مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

درمان درد زانو و مفصل غضروفی

درمان استئوکندریت دیسکان زانو به دو صورت جراحی و غیر جراحی انجام می شود. درمان جراحی زمانی توصیه می شود که قطعه استخوانی از محل خود جابجا شده باشد. قطعه جداشده ممکن است سالم باشد یا در بلند مدت تغییر شکل داده باشد و روش درمان آن نیز متفاوت است. اگر قطعه سالم باشد جراح قطعه استخوانی جدا شده را مجدداً سر جای اول می گذارد و با پیچ به محل اولیه فیکس میکند.

اگر قطعه جدا شده دچار تغییر شکل شده باشد به چهار روش جراحی می شود.

تراشیدن و دریل کردن: بخش تحلیل رفته استخوان و غضروف را دریل کرده تا استخوان و غضروف جدید ساخته شود.

پیوند آلوگرافت: انتقال قطعه استخوانی همراه با غضروف از یک دهنده فوت شده

اتوگرافت استئوکندرال: جدا کردن قطعه ای از غضروف زانوی بیمار و انتقال آن به بخش آسیب دیده.

پیوند غضروف: بخشی از غضروف زانوی بیمار را جدا نموده و آن را در محیط خارج از بدن پرورش می دهند، پس از مدتی که بافت به اندازه مطلوب رسید جراح با عمل جراحی آن را در محل مورد نظر قرار می دهد.

درمان غیر جراحی  

این نوع درمان زمانی توصیه می شود که قطعه آسیب دیده به درجه نکروز نرسیده و از محل خود جدا نشده باشد. در این شرایط استراحت کردن، خرید تجهیزات ارتوپدی ،تقویت عضلات اطراف زانو، در صورت نیاز استفاده از بریس برای بی حرکت کردن عضو و استفاده از عصای زیر بغلی برای کاهش فشار به زانو در حین راه رفتن تجویز می شود.

استئوآرتریت (OA)

استئوآرتریت(Osteoarthritis) یا آرتروز یک بیماری مزمن مفصلی است که بصورت تدریجی غضروف مفصل را از بین می برد و در طول زمان وضعیت بیماری بدتر می شود. زانو شایعترین ناحیه ای است که مبتلا به آرتروز می شود.

علل :

چاقی : وزن زیاد سبب افزایش فشار بر روی زانو و لگن می شود و این امر در بند مدت موجب آسیب های جدی به مفصل وارد می کند

ارثی (ژنتیک): احتمالاتی وجود دارد که بعضی از ژن ها در تولید کلاژن دچار نقص هستند و در نهایت غضروف به صورت مطلوب تکامل نمی یابد . اصولاً این نوع مشکل در سنین پائین نمایان می شود.

شغل : فشار های زیادی که در بلند مدت در بعضی از مشاغل به بدن وارد می شود که می تواند منجر به آرتروز شود.

انحراف اندام: انحراف اندام ها موجب تغییر فشار در محور حرکتی استخوان و مفاصل می شود، مانند پای پرانتزی که منجر به آرتروز در قسمت داخلی زانو می شود.

الگوی حرکتی غلط: حرکات ورزشی و روزمره اگر در راستا و الگوی صحیح اجرا نشود منجر به انحراف اندام می شود و در نهایت آرتروز رخ میدهد.

سابقه آسیب های حاد و پرکاری: آسیب به مفاصل می تواند منجر به بروز آرتروز شود. همچنین حرکات تکراری زیاد در بلند مدت موجب تخریب سریعتر غضروف مفصلی می شود.علاوه بر آن تغییر در تعادل قدرت عضلانی و ضعیف شدن یک سری از عضلات در اطراف مفصل سبب تغییر الگوی حرکتی، و پس از آن انحراف اندام و در نهایت بروز آرتروز می شود.

بعضی از بیماری ها: مانند نقرس (اختلال متابولیسم اسیداوریک)، اختلالات متابولیسمی هموکروماتوز (اختلال متابولیسم هموگولوبین و رسوب آهن در بافت).

سن: با افزایش سن، مکانیسم های مختلفی در بدن تغییر میکند که می تواند به بروز آرتروز کمک کند. همچنین 80% افرازی که مبتلا به آرتروز می شوند دارای سن 55 سال و به بالا هستند.

جنسیت: آرتروز قبل از 45 سالگی در آقایان بیشتر رخ می دهد و بعد از 45 سالگی در زنان شایع تر است. در کل زنان بیشتر از مردان دچار آرتروز می شوند که دلایل مختلفی دارد. برای مثال هورمون ریلکسین موجب شل شدن لیگامان و تاندون ها می شود، این امر سبب ضعف در حفاظت از مفاصل شده و می تواند عاملی برای بروز آرتروز شود. همچنین تحقیقات نشان داده است که هورمون استروژن غضروف را در مقابل التهاب محافظت می کند و پس از دوران یائسگی که سطح استروژن در بدن کاهش می یابد، غضروف مفصلی آسیب پذیرتر می شود و احتمال بروز آرتروز افزایش می یابد.

علائم:

درد

خشکی مفصل(بخصوص در اول صبح)

تورم

صدای ترق ترق

کاهش دامنه حرکتی

رشد اضافی استخوان

ححساس بودن به لمس و احساس درد

تشخیص:

رادیوگرافی

MRI

درمان

این بیماری درمان قطعی ندارد اما با روش های مختلف مداخله ای می توان علائم آن را کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری نمون. مدیریت بلند مدت این بیماری شامل چند عامل است:

مدیریت علائم از جمله درد، خشکی و تورم.

خرید زانو بند طبی و استفاده از آن

بهبود تحرک پذیری و انعطاف پذیری مفصل

حفظ وزن ایده آل و سالم

ورزش کردن به اندازه کافی

درمان به دو صورت جراحی و غیر جراحی صورت می گیرد. درمان جراحی مفصل می تواند به صورت ترمیم یا تعویض مفصل صورت گیرد. درمان غیر جراحی بصورت های مختلف انجام می شود. استفاده از داروهای ضد التهاب و غیر استروئیدی(NSAIK)، کورتیکواستروئید ها، اسید هیالورونیک، ورزش و حرکت درمانی

آرتریت عفونی

نوعی از آرتروز است که به دلیل عفونت در مفصل به وجود میاید. معمولاً باکتری های استافیلوکوک، استرپتوکوک یا پنوموکوک مسئول ایجاد آن هستند. این باکتری ها می توانند از طریق جریان خون، از راه زخم های نافذ و گسترش عفونت از یک کانون استئومیلیت مجاور وارد مفصل شوند. باتوجه به شدت آرتریت عفونی، مفصل دچار التهاب حاد یا تحت حاد می شود.

علائم

شایع ترین علائم آن درد و تورم است. سایر علائم تب، قرمز شدن ناحیه، محدود شدن دامنه حرکتی می باشد. در موارد شدید آرتریت عفونی، کاهش شدید عملکرد حرکتی رخ می دهد.

تشخیص

پزشک می تواند با معاینات اولیه، تست های اولیه و آزمایشگاهی، آرتریت عفونی را تشخیص دهد. علاوه بر آن رادیوگرافی و سایر روش های تصویر برداری نیز می توانند آسیب وارد شده به مفصل را تشخیص دهند.

درمان

استفاده از آنتی بیوتیک  و خرید زانو بند 4 فنره آتل دار و استفاده از ان در مراحل اولیه درمان مورد استفاده قرار می گیرد. نوع آنتی بیوتیک بستگی به نوع باکتری دارد. آنتی بیوتیک می تواند به صورت دهانی یا از تزریق درون وریدی استفاده شود. با توجه به شدت بیماری، مدت زمان مصرف آن نیز متفاوت است. اگر آرتریت عفونی ناشی از قارچ باشد درمان اندکی سخت می شود و در صورت نیاز پزشک با جراحی بافت آلوده را بر میدارد. از سوی دیگر اگر عفونت ناشی از ویروس باشد معمولاً بدون درمان خاصی خود به خود بهبود می یابد. بعضی اوقات نیز پزشک ممکن است با وارد کردن سوزن به داخل مفصل، مایع آلوده و چرکی را خارج کند. درصورت تاخیر در شروع درمان حتی گاهی در شروع درمان با توجه به علائم از ابتلا درمان جراحی ضرورت دارد.

آرتریت نقرسی

بنا به اطلاع رسانی سایت معتبر techniumscience نقرس نوعی از آرتریت به علت انباشته شدن بلورهای اسید اوریک در مفصل است. نقرس زمانی رخ می دهد که اسید اوریک ناشی از متابولیسم اسید نوکلوئیک پیورین بیش از حد تولید شده باشد یا بدن قادر به خارج کردن مقادیر اضافی آن نباشد. در نتیجه در غضروف های مفاصل و سایر نقاط همچون کلیه ها و غضروف های گوش انباشته می شود. مفصل قرمز، داغ، متورم و بسیار دردناک می شود. آرتریت نقرسی در افراد میانسال بخصوص مردان، افرادی که اضافه وزن بالا دارند، افرادی که زیاد الکل مصرف می کنند یا میزان مصرفی گوشت قرمز بالایی دارند. دیده می شود حتی بعضی از داروها مانند دیورتیک ها می تواند موجب نقرس شود. نقرس از طریق معاینات بالینی و آزمایش خون تشخیص داده می شود. درمان اولیه آن تجویز دارو است و کاهش درد در 24 ساعت اولیه قابل مشاهده است. اگر آرتریت نقرسی موجب بروز سایر عوارض مانند استئوآرتریت شود نیاز به جراحی دارد.

 

7 دیدگاه در “درمان درد زانو و مفصل غضروفی

  1. جاوید گفت:

    کدام از این روش ها مقرون به صرفه تر هست؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر بیشتر درمان غیر جراحی مقرون به صرفه میباشد و برای درمان شدت آسیب و نظر پزشک معالچ تعیین کننده میباشد

  2. مهلا گفت:

    پای ضربدری موجب آرتروز میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله در مواردی که تحت نظارت پزشک قرار نگیرد و اقداماتی برای درمان صورت نگرفته باشد می‌تواند موجب آرتروز زود هنگام شود

  3. سروناز گفت:

    اضافه وزن باعث آسیب به مفاصل میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی اضافه وزن می‌تواند موجب آسیب به مفاصل شود

  4. مینو گفت:

    سلام افزایش سن میتواند ابتلا به آرتروز را افزایش دهد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *