مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

مراقبت از مینیسک و تاندون زانو

مراقبت از مینیسک و تاندوم زانو

PCL اندکی از ACL صخیمتر است، محل اتصال آن از بخش خلفی کندیل مدیال تیبیا شروع می شود و به صورت مورب از بخش فوقانی و قدامی به بالا آمده و از قسمت داخلی PCL عبور می کند سپس به بخش خارجی، کندیل داخلی فمور می چسبد. ACL قوی تر از ACL می باشد و بین 120 تا 150 درصد از ACL عریضتر است.

عملکرد اصلی PCL مقاومت در مقابل جا به جایی خلفی تیبیا بر روی فمور است و عملکرد دوم مقاومت در مقابل چرخش خارجی تیبیا است. علاوه بر آن PCL نقش مهمی در حمایت از نیرو های وارد شده از قسمت خلفی به زانو دارد که در این امر لیگامان منیسکو فمورال به PCL کمک می کند. PCL نیز همانند ACL دارای دو باندل است. باندل جلویی (AL) بزرگتر بوده و حجم بیشتری دارد و باندل خلفی (PM) کوچک تر است. PCL در محدوده صاف بودن کامل زانو و فلکشن 30 الی 40 درجه نسبتا شل است و حداکثر سفتی آن در زاویه 90 الی 120 درجه فلکشن رخ می دهد.

لیگامان های صلیبی در چرخش خارجی شل می شوند و در چرخش داخلی بر روی یکدیگر فشرده می شوند بنابراین بسیار سفت خواهند شد.

مراقبت از مینیسک و تاندوم زانو

لیگامان کلترال داخلی

لیگامان داخلی (MCL) به کندیل (لقمه) داخلی استوان ران و درشت نی اتصال دارد. این لیگامان دارای دو قسمت عمقی و سطحی است. که از مدیال اپیکندیل فمور شروع می شود و قسمت عمقی آن به 1 سانتیمتری قسمت داخلی سطح پلاتو مدیال تیبیا می چسبد. لایه عمقی ضعیف تر بوده و به مینیسک داخلی هم چسبندگی دارد. لایه سطحی قوی تر است و حدود 1.5 سانتیمتر پهنا دارد و به بخش فوقانی – خلفی و تحتانی – قدامی خط مشترک مفصل به عمق تاندون پس آنسرین (Pas anserinus) متصل می شود. MCL باعث نگهداری کپسول مفصلی زانو می گردد. MCL در اکستنشن کامل سفت بوده، با خم شدن زانو تا زاویه میانی فیبر های قدامی آن سفت می ماند. عمل اصلی MCL محافظت از زانو در مقابل نیرو های والگوس (نیرو هایی که از خارج به سمت زانو وارد می شود) است. علاوه بر این MCL ، زمانی که ACL پاره شده باشد در مقابل چرخش های خارجی تیبیا و جا به جایی قدامی تیبیا بر روی فمور را کنترل می کند. افراد معلول برای مراقبت از زانو ها و پا ها می تواند با استفاده از زانو بند طبی استفاده کنند تا مراقبت بیشتری از اعضای بدن خود نمایند.

لیگامان کلترال خارجی

لیگامان کلترال خارجی (LCL) بر خلاف MCL به مینیسک یا کپسول مفسلی اتصالی ندارد. LCL از کندیل خارجی فمور شروع می شود و بر روی بخش پروگزیمال سر فیبولا می چسبد. عملکرد اصلی آن مقاومت در مقابل نیرو های واروس (نیرو هایی که از داخل به سمت زانو وارد می شود) در زمانی است که زانو بین اکستنشن کامل و 30 درجه فلکشن است. عملکرد آن مقاومت در مقابل چرخش خارجی داخلی تیبیا بر روی فمور است.

لیگامان های کلترال در اکستنشن تمایل به سفت شدن دارند و در فلکشن شل می شوند. این لیگامان ها در مقابل هایپراکستنشن زانو مقاومت میکنند.

لیگامان های کلترال در چرخش داخلی زانو شل و در چرخش خارجی زانو سفت می شوند بنابراین در مقابل چرخش خارجی مقاومت می کنند. افرادی که دچار بیماری های زانو می شوند ممکن است تا مدت ها نتوانن فعالیتی کنند. بهتر است این افراد از دستگاه تست قند خون استفاده کنند تا دچار بیماری دیابت نشوند.

تاندون های زانو

تاندون (زردپی) ها مانند لیگامان ها هستند، با این تفاوت که عضلات را به استخوان ها متصل میکنند. بزرگترین تاندون بدن، تاندون پاتلا است که در اطراف زانو قرار دارد. دو تاندون اصلی در زانو وجود دارد تاندون چهار سر ران و پاتلا، تاندون چهار سر رانی عضله چهار سر ران را به استخوان پاتلا متصل میکند و انتقال انرژی توسط آن سبب صاف شدن زانو میشود. علاوه بر این استخوان پاتلا را در حفره کشککی-رانی نگه میدارد. تاندون پاتلا استخوان پاتلا را به استخوان ساق پا (تیبیا) متصل می کند.

تاندون پاتلا بافت محکم و تخت است که لبه پائینی استخوان پاتلا را به برجستگی درشت نی متصل می سازد. افراد می توانند برای کاهش فشار روی زانو به ویژه برای سالمندان با خرید انواع ویلچر و استفاده درست و به موقع مانع اسیب بیشتر به زانو و تاندون های پا بشوند. این افراد به دلیل عدم فعالیت باید قند خون خود را نیز اندازه گیری کنند. خرید نوار قند خون با کیفیت می تواند اندازه گیری را دقیق تر کند.

غضروف های زانو

محل اتصال دو استخوان به یکدیگر را مفصل گویند. غضروف مفصلی از جنس بافت پیوند فیبری، سفید رنگ و دارای سطح صاف است که سطح دو انتهای استخوان ها را می پوشاند. غضروف مفصلی سبب تسهیل حرکت در مفاصل می شود و در صورت آسیب موجب اختلال در حرکت مفصل می شود.

مینیسک بافتی شبیه غضورف است ولی به مراتب محکم تر از آن و با خاصیت ارتجاعی زیاد مثل لاستیک هستند زانو دارای دو مینیسک داخلی به شکل C بوده و در قسمت خلفی ضخیم تر است. مینیسک خارجی به شکل O است و هر دو بخش قدامی و خلفی از لحاظ ضخامت با یکدیگر مساوی هستند. هر دو مینیسک در بخش خارجی خود ضخیم هستند و هر چقدر به سمت داخل می آیند نازک تر می شوند. مینیسک ها توسط لیگامان لیگامان کرونری (coronary) به استخوان تیبیا متصل می شوند. افرادی که غضروف زانوی خود را عمل کنند باید مراقب تغذیه خود باشند تا دچار بیماری فشار خون نشوند. این افراد باید از دستگاه فشارسنج دیجیتال برای اندازه گیری فشار خون خود استفاده کنند.

هر دو مینیسک زمانی که مفصل زانو از حرکت اکستنشن به فکشن می آید به سمت عقب می روند. مینیسک خارجی نسبت به مینیسک داخلی بیشتر جا به جا می شود این جا به جایی در مینیسک خارجی 10 میلیمتر و مینیسک داخلی 2 میلیمتر است.

درحرکات چرخشی زانو، کندیل فمور میخواهد مینیسک همان سمت (اگر چرخش داخلی باشد، مینیسک داخلی) را به جلو منتقل کند اما لیگامان کرونری از جلو راندن مینیسک جلوگیری میکند و مینیسک را در جای خود نگه می دارد. برای کاهش فشار به زانو ها و محافظت از مینیسک زانو ها می توانید با ویلچر تاشو ضربدری دوبل مدل 809A، سلامت زانو ها و افزایش طول عمر مینیسک زانو را افزایش دهید.

مینیسک وظایف مختلفی دارد. شوک های ضربه ای را که به زانو وارد می شود جذب نموده، حرکات مفصل زانو را تسهیل میکنند. همچنین در پایداری زانو به لیگامان های اطراف زانو کمک میکند. اگر مینیسک ها وجود نداشتند، هر وزنی که بر روی استخوان وارد شود بر یک نقطه از استخوان ساق منتقل می شود و فشار زیادی بر استخوان وارد می کند؛ اما با وجود مینیسک ها وزن وارد شده بر روی سطح استخوان ساق توزیع می شود و از وارد شدن فشار بیش از حد بر غضروف مفصلی می کاهد (مینیسک حدود 20% از فشار وارده را جذب می کند).

عضلات اطراف زانو

عضلات اطراف زانو به زانو ثبات میدهند و همچنین موجب حرکت مفصل زانو می شوند. این عضلات به دو گروه بخش جلوی ران (چهارسرران) و بخش پشتی ران (همسترینگ) تقسیم می شوند. گروه عضلانی چهار سر ران از 4 عضله به نام های راست رانی، پهن داخلی، پهن میانی و پهن خارجی تشکیل شده است. انقباض عضلات چهار سر ران موجب راست و صاف شدن زانو می شود. گروه عضلات همسترینگ نیز از سه عضله به نام های نیمه وتری، نیمه عشائی و راست رانی تشکیل شده اند. گروه عضلانی همسترینگ با انقباض خود سبب خم مفصل زانو می شود. افرادی که زانوی خود را عمل می کنند تا مدت ها نمی توانند حرکت کنند از این سو بهتر است که مراقب ابتلا به بیماری فشار خون باشند. این افراد بهتر است فشار خون خود را با دستگاه فشار سنج عقربه ای اندازه گیری کنند.

بنا به اطلاع رسانی سایت معتبر springer کپسول مفصلی زانو یک پرده نازک و فیبری است که اطراف مفصل را احاطه میکند و از بالا به ران و از پایین به ساق پا وصل می شود. سطح داخلی کپسول مفصلی را پرده نازکی پوشانده است که به آن پرده یا لایه سینوویال می گویند. مایعی به نام مایع سینوویالی در کپسول مفصلی وجود دارد که موجب سهولت حرکت مفصل زانو می شود.

با تشکر از شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله عرق سرد و سرگیجه چه زمانی خطرناک است را مطالعه کنید تا در مورد سرگیجه اطلاعات مفیدی کسب کنید. سرگیجه می تواند نشان دهنده وجود بیماری در بدن باشد..

8 دیدگاه در “مراقبت از مینیسک و تاندون زانو

  1. رضا گفت:

    شکل های خوبی رو استفاده کردید

    1. عرفان طب گفت:

      یا سلام و تشکر از شما . برای بهبود و درک مقالات تصمیم گرفتیم تا اشکال مناسبی برای درک بهتر استفاده کنیم

  2. صدف طاهری گفت:

    لیگامان کلترال خارجی به مینیسک اتصال دارد؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت شما عزیز، بر خلاف MCL به مینیسک اتصالی ندارد

  3. ترنج گفت:

    تاندون پاتلا چیه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بزرگ ترین تاندون بدن است که استخوان پاتلا را به استخوان ساق وصل می‌کند

  4. مرضیه گفت:

    ممنون از اطلاعات خوب سایت شما

    1. عرفان طب گفت:

      سلام ممنون از نظر شما امیدواریم مطالب برای شما مفید باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *