ترس از دیابت بارداری
دیابت در بارداری
زنان دیابتی می توانند مانند زنان دیگر حامله شوند. درمان صحیح دیابت در طی دوران حاملگی موجب یک حاملگی طبیعی و تولد نوزاد سالم می شود. کلید یک حاملگی طبیعی، کنترل دیابت و نگه داشتن قند بیمار در محدوده ی توصیه شده توسط پزشک معالج، هم پیش از حاملگی و هم در طی دوران حاملگی است. اگر به یابت نوع یک یا دو مبتلا هستید، و در طی دوران حاملگی، به ویژه در 3 ماهه ی اول، هموگلوبین AIC و سطح قند خون را در حد طبیعی حفظ کنید.وبا داشتن دستگاه تست قند خون استار در منزل وچک کردن مرتب قند خون خود در دوران بارداری میتوانید از مشکلات دیابت در دوران بارداری جلوگیری کنیدواگر پیش از باروری قند خون در حد طبیعی نگه داشته شود؛ احتمال تولد نوزاد با اختلال مادرزادی، همانند نوزادان مادرانی است که به دیابت مبتلا نیستند. علاوه بر حفظ قند خون در محدوده ی طبیعی در پیش از حاملگی یا در دوران آن، باید بین تغذیه، فعالیت ورزشی و انسولین مصرفی تعادلی وجود داشته باشد. با پیشرفت حاملگی این برنامه نیاز به تغییر دارد. همچنین در دوران حاملگی، باید قند خون را به طور مکرر اندازه بگیرید و نتایج را یادداشت کنید. با کنترل صحیح دیابت و حفظ قندخون در محدوده ی طبیعی، نتیجه ی حاملگی در زنان دیابتی همانند زنان سالم است. دیابت و حاملگی را به بخش های زیر تقسیم می کنیم و هریک را به طور جداگانه مورد بحث قرار می دهیم:
پیش از حاملگی، مراقبت پیش از زایمان، زایمان و پس از زایمان
پیش از حاملگی
با وجود پیشرفتها، نوزادان مادران دیابتی به ویژه مادرانی که دیابت آن ها به خوبی کنترل نشده است؛ نسبت به مادران سالم، بیشتر مستعد به صدمات زایمانی هستند. قند بالای خون و مواد کتونی (موادی که در مقادیر زیاد می تواند برای بدن سمی باشد) می تواند از جفت عبور کند و به جنین رسد. قند اضافی و موادکتونی می تواند اختلالات مادرزادی ایجاد کنند. قندخون بالا در سه ماهه ی اول حاملگی (زمانی که اندام های جنین در حال ساخته شدن است) می تواند موجب به وجود آمدن اختلالات مادرزادی و سقط جنین شود. هنگامی که یک خانم دیابتی متوجه حاملگی خود می شودکه حداقل 7 هفته از بارداری اش گذشته است. در این هنگام بسیاری از اندام های جنینی ساخته شده اند و زمان زیادی را برای کنترل قند از دست داده است. بنابر این حتی در صورت کنترل مناسب بعد از هفته ی 7 حاملگی، نمی توان از اختلالات مادرزادی جلوگیری کرد. پس باید قندخون پیش از حاملگی تحت کنترل باشد تا شانس اختلالات مادر زادی به حداقل برسد.و وافراد باردار با خرید دستگاه قند خون و چک کردن روزانه میتوانند دیابت خود را کنترل کنند.
به علت اهمیت هفته های اول حاملگی در تولد نوزاد سالم، برنامه ریزی برای حاملگی آینده بسیار حائز اهمیت است. اگر دیابت تحت کنترل نیست، پیش از حاملگی آن را به کنترل کامل در آورید و تا هموگلوبینAIC به حد طبیعی نرسد و قند در محدوده ی توصیه شده قرار نگیرد، حاملگی توصیه نمی شود. حداقل 3 تا 6 ماه قبل از حامله شدن باید تحت کنترل باشد تا پایان حاملگی در کنترل کامل نگه داشته شود. عوارض مزمن دیابت مثل رتینوپاتی، نفروپاتی و نروپاتی قبل از بارداری و در هر 3 ماهه باید بررسی شوند اگر دیابت در کنترل نباشد؛ خطرات زیر متوجه ی نوزاد و مادر خواهد بود:
خطرات برای جنین و نوزاد:
-زایمان زودرس
-سقط جنین
-اختلالات مادرزادی(دیابت حاملگی موجب اختلال مادرزادی نمی شود.)
-ماکروزومی(غول پیکری)
-افت قند خون نوزاد پس از تولد(هیپوگلیسمی)
-زردی طول کشیده ی نوزاد
-زجر تنفسی نوزاد
خطرات برای مادر:
-بدتر شدن گرفتاری شبکیه ی چشم (رتینوپاتی)
-بدتر شدن گرفتاری کلیه ها(نفروپاتی)
-افزایش عفونت های ادراری واژن
-مسمومیت حاملگی (فشارخون بالا همراه با وجود پروتئین در ادرار)
-سخت زایی و سزارین
قند های هدف پیش از حاملگی
علاوه بر نگه داشتن قندها در محدوده ی هدف، رعایت رژیم غذایی و فعالیت ورزشی برای حفظ سلامتی مادر و کاهش عوارض برای مادر و نوزاد ضروری است. معاینات پیش از بارداری عبارت است از: اندازه گیری و حفظ هموگلوبینAIC در محدوده ی طبیعی و بررسی برای تشخیص عوارض احتمالی مانند فشار خون بالا، وضعیت سلامتی قلب، کلیه ها، چشم ها و اعصاب. اگر مادر به دیابت نوع یک مبتلا باشد آزمایش تیروئید نیز باید انجام شود. باید همه ی داروهای آن ها در طی حاملگی مورد بررسی قرار گیرد. بیشتر دارو هایی که برای درمان دیابت، یا عوارض آن به کار می رود مانند استاتین ها و مهارکننده های تبدیل کننده ی آنژیوتانسین (انالاپریل، کاپتوپریل، لیزنوپریل)، مهارکننده های گیرنده های آنژیوتانسین(لوزاتان، والسارتان)باید قطع شود و یا با داروهای دیگر جایگزین شود. در طی دوران تلاش برای کنترل قند خون برای حاملگی باید از روش مناسب پیش گیری از حاملگی استفاده شود. همه ی روش های ضد حاملگی زنان سالم، برای دیابتی ها نیز قابل استفاده است. انتخاب روش به تمایل زوجین بستگی دارد.
آزمایش قند خون
جهت کنترل مناسب قند خون شما می توانید با خرید نوار قند خون گلوکارد 01 روزانه قند خود را اندازه گیری کنید.قند ناشتا باید قند یک یا دو ساعت بعد صبحانه، نهار وشام چک شود. بر اساس نظر انجمن زنان و زایمان آمریکا بایستی قند ناشتا کمتر یا مساوی 95، قبل هر وعده ی غذا کمتر یا مساوی 100، یک ساعت غذا کمتر یا مساوی 140، و قند دو ساعت بعد هر وعده غذا کمتر از 120 و قند متوسط مویرگی 100 و قند طی شب بیشتر یا مساوی 60 میلی گرم در دسی لیتر حفظ شود. میزان هموگلوبین AIC مورد قبول انجمن دیابت آمریکا در اوایل حاملگی 5/6 – 6 درصد است و در صورت پایین بودن ریسک هیپوگلیسمی با ادامه حاملگی هموگلوبینAIC کمتر از 6 درصد بهتر است اما این هدف در صورت نیاز می شود تا حد 5/7 درصد نیز مورد قبول باشد.
انسولین و قرص های ضد دیابت
تنها داروی مناسب برای کنترل دیابت نوع 1در حاملگی، انسولین است. در مورد دیابت نوع 2 در صورت تحت کنترل بودن دیابت می توان آن با استفاده ازخرید دستگاه قند خون امپرور در سه ماهه ی اول تشخیص داد اما به تدیج با افزایش نیاز تزریق انسولین شروع می شود. مطالعات مختلفی درمورد مفید بودن استفاده از متفورمین و گلی بوراید برای درمان دیابت حاملگی وجود دارد ولی باید توجه کرد که این داروها می تواند از جفت عبور کنند. در مورد اثرات طولانی مدت استفاده از این داروها در حاملگی اطلاعی در دست نیست.
مثل بقیه مقالات عرفان طب خوب بود.
سلام. خوشحالیم که با مطالعه مقالات ما اطلاعات مفیدی کسب کردید. به شما پیشنهاد می کنیم سایر مقالات رو هم مطالعه کنید.
کاملا مطالب درست و خوبی بود
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما
دیابت مادر به جنین آسیبی میزنه؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز، اگر مادر قبل از بارداری دیابت نداشته باشد و تحت نظارت پزشک قرار بگیرد خیر
قبل بارداری برای دیابت چه آزمایشاتی باید انجام بشه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، آزمایش غربالگری گلوکز آزمایشی است که قبل از بارداری برای دیابت انجام میشود ولی برای اطمینان بیشتر بهتر است به پزشک مراجعه کنید
سلام دیابت در بادراری خطرناک است
سلام اگه فرد قبل بارداری هم دیابت داشته بله میتواند خطرناک باشد. اما با کنترل پزشک میتوان از خطرات آن جلوگیری کرد