ایلیو تیبیال باند (iliotibial band) یا به اختصار ITB ، تاندونی بلند و پهن در سطح خارجی ران می باشد. ITB از بالا به عضله تنسور فاسیا لاتا (Tensor fascia lata) متصل شده، به پایین آمده و از روی سطح خارجی کندیل خارجی استخوان ران عبور می کند و در پایین و در زیر زانو به سطح خارجی استخوان تیبیا می چسبد. هنگام خم و راست کردن زانو، ITB بر روی برجستگی کندیل خارجی ران ساییده شده و به جلو و عقب می رود. میان ITB و کندیل خارجی استخوان ران یک بورس قرار دارد. زمانی که زانو به صورت مداوم و مکرر خم و راست شود (مانند دویدن)، ITB به طور مداوم بر روی کندیل خارجی ران حرکت می کند و زمانی که فشار وارده خارج از تحمل بورس باشد، بورسیت رخ می دهد و درد پایدار می شود. به این عارضه سندرم ایلیوتیبیال باند (iliotibial band Syndrome) به اختصار ITBS می گویند و به علت اینکه در میان دوندگان شایع است به آن زانوی دوندگان نیز می گویند. علائم آن درد و کاهش فعالیت است. افرادی که این مشکل باعث کاهش فعالیتشان می شود باید مراقب افزایش وزن و ابتلا به بیماری دیابت خود باشند. بهتر است این افراد با خرید دستگاه تست قند خون میزان قند خون خود را اندازه گیری کنند.
بهترین روش درمانی، استفاده از تجهیزات توانبخشی و استراحت پس از بروز ITBS است.
برای پیشگیری از بروز ITBS باید نکات زیر را رعایت کرد:
تعویض کفش ها در صورت مشاهده تغییر زاویه کف کفش، استفاده از کفی طبی
5 الی 10 دقیقه پیاده روی قبل از شروع دویدن
اجتناب از دویدن بر روی سطوح سخت
تغییر محتاطانه مسیر دویدن بر روی پیست دو میدانی (ساعت گرد و ضد ساعت گرد)
بیماری آزگود-اشلاتر
بیماری آزگود-اشلاتر (Osgood-Schlatter Disease) یا به اختصار OSD دردی است وسیع که در برجستگی استخوان درشت نی در محل اتصال تاندون پالتا ایجاد می شود. OSD بیشتر از اینکه بیماری باشد عارضه ای است که بر اثر فشار مکانیکی و کشش بیش از حد بر رشد آپوفیس برجستگی تیبیا به وجود می آید. OSD در کودکان در حال رشد و نوجوانان دیده می شود و در پسران شیوع بیشتری نسبت به دختران دارد. علاوه بر آن، OSD در افرادی که در فعالیت های ورزشی شرکت فعال دارند نیز بیشتر رخ می دهد (به خصوص در فعالیت های پریدن و دویدن). سرعت رشد استخوان ها در سنین نوجوانی و جوانی بیشتر از رشد عضلات و تاندون ها می باشد، در نتیجه احتمال سفت شدن تاندون ها عضلات وجود دارد.شما با خرید لوازم ارتوپدی و استفاده از آن ها می توانید مانع بروز این بیماری شوید.
علائم
- مشاهده برجستگی بیش از حد معمول در ناحیه برجستگی استخوان تیبیا
- درد در قسمت جلوی زانو
- حساسیت به لمس در ناحیه برجستگی استخوان تیبیا
- تشدید درد با اجرای فعالیت های بدنی و کاهش آن در زمان استراحت.
- تشدید درد با انقباض عضلات چهارسر ران
درمان
- کاهش و یا قطع سطح فعالیت ها به ویژه در زمان بروز درد.
- استفاده از کیسه یخ در مراحل حاد
- استفاده از دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی
- تمرینات کششی و قدرتی
- استفاده از وسایل محافظت کننده زانو و گاهی گچگیری
تعویض مفصل زانو
تعویض مفصل زانو / آرتروپلاستی کامل مفصل زانو یا توتال نی (Total Knee Arthroplasty) یا به اختصار TKA یک عمل جراحی ارتوپدی است که با استفاده از آن سطوح مفصلی استخوان های ران و درشت نی در مفصل زانو با سطوح مفصلی مصنوعی جایگزین می شود. آرتروپلاستی مفصل زانو در مواردی که سطوح مفصلی بیمار به دلایلی مماننمد استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی، دفورمیتی واروس یا والگوس شدید، تروما یا خونریزی داخل مفصل مزمن از بین رفته با جایگزینی دقیق پروتر های آماده انجام می گیرد. عمل جراحی بدین صورت است که یک برش به اندازه 20 تا 30 سانتی متر در قسمت جلوی زانو ایجاد می شود. با توجه به فرم مفصل مصنوعی زانو، قسمت آسیب دیده مفصل زانو برش داده می شود و یک قسمت از مفصل مصنوعی را به سر استخوان ران و قسمت های دیگر را به استخوان های پاتلا و ساق می چسبانند. یکی از مباحث مهم پس از جراحی بازگشت به حالت اولیه عملکرد مفصل و خود فرد در فعالیت های روزانه زندگی است. افرادی که این عمل را انجام می دهند تا مدت ها می توانند حرکت کنند. از این سو بهتر است این افراد با دستگاه فشارسنج میزان فشار خون خود را اندازه گیری کنند.
مراقبت های پس از تعویض مفصل زانو باید در منزل انجام شود که باید با پزشک متخصص خود مشورت کنند. عضلات پا به علت اینکه از آنها استفاده نکرده اند به احتمال زیاد ضعیف شده اند و برای بازگشت به حالت اولیه باید آن ها را تقویت کنند. تمرینات در منزل باید متناسب با برنامه های تمرینی درمانگر فرد باشدوشما نیز می توانید با خرید زانوبند طبی واستفاده از آن روند بهبودی را سرعت ببخشید.
نکات قابل توجه در مراقبت های پس از تعویض:
- تغییر در چیدمان وسایل منزل به منظور تردد راحت تر با عصا یا واکر در منزل
- انتخاب صندلی راحت و مناسب به طوری که نشیمنگاه اندکی بالاتر باشد و در مقابل آن زیرپایی قرار دهند تا در حین نشستن پا بالاتر بیاید.
- استفاده از بالشت در سطح نشیمن گاهی برای نشستن
- استفاده از توالت فرنگی (ارتفاع باید کمی بیشتر از حد معمول باشد)
- استفاده از صندلی برای دوش گرفتن (تا زمانی که پزشک توصیه نکند دوش نگیرد)
- نصب نمودن دستگیره های دیواری در حمام، سرویس بهداشتی، راه پله ها
- خشک و تمیز نگه داشتن محل زخم
- مراجعه به پزشک در صورت بروز قرمزی اطراف زخم و یا ترشح مایعات
- ورم به مدت 3 تا 6 ماه به صورت کم یا متوسط عادی می باشد
- کاهش مصرف قهوه
- جمع آوری کلیه فرش های لغزنده و سیم های برق رها شده
- استفاده از پاشنه کش های بلند جهت پوشیدن و در آوردن کفش
- مراجعه مدت دار به پزشک معالج جهت صحت کارکرد مفصل مصنوعی
مواردی که برای کاهش تورم می توان انجام داد:
- قرار دادن یخ به مدت 30 دقیقه بر روی ناحیه و استراحت به مدت 30 دقیقه
- بالا نگهداشتن عضو تا زاویه 45 درجه (دراز بکشد و پای خود را بر روی بالشت یا هرچیز دیگر قرار دهد.)
- پوشیدن جوراب های فشاری مخصوص
- در صورت مشاهده تورم شدید به پزشک خود مراجعه کند
پس از جراحی باید هر روز و دو الی سه مرتبه در روز حرکات تمرینی را انجام داد. برای شروع هر حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید و هر هفته تعداد مرتبه ها را افزایش دهید. بازگشت به حالت اولیه، تسهیل در فرایند ریکاوری، افزایش قدرت و استقامت عضلانی، افزایش دامنه حرکتی، بهبود ثبات زانو از فواید اجرای تمرینات ورزشی است.
بنا به اطلاع رسانی سایت معتبر wikipedia قبل از شروع هرگونه فعالیت بدنی با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
با ارزوی سلامتی براش ما به شما پینشهاد می کنیم مقاله آیا فشار خون بالا یا پایین مانع از اهدای خون می شود را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله به شما اطلاعات مناسبی را خواهد داد..
بازهم در این موارد مطلب بدید
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما . بله چشم حتما
بعد تعویض مفصل زانو تا چه زمان نمیشه به حمام رفت؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز، در این مورد حتما باید با پزشک معالج مشورت بشه
برای درمان تورم میشه از یخ استفاده کرد؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی میتوانید از یخ برای درمان تورم استفاده کنید
سلام برای کاهش درد زانو بستن زانو بند خوبه؟
سلام بله میتوانید برای کاهش زانو درد از زانوبند طبی استفاده کنید.