تغییر در سبک زندگی که روی فشار خون اثر مطلوب دارند، هم در پیشگیری و هم در درمان این بیماری مفید هستند. این تغییرات برای مبتلایان به پیش هیپرتانسیون و نیز به عنوان درمانی کمک در کنار دارو ها برای مبتلایان به هیپرتانسیون توصیه شده اند. هر چند در مورد اصلاح سبک زندگی در مبتلا به پر فشاری خون تاکید بیشتری شده است اما اقداماتی نظیر کاهش وزن و کاهش نمک مصرفی در کار آزمایی های بالینی کوتاه مدت در پیشگیری از هیپرتانسیون نیز موثر بوده اند. در مبتلایان به پرفشاری خون حتی اگر این اصلاحات نیاز به استفاده از دارو را مرتفع نسازد، حداقل دوز تعداد دارو های مصرفی جهت کنترل پر فشاری خون را تعدیل می کنند. کاهش وزن کاهش نمک مصرفی افزایش پتاسیم، استفاده از فشارسنج عقربه ای برای اندازه گیری میزان فشار خون تعادل در مصرف الکل و داشتن الگوی کلی تغذیه سالم تغییراتی هستند که به طور موثری باعث کاهش فشار خون می شود.
پیشگیری و درمان چاقی در کاهش فشار خون و خطر بیماری های قلبی و عروقی اهمیت ویژه ای دارند. در کار آزمایی های کوتاه مدت، حتی کاهش مختصر وزن قادر است فشار خون را کم کرده و حساسیت به انسولین را زیاد کند. در بیمارانی که به طور متوسط 9/2 کیلو گرم وزن خود را کم کرده بودند، کاهشی به میزان 6/3 میلی متر جیوه در فشار خون مشاهده شد. فعالیت بدنی منظم در کنار استفاده درست از دستگاه فشارسنج دیجیتال نیز به کاهش وزن و کاهش فشار خون کمک می کند و خطر کلی بیماری های عروق قلب را هم کم می کند. فشار خون معمولا با 30 دقیقه فعالیت متوسط در 6 تا 7 روز از هفته (مانند پیاده روی سریع) و یا با زمان کمتری فعالیت سنگین تر، مقدار کاهش می یابد.
حساسیت فشار خون به نمک در افراد متفاوت است که احتمالا این مساله پایه ژنتیکی دارد. بر اساس نتایج متاآنالیز ها، محدود کردن نمک مصرفی به 4/4-7/4 گرم (125-75میلی اکی والان) د رروز با کاهشی به میزان 3/7 -4/9 0/9-2/9 میلی متر جیوه ای فشار خون در بیماران هیپرتانسیونی همراه است. میزان این کاهش در افرادی که فشار خون طبیعی دارند کمتر است. نشان داده شده که کاهش نمک رژیم غذایی باعث کاهش خطر طولانی مدت حوادث قلبی – عروقی در بالغین مبتلا به پره هیپرتانسیون می شود. مکمل های پتاسیم و کلسیم در برخی موارد کاهش خفیفی در فشار خون ایجاد می کنند. همچنین مکمل پتاسیم ممکن است صرف نظر از انرژی که روی فشار خون تاثیر دارد. افراد مبتلا به فشار خون باید با میزان قند خون خود را با دستگاه تست قند خون کنترل کنند تا به این بیماری مبتلا نشوند. می توانید با مراجعه به سایت عرفان طب قیمت دستگاه تست قند خون را مشاهده کنید. استفاده و کنترل دائمی فشار می تواند خطر مرگ و میر ناشی از سکته های مغزی را نیز کم کند. مصرف بیش از حد الکل (افرادی که در روز حداقل سه پیک مصرف می کنند. هر پیک استاندارد حاوی حدود 14 گرم اتانول است) با افزایش فشار خون همراه است و محدود کردن مصرف آن معمولا باعث پایین آمدن فشار خون می شود مکانیسم تاثیر پتاسیم، کلسیم و الکل رژیم غذایی روی فشار خون مشخص شده است. در بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته کلیوی، محدودیت پروتئین رژیم غذایی با کار آزمایی DASH (رویکرد های رژیم غذایی برای کنترل فشار خون) نشان داد یک رژیم 8 هفته ای سرشار از میوه، سبزیجات و لبنیات کم چرب در افرادی که مبتلا به پیش هیپرپتانسیون یا هیپرتانسیون خفیف بودند، در کاهش فشار خون موثر است. با کم کردن مصرف نمک (زیر 6 گرم یا mep 100 در روز ) اثر چنین رژیمی تقویت می شود. میوه ها سبزیجات منابع غنی پتاسیم، منیزیم و فیبر هستند و لبنیات یک منبع مهم کلسیم به شمار می آید.
دارو های ضد فشارخون حول محور یک کاربرد بالینی دسته بندی شده اند که آن، ضرورت درمان یک بیماری است، نه اثر بر یک نوع گیرنده. دارو هایی که در این فصل مورد بحث قرار گرفته اند مکانیسم های اثر متعددی دارند از جمله دیورز، فلج سمپاتیک، متسع کنندگی عروق و اثر آنتاگونیستی با آنژیوتانسین، و هر دسته در برگیرنده ی دارو های بسیاری می باشد. به دارو های مورد استفاده در این بیماری، اخیرا یک مهار کننده ی رنین اضافه شده است.
یک گیرنده ی presynaptic مهاری است و تحریک آن در مغز آزاد شدن نور اپی نفرین را کاهش می دهد. کاهش فعالیت سمپاتیک موجب اتساع عروقی و برادی کاردی می شود. این دسته از دارو ها در بیماران دچار تغییرات وسیع فشار خون به دلیل نوروپاتی اتونومیک سودمند هستند. خواب آلودگی حین مصرف این دارو ها شایع است. متیل دوپا داروی انتخابی کنترل فشار خون در طی بارداری است. شما در کنار استفاده از دارو می توانید با خرید دستگاه فشارسنج، و استفاده درست و به موقع از آن خطرات سکته های مغزی را کاهش دهید.
این داروها (به ویژه کلونیدین) در کاهش فلاشینگ یائسگی موثرند. دو عارضه معروف متیل دوپا عبارتند از:
- آنمی همولیتیک اتو ایمیون
- عوارض کبدی با تابلوی شبیه هپاتیت مزمن
کاربرد های بالینی کلونیدین عبارتند از: هیپرتانسیون، فلاشینگ یائسگی، اسهال دیابتی، سندروم توره، کنترل علایم تحریک سمپاتیک و اسهال ناشی از سندروم ترک اپوئیدها.
قطع کلونیدین باید تدریجی باشد، زیرا قطع ناگهانی آن موجب rebound hypertension شود.
بلوک کننده های گانگلیون
این دارو ها از طریق بلوک گیرنده نیکوتینی گانگلیون های سمپاتیک موجب مهار سیستم سمپاتیک می شوند. بلوک همزمان سیستم پاراسمپاتیک نیز شایع است و موجب بروز علایم آنتی کولینرژیک می شود. تری متافان یکی از دارو های این گروه است و در گذشته در کنترل کریز های هیپرتانسیون به کار می رفت. این دارو ها موجب هیپرتانسیون ارتوستاتیک میشوند، بنابراین هنگام درمان کریز فشار خون با این دارو ها سر تخت بیمار بالا برده می شود.
مهار کننده ی پایانه عصبی نورآدرنرژیک
متیروزین (metyrosine) با مهار آنزیم تیروزین هیدروکسیلاز مانع سنتز کاته کولامین می شود. این دارو در درمان فئوکروموسیتوم به کار می رود. رزرپین(reserpine) مانع ذخیره شدن کاته کولامین می شود. این دارو به دلیل کاهش ذخایر نور اپی نفرین موجب تشدید افسردگی و به دلیل کاهش ذخایر دوپامین موجب هیپرپرولاکتینمی و تشدید بیماری پارکینسون می شود. گانتیدین (guanethidine) و guanadrel مانع آزاد شدن کاتکول آمین می شوند.
دارو های بلوک کننده گیرنده ای B این دارو ها از طریق مکانیسم های زیر موجب افت فشار خون می شوند.
- کاهش قدرت و تعداد ضربان قلب
- کاهش میزان ترشح رنین
دارو Nebivolol اثر وازودیلاتوری مستقیم نیز دارد.
آنتاگونیستهای غیر انتخابی گیرنده B عبارتند از:
پروپرانولول (propranolol)
- موارد مصرف بالینی: درمان فشار خون، آنژین صدری، آریتمی ها (درمان و پیشگیری)، افزایش فشار خون، تیروتوکسیکوز، لرزش دست، ترس از صحنه، میگرن
- فارماکوکینتیک: خوراکی و وریدی مدت اثر: ۶ تا ۸ ساعت (اشکال آهسته رهش قابل دسترس می باشند) عوارض و تداخلات دارویی: اسپاسم برونش در بیماران مبتلا به آسم، سرکوب شدید قلب، اختلال عملکرد جنسی، خواب آلودگی، اختلالات خواب
طریقه مصرف:
پرستار آمپول ایندرال ۱ میلی گرم را با ۱۰ سی سی آب مقطر رقیق نموده و هر ۱ سی سی از این حجم (۱۰ سی سی) در عرض ۱ دقیقه با کنترل فشار خون و ضربان قلب تزریق می نماید.
آنتاگونیست های انتخابی گیرنده B¹ عبارتند از:
آتنولول، اشکال دارویی (scored tab:50,100mg)، متوپرولول، اسمولول، بیزوپرولول، پیندولول).
آنتاگونیست های انتخابی گیرندهB¹ نسبت به آنتاگونیست های غیر انتخابی B کمتر موجب برونکواسپاسم و برادی کاردی می شوند. دارو های زیر دارای خاصیت آگونیست نسبی روی گیرنده ی B² هستند و کمتر از سایر بتا بلوکر ها موجب برونکو اسپاسم می شوند (پیندولول، اسبوتولول) دارو های زیر به صورت همزمان گیرندههای a و B را بلوک می کنند:
carvedilol
اشکال دارویی آن (Tab:6.25mg,12.5mg,25mg)، لابتالول
بنا به اظهارات سایت معتبر ahajournals کاربرد بالینی بتا بلوکرها عبارتند از: هیپرتانسیون، سیستمیک آنژین قلبی، آریتمی قلبی، انفارکتوس میوکارد، نارسایی قلبی، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، پروفیلاکسی سردرد میگرنی، تیروتوکسیکوز، کنترل علایم ترک الکل، پیشگیری از خونریزی واریس مریجهت کنترل فشار خون در بیمار طلا به دیسکسیون آئورت از داروهای بتابلوکر تزریقی مانند لابتالول یا اسمولول استفاده می شود.
با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله آیا فشار خون بالا یا پایین مانع از اهدای خون می شود؟ را مطالعه کنید. بسیار از افراد در مورد این موضوع سوال می کنند. ما در این مقاله به صورت کامل به این موضوع پرداخته ایم..
این مقاله عرفان طب واقعا خوب بود.
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما
عالی بود ولی یکم کوتاه بود.
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما . مقالات مفصل تری در این زمینه در سایت موجود میباشد میتوانید مطالعه کنید
تغذیه هم موثره؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز ، بله خیلی موثره تغذیه مناسب جهت درمان و پیشگیری فشار خون
همه افراد فشارخونی بقه یک اندازه به نمک حساسیت دارند؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، نمک اثر مستقیمی روی فشار دارد اما بهتر است برای جواب به این سوال به پزشک متخصص مراجعه کنید