ارتوپدی و توان بخشی, مقالات

علائم و مشکلات آسیب به مفصل زانو

علائم آسیب به مفصل زانو

آسیب های زانو به سه گروه اصلی اختلالات پاتولوژیک، آسیب های تروماتیک و آسیب های تکراری مفصل زانو تقسیم می شوند. هر گروه دارای بیماری ها و آسیب های مربوط به خود می باشد که عبارتند از: اختلالات پاتولوژیک (استئوکندیت دیسکان، استئوآرتریت، آرتریت عفونی، آرتریت نفرسی، کندرومالاسی کشکک، سندرم پلیکا، آرتریت روماتوئید)، آسیب های تروماتیک( آسیب لیگامان های ACL ، PCL، MCL، LCL، مینیسک، شکستگی – دررفتگی پاتلا و پارگی تاندون پاتلا) و آسیب های تکراری (سندرم درد پاتلوفمورال، تندونیت، بورسیت، سندرم ایلیوتیبیال باند و بیماری آزگود-شلاتر) را شامل می شوند. در ادامه آسیب های مذکور بصورت مختصر معرفی خواهند شد. بدلیل اینکه بعضی از آسیب ها نسبتاً درمان های مشابهی دارند ما سعی داریم با معرفی تجهیزات توانبخشی و روش های درمان را در این مقاله توضیح دهیم. اما درمان های تخصصی آسیب در همین بخش آموزش داده شده است.

مفصل زانو مستعد آسیب است چونکه در انتهای دو اهرم بلند دو اهرم بلند یعنی استخوان های ران و درشت نی قرار دارد. علاوه بر آن بخاطر شکل استخوانی حمایت زیادی از این مفصل نمی شود و تنها عضلات و لیگامان ها ثابت و قدرت این ناحیه را بوجود می آورند. در صورتیکه اختلالی در این عناصر ثبات رخ دهد مفصل زانو آسیب خواهد دید.

علائم آسیب به مفصل زانو

آسیب مفصل زانو دارای علائم گوناگونی است. درد، میتواند مبهم یا تیز، خفیف یا عذاب آور باشد. محدودیت دامنه حرکتی ، شنیدن صداهای پاپ و قرچ قرچ ، ضعیف شدن عضلات ، قفل شدن زانو. بعضی از مشکلات زانو یا استراحت خوب می شود اما بعضی از آنها نیاز به فیزیوتراپی ، ورزش درمانی دارد و یا جراحی دارد.

تورم : یکی از شایع ترین علائم تورم موضعی است. دو نوع تورم وجود دارد. یکی زانو بیش از حد مایع سینوویال تولید می کند و دیگری خونریزی درون مفصلی (همارتروز) است. تورم یک ساعت اولیه پس از بروز آسیب عموما از نوع خونریزی است. تورم 2 الی 24 ساعت بیشتر بدلیل تولید مقدار زیادی از مایع سینوویال درون مفصل است. بهترین روش درمان در منزل برای ترم استفاده از درمان R.I.C.E است(به فصل روش های درمانی مراجعه کنید). تورم مزمن می تواند زانو را بزرگتر، دامنه حرکتی را محدودتر و همچنین بدلیل بی تحرکی عضلات آن را دچار آرتروفی (کوچک شدن عضله) کند.شما می توانید جهت جلوگیری از شدت یافتن تورم مفصل و با خرید انواع ویلچر و استفاده از آن ، مانع افزایش بیماری شوید و روند بهبود را تسریع کنید.

قفل کردن: قفل کردن زمانی رخ میدهد که چیزی مانع از صاف شدن کامل زانو شود. این امر عموماً ناشی از نتیجه گیر کردن تکه ای از بافت آسیب دیده داخل مفصلی است که مانع حرکت زانو می گردد. این بافت می تواند کوچک باشد همانند یک دانه شن یا بزرگ تر باشد. بهترین روش برای درمان خارج کردن قطعه با روش آرتروسکوپی است. نوع دیگر قفل کردن زمانی رخ میدهد که زانو به صورت جدی آسیب دیده باشد بطوریکه فرد نتواند از آن استفاده کند. بهترین روش در این شرایط می توان استفاده از یخ درمانی باشد؛ باید توجه داشت که عموماً در این مواقع تورم وجود ندارد.

خالی کردن : هنگام که عضلات ران کنترل خود را از دست دهند: در رفتگی پاتلا، که می تواند منجر به بی ثباتی مفصل شود. همچنین خالی کردن می تواند به دلیل ضعف عضلات و یا آسیب لگامان ها باشد.در این حالت شما می توانید با خرید واکر و استفاده به موقع در هر زمان و مکانی به بیمار کمک کنید تا بتواند فعالیت های روزمره خود را انجام بدهد و حتی کمک کنید تا بتواند سرعت بهبود بیماری را جلو بیندازد.

تولید صدا: اگر درون مفصل صداهای مثل اسنپ، کراکل(ترق و تروق) و پاپ(ترکیدن)شنیدید و دردی نداشتید جای نگرانی نیست. گاهی اوقات صداهای ایجاد شده توسط قطعه های جدا شده از مفصل در مفصل هستند کهک گاهی منجر به درد نمی شوند. حال اگر بیمار درد داشته و در مفصل خود تورم مشاهده کند یا حتی عملکرد زانو اندکی کاهش یافته باشد، باید نزد متخصص ارتوپد برود. شایع ترین دلیل این حالت کندرومالاسی کشکک است. یکی دیگر از دلایل نیمه دررفتگی همراه آسیب می تواند به معنی پارگی لیگامان باشد. صداهای کرکلینگ، گریندینگ یا گراتینگ (کریپتوس)، بیانگر آن است که سطوح استخوانی خشن شده است و به سمت بیماری دژنراتیو مفصلی (تحلیل غضروف مفصلی) استئوآرتریت پیش میرود.

درد: موضع و توع درد میتواند به تشخیص علت آن کمک کند. دردی که با فعالیت شدیدتر شود عموماً ناشی از آنست که التهاب تاندون یا ضایعات غضروفی رخ داده است. درد به همراه تورم می تواند نشان دهنده پارگی یا اسپرین باشد. برخی از دردها می تواند همراه با اسپاسم عضلانی باشد که به علت تروما رخ می دهند.

اختلالات پاتولوژیک و سندرم های زانو

  • استئوکندریت دیسکان (OCD)
  • استئوآرتریت (OA)
  • آرتریت عفونی
  • آرتریت نقرسی
  • کندرومالاسی کشکک
  • سندرم پلایکا
  • آرتریت روماتوئید

استئوکندریت دیسکان

با توجه به تحقیقات سایت معتبر sciencedaily به بیماری مفصلی گفته میشود که بخشی از غضروف ناحیه مفصل با استخوان ناحیه مربوطه جدا شده و احتمال اینکه داخل فضای مفصل وارد شود نیز وجود دارد. این بیماری بیشتر در افراد جوان دیده می شود و در میان پسران شایع تر است. قطعه جدا شده گاهی در محل خود ثابت بوده و گاهی به درون مفصل منتقل می شود و سبب اختلال در حرکات مفصل می گردد. مفصل زانو بیشتر از مفاصل دیگر دچار بیماری استئوکندریت دیسکان می شود

علل :

ضربه

زمینه ارثی

مشکل متابولیکی

علائم:

درد و التهاب

محدودیت حرکات مفصل

ایجاد لنگش(مثلا در درگیری مفصل زانو)

ضخیم شدن غشاء سینوویال در موارد پیشرفته

تجمع مایع مفصلی

احتمال قفل شدگی در حرکت مفصل

ضعف و آتروفی عضلانی

تشخیص:

رادیوگرافی (X-Ray)

ام آر آی

سی تی اسکن

همانطور که در این مقاله خواندید ، مشکلات زانو همیشه و آسیب های آن بسیار زیاد هستند زیرا زانو از پیچیده ترین مفاصل انسان است که از حساسیت بالایی برخوردار است . ساختار زانو پر از اندام های ریز و درشت میباشد که نبود و آسیب کوچک ترین آنها هم ممکن است حتی راه رفتن را برای ما دشوار سازد ، برای پیشگیری از این آسیب ها باید موارد زیادی را بدانید و از انجام خیلی از کار ها چشم پوشی کنید ، مخصوصا اگر ورزش هایی انجام میدهید که کمی فشار به پا وارد میشود باید بسیار مراقب این باشید که این فشار ها شما را به سمت آسیب روانه نکند.

8 دیدگاه در “علائم و مشکلات آسیب به مفصل زانو

  1. فرنوش گفت:

    کامل بود این مطلب

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر ممنون از حُسن توجه شما خوشحالیم که براتون مفید واقع شده

  2. گلناز گفت:

    با سی تی اسکن هم میشه استئوکندریت دیسکان را تشخیص داد؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله یکی از روش های تشخیص استئوکندریت دیسکان سی تی اسکن است

  3. لیندا گفت:

    قفل شدن زانو میتونه از علائم آسیب به مفصل باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله قفل شدن زانو می‌تواند از علائم آسیب به مفصل باشد

  4. نگین گفت:

    سلام خسته نباشید درد مفصل زانو با آب درمانی بهبود میابد؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام خدمت شما بله آب درمانی میتواند در بهبود درد زانو کمک کننده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *