مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

سندرم درد پاتلوفمورال (درد های زانوی دوندگان)

سندرم درد پاتلوفمورال – Patellofemoral Pain Syndome یا به اختصار (PEPD) را با نام های دیگری مثل درد قدامی ساق، کندرومالاسی کشکک و زانوی دوندگان می شناسند. این عارضا در بخش بیماری های پاتولوژیک، در بخش کندرومالاسی کشکک توضیح داده شده است.

تندونیت

تاندون بافت پیوندی است که عضله و استخوان را به یکدیگر متصل می کند. تندونیت / تاندونیت / تندونایتیس (Tendonitis) به التهاب این بافت گفته می شود که بر اثر استفاده مکرر از مفصل رخ می دهد. عوامل دیگری در بروز تندونیت موثر هستند که عبارتند از: وضعیت بدنی نا مطلوب در حین کار یا ورزش، فقدان انعطاف پذیری یا آمادگی بدنی مناسب قبل از انجام فعالیت های ورزشی، فشار ناشی از سایر بیماری ها(روماتیسم مفصلی، نقرس و…)، عفونت(بخوصوص عفونت ناشی از گاز گرفتن گربه یا سگ). درد در ناحیه تاندون و اطراف آن و کاهش دامنه حرکتی از علائم تندونیت می باشد.

برای پیشگیری از ابتلا به تندونیت باید موارد زیر را رعایت کرد:

فعالیت های بدنی را ابتدا به نرمی آغاز کنید و پس از آماده شدن بدن شدت فعالیت را افزایش دهید.

نیروی کمتری وارد کنید و تا حد امکان تکرارها را کاهش دهید

استفاده از تجهیزات ارتوپدی و توانبخشی برای کمک به عضلات پا و زانو و کاهش فشار وارده.

اگر در هنگام تمرین درد نمایان شد، فعالیت بدنی را متوقف کنید و در صورت تشدید آن به پزشک مراجعه کنید.

تندونیت پاتلا به التهاب تاندون کشکک گفته می شود و زمانی رخ می دهد که یک فشار عملکردی تکراری مانند پریدن های مکرر اعمال می شود. بنابراین آن را به عنوان “زانوی پرش کننده ها(Jumper`s Knee) هم می شناسند. علاوه بر آن ضعف عضلات دورسی فلکسور مچ پا و آسیب مجدد مچ پا ، ممکن است موجب بروز این آسیب شوند.

شما می توانید با خرید رانو بند طبی و استفاده درست از آن ، از بروز بسیاری از این اتفاقات پیگشیری کرده و مانع آسیب های جدی به عضلات پا و زانو بشوید.

علل

پرونیشن شدید در پای درگیر.

عدم ثبات عضلات مرکزی بدن

سندرم یک چهارم تحتانی

پرکاری (بخصوص پریدن)

 

 

علائم

درد در قسمت فوقانی استخوان پاتلا

درد در حین لمس

درد در زمان بازکردن زانو

 

 

دوره بهبودی 3 هفته الی 3 ماهه در هنگام بروز این بیماری معمولا وجود دارد. البته شما با خرید زانو بند طبی 4 فنره که دارای 4 آتل در طرفین محصول می باشد از آسیب های شدید و احتمالی به زانو و پا خود جلوگیری کنید.

بورسیت

بورسیت به معنای التهاب بورس است. بورس ها کیسه های حاوی مایع سینوویال هستند که در اطراف مفاصل وجود دارند و وظیفه آنان کاهش اصطکاک ساختمان های مجاور خود است. هرکدام از 13 بورسای زانو می توانند ملتهب شده و سبب درد شوند. در بخش جلوی زانو: سوپراپاتلار، پره پاتلار، اینفراپاتلار، پس آنسرین و در پشت زانو: سمی ممبرانوسوس شایع ترین بورسیت های زانو هستند. بورسیت زمانی رخ می دهد که فشار و اصطکاک زیادی بر بورسا وارد شود. علاوه بر آن حرکات تکراری زانو نیز می تواند منجر به بورسیت شود. افرادی که برای نظافت بر روی زانو می نشینند بیشتر مبتلا به بورسیت می شوند. بنابراین به این عارضه زانوی خدمتکاران نیز می گویند. شایع ترین علائم بورسیت درد و تورم است. برای پیشگیری از بروز بورسیت حرکات کششی و قدرتی عضلات اطراف زانو بسیار کمک کننده است. همچنین برای حرکاتی که فشار مستقیم بر زانو وارد می کنند بهتر است از پد های زانو استفاده گردد.

کیست بِیکر (Baker`s Cyst) یک برآمدگی و برجستگی پشت زانو است که بر اثر برجسته شدن و تجمع بورسای سمی ممبرانوسوس ایجاد می شود. این تجمع به دلیل بیرون زدگی غشاء سینوویال در ناحیه پشتی کندیل میانی استخوان ران است. نام دیگر این کیست، کیست پوپلیته یا پوپلیتئال (Popliteal Cyst)است. اولین فردی که این بیماری را توضیح داد ویلیام بیکر بود و به همین علت به آن کیست بیکر می گویند. این کیست در کودکان به دلیل حرکات اصطکاک و تکراری مثل خم کردن زانو ها در لبۀ صندلی ایجاد می شود و ارتباطی به ضایعۀ داخلی مفصل ندارد، ولی در افراد بزرگسال به دلیل ضایعۀ مینیسک ها و یا آرتروز داخل زانو می باشد و این کیست به زانو ارتباط دارد.

بنا به گزارش سایت معتبر retrainpain مهمترین علامت کیست بیکر مشاهده و لمس یک برجستگی در پشت زانو می باشد. زمانی که فرد زانویش را کاملاً صاف می کند و یا بر روی پاها میاستد بیشتر به چشم می خورد. تشخیص کیست بیکر معمولاً با معاینه تشخیص داده میشود ولی میتوان آنرا با اولتراسونوگرافی و یا MRI تائید کرد.

 

علل

فشار بر بورسا

حرکات تکراری مکرر

پارگی مینیسک

آرتریت زانو

کلیه آسیب های زانو

 

علائم

تورم پشت زانو و شاید در ساق

درد پشت زانو و شاید در ساق

سرخی پوست

احتمال کاهش دامنه حرکتی

 

دمان

در بزرگسالان : اصلاح پاتولوژی (ضایعات) داخل مفصل زانو

در کودکان : جلوگیری از حرکت زانو و درمان خود به خود خوب می شود

 

 

همانطور که در مقاله خواندید و مشاهده نمودید ، علت های مختلف و علائم مشخصی گاهاً برای درد ها و مشکلات زانو بروز میدهد . شما در بهترین حالت میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص به درمان سریع آن بپردازید اما مزاقبت و جدی گرفتن مشکلات زانو بسیار حائز اهمیت میباشد زیرا از مهم ترین مفصل های بدن میباشد و دارای ساختار پیچیده و بسیار آسیب پذیر است . در رابطه با درمان و آسیب های زانو هرچه بگوییم پایان ندارد و بسیار مباحث پیچیده و بزرگی را در بر میگیرد که در این مقاله جای ندارد . اما شما با خواندن همین مقالات مختصر از آسیب های ناشی از عدم آگاهی جلوگیری کرده و حداقل های مراقبت از زانو را یاد میگیرید ..

7 دیدگاه در “سندرم درد پاتلوفمورال (درد های زانوی دوندگان)

  1. عباس گفت:

    راضی بودم

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر ممنون از حُسن توجه شما خوشحالیم که براتون مفید واقع شده

  2. رضا پسندیان گفت:

    درد هنگام لمس هم از علائم تندونیت پاتلا است؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله در مواردی هنگام معاینه احساس درد می تواند از علائم تندونیت پاتلا باشد

  3. فرانک گفت:

    ارتریت زانو میتونه باعث کیست بیکر بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله ارتریت زانو میتواند باعث کیست بیکر شود

  4. موسی گفت:

    سلام حرکت ناگهانی و بدون گرم کردن میتواند باعث بورسیت زانو شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *