مقالات, فشار خون

طریقه مصرف داروی های فشارخون

داروی های فشارخون

در چه مواردی از دارو های کنترل فشار خون استفاده می شود؟

  • خط اول درمان ضد فشار خون درCVA( سیستول بالای ۲۲۰ اول بالای ۱۲۰) لابتالول است.
  • درمان فشارخون متوسط تا شدید
  • موارد مصرف Unlabeled
  • پرفشاری خون در کودکان
  • کنترل پر اکلامپسی
  • پرفشاری خون شدید در حاملگی
  • پرفشاری خون ناشی از سکته حاد ایسکمیک

مکانیسم اثر:

مکانیسم اثر: بلوک کنند هرسپتور های آدرنرژیک با اثر انتخابی بر گیرنده های آلفا و غیر انتخابی بر گیرنده های بتا.

فارماکوکینتیک:

شروع اثر: خوراکی ۲۰ دقیقه تا ۲ ساعت، وریدی ۵۲ دقیقه.

پیک اثر: خوراکی ۴۱ ساعت، وریدی ۱۵۵ دقیقه.

طول اثر: کنترل فشار خون:(۱۲۸ ساعت، وابسته به دوز)، وریدی(۱۸_۲ ساعت،وابسته به دوز).

نیمه عمر: خوراکی (۸۶ ساعت) و وریدی(حدود ۵/۵ ساعت).

موارد منع مصرف:

  • وجود حساسیت نسبت به لابتالول
  • شوک کاردیوژنیک
  • وجود آسم یا سابقه هرگونه بیماری انسدادی مجاری تنفسی
  • نارسایی قلبی کنترل نشده
  • وجود فشار خون خیلی پایین
  • در بیماران هایپرتیروئیدی باید با احتیاط مصرف شود.

 

طریقه مصرف داروی های فشار خون

تداخلات دارویی با دارو فشار خون:

لابتالول ممکن است با دارو های زیر تداخل داشته باشند

  1. دارو های بیهوشی
  2. دارو های ضد دیابت
  3. دارو های آنتی آریتمی مثل کینیدین، لیدوکائین
  4. دارو های بلوک کننده کانال های کلسیم مثل وراپامیل
  5. دارو های ضد آسم مثل تئوفیلین
  6. دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای

عوارض جانبی:

قلبی عروقی: کاهش فشار وضعیتی

سیستم عصبی مرکزی: گیجی، خستگی

گوارش: تهوع

کاهش فشار خون: عدم استفاده از دستگاه فشار سنج، خواب آلودگی، سردرد، سوء هاضمه، استفراغ، اختلال نعوظ، ناتوانی جنسی، افزایش ترانس آمیلازها، بی حسی اندام ها، افزایش BUN، احتقان بینی، تنگی نفس، افزایش تعریق.

دوز اولیه با سرعت ۱۰mg/min به صورت داخل وریدی تجویز شده و شروع با ۲۰ تا ۸۰ میلی گرم تزریق وریدی آهسته در مدت ۲ دقیقه، می‌توان تزریق را به اندازه 40 تا 80 میلی گرم هر ده دقیقه تا دوز حداکثر ۳۰۰ میلی گرم تکرار نمود. همچنین میتوان دارو را به صورت انفوزیون وریدی ۵۲ میلی گرم در دقیقه، تا زمانی که پاسخ مناسب به دست می‌آید تزریق کرد.

مصرف بتابلوکرها در مبتلایان به سندروم مارفان میزان بروز دیسکسیون آئورت را کاهش می دهد. با خرید دستگاه فشار خون دیجیتال، بتابلوکر ها در درمان آنژین پایدار( stable angina) و آنژین ناپایدار (unstable angina) از طریق کاهش تقاضای میوکارد به اکسیژن موثرند ولی در مبتلایان به آنژین به آنژین وازواسپاستیک (prinzmetal angina) نباید به کار روند. جهت کنترل هیپرتانسیون در مبتلایان بیماری ایسکمیک قلبی بتا بلوکر دارو انتخابی است. مصرف بتابلوکر ها در مبتلایان به انفارکتوس میوکارد در طی مرحله حاد و تا حداقل ۲ سال بعد توصیه می‌شود. مصرف بتابلوکر ها در مبتلایان به انفارکتوس میوکارد بروز آریتمی، انفارکتوس مجدد و مرگ و میر را کاهش می دهد. در مبتلایان به فئوکروموسیتوم پیش از عمل جراحی فشار خون بیمار به آلفا بلوکر کنترل شده و سپس بتابلوکر تجویز می گردد. مصرف طولانی مدت دو روز کم داروی کننده گیرنده ی B موجب افزایش بقا در مبتلایان به نارسایی قلبی(CHF) می شود. این بتابلوکرها جهت افزایش بقای مبتلایان بهCHF کاربرد بیشتری دارند: Carvedilol,Metoprolol,Bisoprolol. در مبتلایان به کاردیو میوپاتی هیپر تروفیک تجویز داروهای اینوتروپ منفی مانند بتابلوکرها توصیه می شود. در مبتلایان به تیروتوکسیکوز پروپرانولول از طریق کنترل علایم ناشی از تحریک سمپاتیک و مهار تبدیل محیطیT⁴وT³ سودمند است. دارو های زیر با مکانیسم مهار تبدیل محیطی T⁴بهT³ در تیروتوکسیکوز سودمند هستند: پروپرانولول، کورتیکواستروئید، رادیو کنتراست حاوی ید،PTU تجویز آگونیست های B² موجب بروز تومور می شود وB بلوکرها در درمان ترمور وضعیتی مانند ترمور فامیلی موثرند. جهت کنترل ترمور ناشی از مصرف لیتیوم نیز می‌توان از پروپرانولول استفاده کرد. افراد مبتلا به فشار خون باید به صورت دوره ای قند خون خود را نیز اندازه گیری کنند زیرا احتمال ابتلا آن ها به بیماری دیابت بیشتر است. این افراد می توانند با دستگاه تست قند خون، قند خون خود را اندازه گیری کنند.

افرادی که هنگام قرار گرفتن در جمع دچار اضطراب می‌شوند، پیش از این موقعیت می‌توانند بتا بلوکر مصرف کنند. هنگام ترک الکل علایم اضطرابی بروز می کند، جهت کنترل این علایم بنزودیازپین و بتابلوکر استفاده می شود. جهت پیشگیری از خونریزی واریس مری B بلوکر های غیر انتخابی مانند پروپرانولول موثرند. برخی از عوارض بتا بلوکرها عبارتند از: برادی کاردی ،نارسایی قلبی، برونکواسپاسم، تشدید بیماری رینود، تشدید لنگش متناوب، تشدید آنژین، دیس لیپیدمی ،هیپو گلیسمی، ماسکه کردن علایم هیپوگلیسمی، افزایش مرگ و میر ناشی از آنافیلاکسی مصرف بتا در فشار سیستولی کمتر از ۹۰ میلی متر جیوه و تعداد ضربان قلب کمتر از ۵۵ در دقیقه منع مصرف دارد. بلوک قلبی درجه دوم و سوم از موارد منع مصرف B بلوکر است. بلوک درجه اول تنها در صورتی منع مصرف B بلوکر محسوب می شود که فاصلهPR بیش از ۰/۲۴ ثانیه باشد.

در افراد در معرض خطر آنافیلاکسی بهتر است داروی بتا بلوکر تجویز نشود. آنتی دوت مسمومیت با بتابلوکرها گلوکاگون است.

> باز کننده های کانال پتاسیم

دیازوکساید(Diazoxide) و مینوکسیدیل از طریق باز کردن کانال پتاسیم موجب شل شدن عضله صاف جدار و بروز وازودیلاتاسیون می‌شوند. این داروها بر روی شریان ها اثر بیشتری نسبت به وریدها دارند. اتساع عروقی موجب فعال شدن مکانیسم های جبرانی مانند تاکی کاردی و رفلکسی و فعال شدن سیستم رنین آنژیوتانسینآلدوسترون می شود.

فعال شدن سیستم رنین_ آنژیوتانسین _آلدوسترون موجب احتباس نمک و ادم محیطی می شود. به مصرف کنندگان این دارو توصیه می شود ضمن خرید دستگاه فشارسنج سخنگو  و کنترل فشار خون خود، مصرف نمک را محدود کنند. در ضمن به طور همزمان دیورتیک و بتا بلوکر تجویز می شود. دیازوکساید تزریقی در کنترل کریز هیپرتانسیون به کار می رود. برای این منظور از دوز های بولوس وریدی استفاده می شود. باز کردن کانال پتاسیم در سلول های بتای جزایر پانکراس موجب مهار آزاد شدن انسولین می‌شود و این اثر موجب بروز هیپرگلیسمی در مصرف کنندگان دیازوکساید می گردد. از این خاصیت در درمان انسولینوما استفاده می شود. اشکال دارویی دیازوکسایدInj:15mg/mL()20mL(,Cap:50,100mg))

اشکال آن به‌صورت ۳۰۰ میلی گرم در ۲۰ سی سی میباشد( 300mg/20ml)، ضد هیپرتانسیون و درمان هیپوگلیسمی استفاده از می‌شود، نباید رقیق گردد.

طریقه مصرف:

سرعت تزریق: تزریق سریع وریدی طی ۲۰_۱۵ ثانیه از طریق ورید های محیطی

دوز متداول: 3_1 mg حداکثر 150mg، این دوز هر ۱۵۵ دقیقه تا کاهش مناسب فشار خون تکرار می شود . پس از آن هر ۲۴۴ ساعت تکرار می شود.

حین تزریق و حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از آن بیمار باید در وضعیت خوابیده باشد.

در صورت تجویز همزمان با مدر، باید مدر  ۳۰ دقیقه قبل از دیازوکساید تجویز شود.

محلول های تیره رنگ نباید مصرف شوند و از مصرف داروی باقی مانده خودداری کنید.

نشت دارو می‌تواند سبب واکنش التهابی شدید شود.

در ۳۰ دقیقه اول بعد از تزریق فشار خون را هر ۵ دقیقه کنترل کنید.

حین تزریق نبض بیمار را مانیتور کنید و تزریق آهسته از اثر دارو می کاهد.

گاهی جهت کنترل هیپرتانسیون مقاوم در مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه از مینوکسیدیل خوراکی استفاده می شود. دو عارضه حین مصرف مینوکسیدیل عبارتند از: افیوژن پریکاردی ،هیپرتریکوزیس مینوکسیدیل موضعی در درمان ریزش مو آندروژنیک به کار می رود.

داروهای آزاد کنندهNO

بنا به گفته سایت معتیر tandfonline نیترات ها، نیتریت ها و نیتروپروساید از طریق آزاد کردن NO موجب اتساع عروقی می شوند.

حساسیت این دارو ها به نور: این دارو ها در مقابل نور اکسیده می شوند عملکرد احیا را از دست می‌دهند.

هیدرالازین نیز از طریق آزاد کردن NO از سلول آندوتلیال  موجب اتساع عروقی می شود

اشکال دارویی نیتروپروساید

نیتروپروساید در بین وازودیلاتور کوتاه ترین مدت اثر را دارد و به صورت انفوزیون وریدی تجویز می شود. این دارو در درمان کریز هیپرتانسیون یا در مبتلایان به نارسایی قلبی حاد به منظور کاهش  پره لود به کار می رود. هیدرالازین به صورت خوراکی و تزریقی به کار می رود. شکل تزریقی آن به صورت دوزهای بولوس  به کار می‌رود. هیدرالازین داروی انتخابی جهت درمان کریز هیپرتانسیون در بارداری است و موجب افزایش میزان بقای بیمار میشود. ترکیب هیدرولاز این و نیترات در درمان نارسایی احتقانی قلب سودمند است. هیدرالازین به دلیل ایجاد تاکی کاردی رفلکسی موجب تشدید آنژین قلبی می شود، بنابراین در مبتلایان به بیماری ایسکمیک قلبی منع مصرف دارد. گاهی مصرف طولانی مدت دوز بالای هیدرالازین موجب لوپوس داروی می شود که در این موارد باید دارو قطع گردد.

 با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله کدام میوه‌ ها کمترین و بیشترین میزان قند را دارند را مطالعه کنید. این مقاله به شما در کنترل تغذیه و میزان استفاده از میوه های برای کنترل قند خون کمک خواهد کرد..

9 دیدگاه در “طریقه مصرف داروی های فشارخون

  1. علی گفت:

    ببخشید فقط در این موارد از داروها استفاده میکنیم.

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر بیشتر نسبت به سن و تشخیص پزشک معالج دستور مصرف دارو مورد استفاده میگیرد

  2. میترا گفت:

    حتما باید تحت نظر پزشک مصرف بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله توصیه ما برای افراد با فشارخون بالا این است که حدالامکان تحت نظارت پزشک از داروها استفاده کنند

  3. رویا گفت:

    سرعت تزریث دیازوکساید چجوریه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، سرعت تزریق دیازوکساید 15 تا 20 ثینیه است اما برای اطمینان بیشتر بهتر است با پزشک مشورت کنید

  4. جواد گفت:

    خیلی مفید بود

    1. عرفان طب گفت:

      سلام ممنون از نظر شما میتوانید سایر مقالات سایت را نیز مطالعه کنید.

  5. حسنی گفت:

    سلام بدون تجویز پزشک میتوان از دارو فشارخون استفاده کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *