهش نمک مصرفی و اجتناب از الکل آموزش داده شود. درصورتی که بعد از دو یا سه ماه فشار خون درحد طبیعی کنترل نشود باید درمان با دارو های کاهش دهنده فشار خون را آغاز نمود. در مورد فشار خون شدید (فشار دیاستول 115میلی متر جیوه) باید به دلیل وجود خطر فراوان سکته مغزی و نا رسانایی قلب هر چه زود تر درمان با دارو آغاز گردد. دارو هایی که امروزه برای درمان هیپر تانسیون استفاده می شود. برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه نتایج یک تحقیق آمریکا را ملاحظه مینمایید که در سال 1967 (1346 ش) منتشر گردید:
142 مرد با افزایش فشار خون شدید (فشار دیاستول 115 تا 129میلی متر جیوه) مورد آزمون قرار گرفتن. نیمی از آن ها بیش از 2 سال با دارو های پایین آورنده فشار خون درمان شدند و نیمی دیگر بدون درمان باقی ماندند. بعد از 2سال تحقیقات قطع شد نتیجه چنین بود:
در گروه بدون درمان 4 بیمار فوت نمودند. از هر 4 نفر 1 نفر در این مدت کوتاه دچار یکی از عوارض افزایش فشار خون گردید.
گروهی که با دارو درمان می شدند در هیچ یک از بیماران عوارض ناشی از فشار خون دیده نشده. به این ترتیب در پاسخ به سوال آیا فشار خون شدید را می توان با موفقیت درمان نمود ؟ پاسخ داده شد آری. شما همزمان با استفاده مناسب از دستگاه فشارسنج دیجیتالی و کنترل فشار خون خود و همچنین استفاده از دارو ها برای کنترل فشار خون می توانید قطعا بر بیماری خود فائق بیایید.
پرسش بعدی این بود: اگر بیماران فاقد افزایش شدید، فشار خون خود را درمان نکنیم چه روی می دهد؟ درسال 1980 در کشور استرالیا نتایج یک تحقیق منتشر شد:
تحت معاینات قرار گرفتند. نیمی از آنها داروی بی اثر (شبه دارو) و بقیه با دارو های پایین آورنده فشار خون تحت درمان قرار گرفتند. بعد از 3 سال 50% از سکته های مغزی و 20% از سکته های قلبی در گروه درمان کاهش یافت .
نتیجه این تحقیق و استفاده همزمان از فشارسنج دیجیتال بازویی pro35 به وسیله نتایج سایر تحقیقات نیز مورد تایید قرار گرفت. با توجه به تمامی تحقیقاتی که امروزه در جهان انجام شدن هیچ شکلی وجود ندارد که فشار خون با مصرف دارو به خوبی قابل درمان است.
سال های طولانی این سوال مطرح بود: آیا درمان هیپر تانسیون میتواند در افراد مسن نیز موثرو مفید و باشد؟ برای پاسخ به این سوال در سال های اخیر تحقیقات متعددی انجام شده است برای مثال :
درسال 1991 (1370ش) در سوئد 1600 زن و مرد 70 تا 84 ساله مورد بررسی قرار گرفتند بعد از 3 سال در گروهی که درمان شده بودند 34 مرگ و میر و در گروه بدون درمان تعداد مرگ میر تقریبا 2 برابر (63نفر) بودند.
بنابراین درمان هیپر تانسیون می تواند در تمام گروه های سنی موثر باشد و مانع بروز عوارض ناشی از هیپر تانسیون گردد و طول عمر را افزایش دهد.
تحقیق در مورد فشار خون و دیابت
اکثر افراد دیابتی مبتلا به دیابت نوع 2 و دارای هیپر تانسیون نیز می باشند. در انگلستان بیش از 1000 نفر مبتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون مورد معاینه قرار گرفتند تا مشخص شود میزان موفقیت درمان افراد دیابتی هیپر تانسیون چقدر بوده است؟
نیمی ازبیماران تحت درمان هیپر تانسیون شدید (intensive) با هدف کاهش 150 روی 85 میلی متر جیوه و نیمی دیگر با هدف کاهش فشار خون کم تر از 180بر 105میلی متر جیوه قرار گرفتند. با گذشت بیش از 9 سال میانگین فشارخون در گروه اول به 144 روی 82 میلی متر جیوه در گروه دوم به 152 روی 78 میلی متر جیوه رسید. طی این 9 سال برای تشخیص بیماری ها به طور دقیق معایناتی در هر دو گروه به عمل آمد. در این میان روی برخی از موارد توجه ویژه ای صورت گرفت از جمله اینکه چه تعدادی دچار سکته قلبی و مغزی شده اند؟ و یا اینکه آیا عوارض دیابت در این افراد پیشرفت کرده است؟ و آیا با درمان صحیح هیپر تانسیون از عوارض دیابت نیز پیشگیری شده است؟ نتایج این مطالعه در سال 1998 (1377 ش) منتشر شد و نشان داد که درمان موفقیت آمیز هیپرتانسیون به نتایج مورد انتظار رسیده است. افرادی که به فشار خون مبتلا هستند باید با پزشک خود در مورد خرید دستگاه تست قند خون مشورت کنند. افراد داری فشار خون احتمال ابتلا آنان به دیابت بیشتر است.
نتایج شگفت انگیز تحقیق
بنا به تحقیقات سایت معتبر journals.lww.com و دست یابی به فشار خون 144 روی 82 میلی متر جیوه درگروه اول بیماران باعث کاهش شگفت انگیز بیماری ها می شود.
بدون شک این نتایج بیماران و پزشکان را ترغیب می نماید تا با شناخت و درمان صحیح هیپر تانسیون در دیابتی های نوع 2 به کاهش سایر بیماری ها نیز دست یابند.
همراه سلامت باشید. با آروزی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله تشخیص دیابت نوع یک را مطالعه کنید تا در صورتی که علائم را داشتید متوجه شده و هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید..
با تغذیه نمیشه کنترل کرد؟
با سلام ممنون از حسن توجه شما، تغذیه نیز یکی از عوامل بسیار تاثیرگزار بر فشارخون است اما پیشنهاد میشود که مراجعه به پزشک متخصص نیز صورت بگیرد
مصررف سیگار میتونه باعث بالا رفتن فشارخون بشه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله مصرف سیگار میتواند باعث بالا رفتن فشار خون شود
سلام چه زمانی مصرف دارو تجویز میشه؟
سلام خدمت شما، در زمانی که با سایر روش ها مانند تغذیه و کاهش وزن و ورزش فشارخون پایین نیاید پزش دارو تجویز میکند.
سلام این دارو ها باید همیشه مصرف شوند؟