مقالات, فشار خون

فشار خون نرمال بر اساس گروه های سنی

فشار خون در افراد بر اساس گروه های سنی
  1. در افراد بزرگ تر مساوی سن 60 سال درمان اولیه در فشار خون سیستولیک مساوی 150 و دیاستولیک مساوی 90 شروع می شود و هدف درمان کاهش فشار خون سیستولیک کمتر از 150 و دیاستولیک کمتر از 90 می باشد.
  2. در افراد با سن کمتر از 60 سال هدف درمان کاهش فشار دیاستولیک به زیر 90 می باشد.
  3. در افراد با سن کمتر از 60 سال هدف درمان کاهش فشار خون سیستولیک به کمتر از 140 می باشد.
  4. در افراد با سن بیشتر و مساوی از 18سال، و نارسایی مزمن کلیه، درمان اولیه فشار خون با هدف کاهش فشار خون سیستولیک به کمتر از 140 و کاهش فشار دیاستولیک به زیر 90 می باشد.
  5. در افراد باسن بیشتر مساوی 18 سال و دیابتیک هدف درمان کاهش فشار خون سیستولیک به کمتر از 150 و دیاستولیک به کمتر از 90 می باشد.
  6. در افراد غیر سیاهپوست با و بدون دیابت درمان اولیه با  ARB ،ACEL ،CCB و دیورتیک تیازیدی شروع می شود.
  7. در افراد بزرگتر مساوی 18 سال و CKD درمان اولیه یا درمان اضافه شونده به منطور بهتر کردن outcome بیماری شامل ACE و ARB  می باشد.

استراتژی A: یک دارو را شروع کنید، زمانی که دارو به حداکثر مقدار خود رسید دارو دوم اضافه کنید.

استراتژی B: شروع یک دارو، شروع داروی دوم قبل از رسیدن به حداکثر دوز اولین دارو.

استراتژی C: شروع به مصرف 2 دارو در همان زمان، به عنوان قرص های جداگانه یا قرص های ترکیبی.

فشار خون هدف

فشار خون خودتان را با استفاده از دستگاه فشارسنج عقربه ای  بگیرید و پس از آن که درمان آنتی هایپرتانسیو آغاز شد بیماران باید مجددا ارزیابی شوند و درمان باید هر دو تا چهار هفته افزایش یابد تا کنترل فشار خون کافی به دست بیابد هنگامی که فشار خون کنترل شد، بیماران هر سه الی شش ماه ارزیابی مجدد شوند تا به حفظ کنترل آن مطمئن شوند.

توصیه هایی در مورد تغییر فشار خون هدف بر اساس سن بیمار و اختلالات همراه می باشد.

با توجه به رشت سریع جمعیت افراد بالای 65 سال مبتلا به فشار خون با هایپرتنشن ایزوله (فشار خون دیاستولیک کمتر از 90 میلی متر جیوه در مطب) بایستی در کاهش شدید فشار خون دیاستولیک احتیاط شود (نباید نباید کمتر از 55 تا 60 میلی متر جیوه کاهش یابد) چون فشار دیاستولیک پایین با افزایش ریسک انفارکتوس میوکارد و سکته مرتبط است. افرادی که به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند احتمال ابتلا آنها به بیماری دیابت بیشتر می شود، از این سو بهتر است که این افراد با خرید دستگاه تست قند خون میزان قند خون خود را نیز اندازه گیری کنند.

به پیشنهاد سایت عرفان طب بهتر است مقاله تهدید فشار خون رو چطور جدی بگیریم را نیز مطالعه کنید و از اطلاعات این مقاله نیز بهرمند شوید.

علل فشار خون

فشار خون بالای مقاوم

فشار خون بالای مقاوم چنین تعریف می شود: فشار خونی که با وجود تبعبیت از رژیم سه دارویی مناسب (شامل دیورتیک ها) که در آن دارو با 50 درصد یا حداکثر در آنتی هایپرتانسیو توصیه شده اما بیماری کنترل نشده است یا فشار خونی که حداقل چهار دارو برای کنترل آن نیاز است. در این حالت شما می توانید با خرید دستگاه فشارسنج، به راحتی فشار خون خود را تحت کنترل در بیاورید.

تقریبا 15 درصد بیماران تا تشخیص هایپر تنشن تظاهر به هایپرتنشن مقاوم دارند. با این حال بسیاری از بیماران که تظاهر به هایپرتنشن مقاوم دارند در واقع  یک مقاومت کاذب به جای مقاومت واقعی دارند.

نتایج مقاومت کاذب ناشی از همه یا برخی از مسائل زیر است:

  • اندازه گیری نادرست فشار خون (استفاده از یک کاف نا مناسب)
  • عدم تبعیت دارو های فشار خون
  • پایبندی  ضعیف به شیوه زندگی و رژیم غذایی برای کاهش وزن
  • درمان فشار خون کمتر از حد مطلوب به دلیل دوز نا کافی یا حذف یک  دیورتیک در رژیم درمانی ضد فشار خون
  • یکی یا بیشتر از مسائل زیر ممکن است به هایپر تنشن مقاوم کمک کند.
  • افزایش حجم خارج سلولی
  • افزایش فعالیت سمپاتیک
  • خوردن موادی که فشار خون را بالا میبرد مثل دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی یا محرک ها.

علل ثانویه یا کمک کننده هایپرتنشن

همانطور که گفته شد فشار خون ممکن است کاملا بدون علامت باشد و اولین تظاهرات آن شدید و کشنده باشد از طرفی فشار خون حتی در موارد ملایم تا متوسط تا 30 درصد موراد سبب آلترو اسکلروز یا تصلب شراین می شود به علاوه این سوال به ذهن می رسد که آیا همه ی بیماران باید درمان دارویی دریافت کنند یا استراتژی های دیگری در این زمینه وجود دارد.

هدف از درمان دارویی و غیر دارویی بر اساس مطالعات مختلف تمام مرحل فشار خون با توجه به خطر افزایش بیماری های قلبی عروقی باید به نحو صحیح مدیریت شوند.

قدم اول در این راستا دستگاه فشارسنج سخنگو و استفاده در زمان و مکان درست و اصلاح شیوه زندگی است.

اصلاح سبک زندگی

تمام بیماران بایستی شیوه های زندگی خود را با اقدامات زیر اصلاح نمایند:

  • رژیم کم نمک

در مطالعات تصادفی کنترل شده تاثیر کاهش متوسط مصرف نمک در میزان فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا و افراد نرمال به ترتیب 1/9، 1/1، 4/8،  2/5 میلی متر جیوه بوده است. میزان توصیه شده نمک 6 گرم و میزان سدیم 2/4 گرم بوده است (یعنی نمکدان سر سفره برداشه شود).

  • کاهش وزن

کاهش وزن در افراد با وزن بالا می تواند منجربه کاهش قابل توجه فشار خون مستقل از ورزش شود این کاهش فشار خون می تواند حتی در عدم رعایت محدودیت نمک نیز رخ دهد و محدودیت مصرف نمک نیز می تواند به این موارد اضافه شود (به ازای هر یک کیلو گرم کاهش وزن فشار خون می تواند نیم تا 2 میلی متر جیوه کاهش یابد).

  • رژیم غذایی مناسب جهت کنترل کلترول و فشار خون

عبارتست از رژیمی که برای فشارخون کنترل فشار خون و کلسترول طراحی شده است و در برگیرنده مقدار زیادی سبزی جات، میوه و محصولات لبنی کم چرب است و کمک می کند تا از طریق کاهش غذا های پرچرب و شیرین کلسترول و چربی خون کاهش یابد. این رژیم فرد را از خوردن منع نمی کند اما به فرد شیوه صحیح غذا خوردن را نشان می دهد و حتی اگر فشار خون فرد بالا نباشد همچنان برای وی مفید است این الگوی غذایی بر مصرف مواد غذایی غنی از منیزیم از جمله سبزی های سبز برگ آجیل و غلات کامل تاکید می کند.

در این رژیم زیر وجود دارد:

  1. نمک رژیم غذایی به 5/1، 3/2 گرم در روز محدود شود. به عبارت ساده نمکدان را از سفره بردارید.
  2. غلات را به صورت سبوس دار مصرف کنید.
  3. مصرف میوه سبزیجات فراموش نشود.
  4. ماست و مواد لبی کم چرب استفاده شود.
  5. گوشت بدون چربی و ماهی استفاده شود.
  6. آجیل و حبوبات مصرف شود.
  7. مصرف چربی روغن ها را کاهش دهید.
  8. زیاد شیرینی نخورید.
  9. پتاسیم مورد نیاز بدن را فراهم کنید.

ورزش

ورزش هوازی و احتمالا استقامتی  در کنار دستگاه فشارسنج دیجیتال می تواند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به طور متوسط به ترتیب 4-6 میلی متر و 3 میلی متر مستقل از کاهش وزن پایین بیاورد اکثر مطالعات میزان 3-4 جلسه در هفته ورزش هوازی با شدت متوسط، در حدود 40 دقیقه برای یک دوره سه ماهه لازم می دانند اما توصیه بهتر روزانه 30 دقیقه در اکثر روز های هفته است.

محدودیت مصرف الکل

یکی از راهکار های کنترل فشار خون مصرف الکل به میزان 2 بار در مردان و یک بار در زنان نرمال می باشد. در اکثر مطالعات زنانی که دو بار یا بیشتر در روز و مردانی که سه بار یا بیشتر روزانه مشروبات الکلی مصرف می کنند، شیوع بالاتری از فشار خون دارند و این اثرات وابسته به دوز و مقدار مصرف از و کاهش میزان مصرف می تواند فشار خون سیستولیک را 2-4 میلی گرم کاهش دهد.

علل افزایش فشار خون

نکات آموزش برای بیماران در مورد فشار خون

فشار خون بالا یک بیماری مادام العمر است. برای کنترل بهیه یک تعهد بلند مدت جهت تغییر شیوه زندگی در کنار مصرف صحیح دارو های ضد فشار خون نیاز است. استراتژی های مختلفی جهت کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی از جمله فشار خون به شرح زیر وجود دارد.

پیشگیری و درمان چاقی:

  • افزایش وزن و خصوصا چاقی شکمی با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی از جمله فشار خون همراه است که به طور مجزا بحث و برسی گردید.
  • کاهش مصرف نمک و چربی و کلسترول
  • مصرف مواد غذایی مملو از پتاسیم – منیزیم و کلسیم
  • محدود کردن مصرف الکل
  • عدم مصرف سیگار
  • عدم مصرف دارو های ممنوعه ازجمله کوکائین

سدیم:

شواهد موجود از مطالعات مختلف از کاهش فشار خون با کاهش سدیم رژیم غذای حمایت می کنند محدودیت نمک به میزان 6 گرم برای تمام افراد و 5/1 در روز برای بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می شود .

اطلاعات در برنامه های آموزشی در رابطه با محدودیت سدیم باید مورد نظر قرار گیرد به صورت زیر است:

