عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز بیماری دیابت نوع یک دخالت دارند. این عوامل می توانند در بروز انواع حالت های دیابت موثر باشند که به شرح زیر می باشند:
عوامل ژنتیکی
میزان بروز این بیماری در فامیل درجه یک افراد مبتلا نسبت به دیگران بیشتر است.
- شانس بروز در افراد بدون سابقه ی خانوادگی 4/0 درصد است.
- شانس بروز در کودکان مادران مبتلا 1 تا 4 درصد است.
- شانس بروز در کودکان پدران مبتلا 3 تا 8 درصد است.
- شانس بروز در کودکان پدران و مادران مبتلا 30 درصد است.
- شانس بروز در برادران و خواهران کودک مبتلا 3 تا 6 درصد است.
- شانس بروز در کودکان دوقلوی غیر همسان، اگر یکی مبتلا باشد 8 درصد است.
- شانس بروز در دوقلوهای یکسان، اگر یکی مبتلا باشد30 تا 50 درصد است.
عوامل محیطی
در افراد مستعد برخورد با یک یا چند عامل محیطی می تواند باعث شروع پاسخ های ایمنی شود که در نتیجه ی آن سلول های بتا تخریب می شود.
- عفونت های ویروسی، به خصوص آنتی ویروس ها
- واکسن ها
- رژیم غذایی به خصوص مصرف شیر گاو در ماه های اول تولد
- چاقی
- کمبود ویتامین D
- عوامل مربوط به قبل از تولد مانند سن مادر سابقه ی مسمومیت حاملگی، زردی نوزادی و وزن کم در زمان تولد.
تغییرات فصلی، میزان بروز بیماری در فصل های سرد سال نسبت به فصل های گرم بیشتر است. در بعضی مطالعات تغییرات فصلی در میزان بروز مشاهده نشده و در بعضی دیگر میزان بروز در فصل گرم بیشتر بوده است. بررسی دقیق دیابت با خرید دستگاه قند خون و استفاده به موقع و موثر در زمان بندی دقیق مورد انجام قرار می گیرد که نقش مهمی در کنترل قند خون و دیابت دارد.
تظاهرات بالینی
بیماری به سه صورت زیر تظاهر می کند:
- شروع به صورت کلاسیک
- شروع به صورت کتواسیدوز
- شروع به صورت بیماری فاقد علامت
در ادامه به توضیح در مورد هر یک از این تظاهر ها خواهیم پرداخت.
نوع کلاسیک
این نوع شایع ترین فرم تظاهر بیماری است. علائم بیماری عبارتند از:
تکرر ادرار
زمانی که قند خون به 180 میلی گرم در دسی لیتر و یا بیشتر برسد به صورت پر ادراری تظاهر می کند. دفع قند(گلوکز)در ادرار باعث از دست دادن مقدار زیادی آب و املاح می شود.
پرنوشی
پر ادراری باعث از دست رفتن مقدار زیادی آب و املاح می شود و در نتیجه حس تشنگی در فرد تحریک می شود و بیمار از دست دادن آب بدن را با خوردن مقدار زیادی آب جبران می کند.
کاهش وزن
به علت از دست رفتن مقدار زیادی از آب بدن و همچنین دفع مقدار زیادی از گلوکز، وزن بیمار پیوسته کاهش می یابد. به علت کمبود انسولین مقدار زیادی از چربی های بدن و پروتئین ها تخریب می شود تا در کبد صرف ساخته شدن قند شود. این قند های اضافی در ادرار دفع خواهند شد. در ابتدا اشتها افزایش می یابد و فرد با پرخوری، از دست دادن مایعات و گلوکز را جبران می کند. ولی با پیشرفت بیماری، میزان از دست دادن بسیار بیشتر از میزان خوردن می شود و در نتیجه وزن پیوسته کاهش می یابد.در موارد دیابت پیشرفته و درمان نشده انباشت مواد کتونی و افزایش اسمولالیتی خون باعث بی اشتهایی و حتی تهوع و استفراغ می شود که به کاهش وزن بیشتری می انجامد. افراد دیابتی باید بسیار مراقب خود باشند. تحت نظر پزشک بود و اندازه گیری قند خون به صورت دقیق می تواند سرعت این موضوع را کم تر کند. برای اندازه گیری دقیق تر قند خون استفاد از، نوار تست قند خون تاثیر بسیاری دارد. باش از تظاهرات دیگر می توان به عفونت های قارچی تناسلی و اطراف مقعد بخصوص در دختران اشاره کرد.
همچنین افزایش قند خون، ممکن است به اختلالات انکساری عدسی چشم منجر شده و اختلال در دید به وجود آورد. این اختلال دید موقتی است و با درمان دیابت بهبود می یابد. با خرید دستگاه قند خون کلورچک و تست های مکرر و به موقع می توانیم دیابت به کنترل خود در بیاوریم و مهار کنیم .
کتواسیدوز دیابتی
دومین فرم شایع تظاهر بیماری است. علائم در ابتدا مانند فرم کلاسیک ولی بسیار شدیدتر است. علاوه بر پرنوشی، پر ادراری و کاهش وزن علائمی همانند استشمام بوی استون از دهان، خواب آلودگی و بیماری شدید نیز دیده می شود.
دیابت نوع یک در 35 درصد موارد به صورت کتواسیدوز دیابتی تظاهر می کند. در کودکان زیر 6 سال و در جوامع با وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین میزان بروز به صورت کتواسیدوز بیشتر است.
کودکان مبتلا به کتواسیدوز دیابتی حتماً باید در بیمارستان بستری شوند و مورد مداوا قرار بگیرند. برای کنترل این بیماری نیز می توانیم با استفاده از خرید نوار قند خون آکیو چک پرفورما و تست های مکرر دیابت را کنترل و مهار نماییم.
دیابت نوع یک در شیر خواران نادر است و غالباً دیابت این گروه سنی نوع یک نیست و معمولاً به علت اختلالات ژنتیکی که منجر به کاهش تولید انسولین می شود به وجود می آید.
کودکان با سن پایین بسیار مستعد از دست رفتن زیادی آب بدن هستند زیرا قادر به بدست آوردن مایعات برای جبران نیستند. به عبارت دیگر وابسته به مادر خود هستند و چنانچه مادر موضوع پر ادراری شیر خوار زود متوجه نشود در صدد جبران تشنگی بر نیاید آب زیادی را از دست می دهند. در کودکان بزرگتر خودشان قادر به نوشیدن و به دست آوردن مایعات هستند و بنابراین، شانس از دست دادن آب به صورت شدید در آنها کمتر است. به همین علت دیابت در کودکان زیر 6 سال بیشتر به صورت کتواسیدوز تظاهر می کند. در اطفال زیر 2 سال عفونت های قارچی ناحیه پوشک می تواند یکی از علائم بالا بودن قند خون باشد. کودکان که به دیابت مبتلا می شوند باید حتما تحت نظر پزشک باشند. کودکانی که به این بیماری مبتلا می شوند در دوران بارداری از مادر خود این بیماری را دریافت می کنند. مادران باردار باید بسیار مراقب تغذیه خود باشند و در دوران بارداری محصولات رژیمی را در سبد تغذیه خود قرار دهند.
همان طور که گفته شد دیابت در افراد می تواند باعث بیماری های بسیاری شود، در دوران بارداری دیابت مادر می تواند تاثیرات منفی بر جنین داشته باشد البته این در صورتی که قبل از بارداری هم مادر به این بیماری مبتلا بوده باشد.
یکی دیگر از عوارض این بیماری طولانی بودن روند بهبود زخم در افراد مبتلا است که می تواند باعث ماندگاری و عدم بهبود زخم ها شده که این امر احتمال ابتلا به عفونت و حتی قطع عضو را نیز در پی دارد.
به گفته سایت wikipedia هر نوع افزایش گلوکز خون در طی بارداری که به حد بالا ۵–۱۰٪ جمعیت برسد دیابت بارداری خوانده میشود. مشخص شدهاست که بارداری خود میتواند یکی از عوامل ایجادکننده دیابت باشد. این اثر با افزایش مقاومت بدن به انسولین و افزایش انسولین برای جبران این مشکل ایجاد میشود. حاملگی میتواند حتی نواقص خفیف ترشح انسولین را آشکار کند، این منجر به ایجاد عدم تحمل به گلوکز و دیابت بارداری میشود.
با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله راه های سنتی برای کنترل قند خون را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی به شما خواهد داد. توصیه هایی که در این مقاله به شما شده است می تواند به کنترل قند خون کمک بسیاری کند.
خیلی جامع بود.
با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما
آیا نوزاد ها هم مستعد این بیماری هستند؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز، دیابت نوع 2 از 30 سالگی و دیابت نوع 1 باید از بدو تولد چک شود
کمبود ویتامین d باعث تخریب سلول های بتا میشه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله کمبود ویتامین D میتواند باعث تخریب سلول های بتا شود