  1. معمولا بعد از حدود 2-3 تبعیت از رژیم کم سدیم، علاقه فرد به نمک کاهش می یابد.
  2. ادویه ها و چاشنی های غذایی (بجز مواردی از انواع پر سدیم نظیر انواع پر سدیم مثل دانه های کرفس – مخلوط های نمکدار) سیر تازه و پیاز جایگزین مناسبی جهت طعم دهی به مواد غذایی است.
  3. مخلوط تجاری مواد غذایی آماده (مثل ماکارونی و سس های مخلوط) معمولا پر سدیم بوده و باید بندرت و یا هرگز مصرف نشوند. برخی از این نمونه های کم نمک آنها در دسترس می باشد و لازم است بر چسب آنها جهت اطمینان از این که می توان آنها را در حد مجاز سدیم دریافتی مصرف نمود یا خیر، مورد ارزیابی قرار داد.
  4. خیساندن گوشت در آب به مدت یک ساعت و حذف آب پخت آن در کاهش سدیم محتوای آن موثر است.
  5. آبکش نمودن غذا های کنسرو شده (مثل کنسرو ماهی) در کاهش سدیم محتوای آن موثر است.
  6. برخی از دارو ها از جمله آنتی بیوتیک های (به ویژه پنی سیلین)، سولفونامیدها و باربیتورات ها غی از سدیم هستند. برای افرادی که باید تحت رژیم محدود از سدیم باشند، باید سدیم آنها مورد توجه قرار گیرد. افراد باید بدون پزشک معالج خود درمصرف بی رویه ی دارو ها احتیاط کنند. آسپرین، دارو های ضد سرفه و ملین ها اغلب حاوی سدیم هستند.

در محدودیت خفیف سدیم (2-3 گرم در روز) موارد زیر استفاده نشود:

  1. نمک سر سرفه حذف شود و در حد کم در هنگام پخت به غذا نمک اظافه شود، (به اندازه یک قاشق غذا خوری با 2300 میلی گرم سدیم).
  2. غذا های دودی، نمک سود شده مثل ماهی نمک سود، سوسیس، شوری ها، زیتون
  3. غذا های میان وعده نمک زده مثل چیپس، چوب شور، پوفیلا، آجیل شور، کراکر ها
  4. چاشنی ها: شوری، پیاز، سیر وکرفس، گلوتامات سدیم، آبگوشت، ترد کننده های گوشت، ترشی و شوری جات، چاشنی ها و ادویه ها نظیر سس گوجه فرنگی، خردل آماده، سس سویا.

بنا بر بررسی های سایت معتبر  اchemistryworld فراد کمتر فعال 30-50 درصد بیشتر در معرض پیشرفت هیپر تانسیون قرار دارند . کاهش هیپر تانسیون با افزایش فعالیت جسمانی و پیاده روی مستقل از کاهش وزنی تقریبا 2 درصد  گزارش شده است . لذا افزایش فعالیت جسمانی با شدت متوسط به مدت 30-45 دقیقه در اکثر ایام هفته به عنوان درمان کمکی مهمی برای پیشگیری اولیه از هیپر تانسیون می باشد  بیماران مبتلا به هیپر تانسیون دارای اضافه وزن یا چاقی بایستی روزانه kcal 300- 500 یاkcal  1000-2000  در هفته از طریق ورزش انرژی مصرف نمایند.

با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین داروی گیاهی برای کاهش فشار خون را مطالعه کنید تا در صورتی که به فشار خون مبتلا هستید بتوانید با شناخت این دارو های گیاهی فشار خون خود را کاهش دهید.

8 دیدگاه در “فشار خون نرمال بر اساس گروه های سنی

  1. ملیکا گفت:

    لذت بردم.

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما

  2. حسین کریمی گفت:

    رژیم غذایی میتونه فشارخون رو کنترل کنه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت شما کاربر عزیز ، بله با رژیم غذایی میشه فشار خون را کنترل کرد و رژیم غذایی کم نمک خیلی موثره در این مورد

  3. پندار گفت:

    رژیم کم نمک برای فشارخون تمام گروه های سنی مفیده؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله نمک چون اثر مستقیمی روی فشار دارد رژیم کم نمک می‌تواند به کنترل آن کمک کند.

  4. مجتبی گفت:

    سلام فشارخون نرمال باید چقدر باشد؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام خدمت شما، فشارخون سیستولیک 120 و دیاستولیک 80 نرمال است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *