کندرومالاسی پاتلا (chondromalacia of patella) یا به اختصار CMP یا نرمی غضروف پاتلا به بیماری گفته می شود که غضروف پشت استخوان پاتلا دچار نرمی شده و آسیب می بیبند. اغلب ورزشکاران و جوانان دچار این بیماری می شوند و از درد جلوی زانو رنج میبرند. نرمی غضروفی پاتلا در میان زنان شایع تر است.
علل
پاتلا باید بر روی استخوان فمور بلغزد اما اگر از راستای خود خارج شود، بخش های مجاور آن دچار ساییدگی شد، بیماری کندرومالاسی پاتلا زانو رخ می دهد. عواملی که می تواند منجر به این بیماری شوند عبارتند از:
ضربه ناگهانی
استفاده بیش از حد مفصل پاتلوفمورال
عدم تعادل عضلانی
شلی مفصلی
اشکال محوری در سطح کورونال مثل زانوی ضربدری
علائم :
تورم خفیف در زانو
درد در جلوی زانو
بروز درد در حین بالا و پایین رفتن از پله ها
بروز درد در حین نشست و برخاست
نمایان شدن درد پس از استراحت های طولانی
دوره بهبودی
3 تا 8 هفته
تشخیص
تست های بالینی
MRI
رادیوگرافی (به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد)
سندرم پلیکا
پلیکا اصطلاحی است که برای توصیف چین خوردگی در لایه آستر پوشاننده مفصل زانو استفاده می شود. اگر لایه آستر داخلی مفصل زانو را به عنوان آستین لباس در نظر بگیرید که از بافت سینوویال ساخته شده باشد، شما با خرید کمربند طبی و برای اینکه بازو ها بتوانند بدون محدودیت در داخل آستین حرکت کنند، خیاط چند پلیسه را در پشت آستین های پیراهن می گذارد. پلیکا در زانو نیز به همین شکل عمل می کند. پلیکا نوعی چین خوردگی است که ادامه بافت محافظتی کپسول سینوویال در زانو می باشد که به چهار کیسه سوپراپاتلار، مدیو پاتلار، لترال و اینفراپاتلار تقسیم می شود و حرکت بدون محدودیت استخوان های واقع در مفصل زانو را امکان پذیر می سازد. از این چین خوردگی ها پلیکای مدیوپاتلار می تواند برای مفصل زانو مشکل ساز باشد که به آن پلیکای پزشکی می گویند. پلیکای پزشکی به قسمت انتهای تحتانی استخوان پاتلا زانو متصل است و دنباله آن به سمت انتهای تحتانی استخوان بزرگ ران پا امتداد پیدا می کند و در سمت داخلی تیبیا در مفصل زانو (قسمت مدیال پرو گزیمال تیبیا) متصل می شود.
سندرم پلیکا یا سندرم سینوویال پلیکا، عارضه ای است که در آن پلیکا متورم و ملتهب می شود. انجام حرکات تکراری فلکشن و اکستنشن بصورت بیش از حد (مانند دویدن)، ضربه مستقیم به بخش میانی مفصل پاتلافمورال (مانند افتادن بر روی زمین) منجر به بروز سندرم پلیکا می شود. سندرم پلیکا دارای درد شدیدی در بخش جلوی زانو، بالای کشکک و یا ناحیه داخلی زانو می باشد. تشخیص سندرم پلیکا نسبتاً دشوار است و بسیاری اوقات با کندرو مالاسی کشکک اشتباه گرفته می شود و تشخیص از طریق MRI صورت می گیرد. درمان های اولیه سندرم پلیکا استفاده از یخ، دارو های ضد التهاب غیراستروئیدی و حرکات ورزشی (افزایش انعطاف پذیری عضلات همسترینگ و تقویت VMO) است و در صورت عدم پاسخ به درمان اولیه بایستی به صورت آرتروسکوپی رها سازی شود. این افرادی ممکن است در اثر این بیماری به فشار خون نیز مبتلا شود. بهتر است که حتما فشار خون خود را با دستگاه فشارسنج اندازه گیری کنند.
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید (RA) یا روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است که کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری زمانی رخ می دهد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه به خود بدن حمله می کند. بدن غشاء سینوویوم را همچون ویروس و باکتری خطرزا تلقی کرده و به آن حمله می کند. اثرات این حمله تجمع مایع در مفصل است و این مایع سبب ورم، درد، گرفتگی عضلات و التهاب اطراف مفصل خواهد شد. در نهایت مفصل فرسوده می شود. این بیماری در زنان سه برابر شایع تر است و معمولاً بین سنین 60-20 سالگی رخ می دهد. حداکثر بروز آن در سنین 50-35 سالگی است.
تشخیص روماتیسم مفصلی از طریق آزمایش خون، عکس برداری بوده (احتمال اینکه تغییرات مفصل تا مراحل انتهایی بیماری در عکس مشاهده نشود وجود دارد). عوارض احتمالی این بیماری شامل تغییر شکل مفصل بصورت دائمی و از کار افتادگی بیمار، کم خونی متوسط، پوکی استخوان (استئوپروز) است. همچنین دارو های مورد استفاده در درمان بیماری روماتیسم مفصلی نیز می تواند عوارضی مثل مشکلات معده و مشکلات ناشی از استفاده طولانی مدت از استروئید برجا بگذارد. افرادی که به این بیماری مبتلا می شود باید استراحت کنند. در دوران نقاهت هم فرد باید به صورت دوره ای قند خون خود را با دستگاه تست قند خون اندازه گیری کنید.
تا کنون درمان قطعی و دائمی برا بیماری روماتیسم مفصلی وجود ندارد. با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط سایت معتبر nature و با تشخیص زودهنگام، میتوان علائم بیماری را کنترل کرد و از بروز معلولیت در بیمار جلوگیری نمود. درمان آن شامل استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، کورتون، ضد روماتیسمی، ورزشی درمانی و در شرایط لازم جراحی است..
همواره سلامت باشید. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین حرکات تقویت کننده عضلات زانو را مطالعه کنید تا با انجام حرکات ورزشی بتوانید زانو خود را تقویت کنید و از آسیب به آن جلوگیری کنید..
خیلی عالی
با سلام و وقت بخیر ممنون از حُسن توجه شما خوشحالیم که براتون مفید واقع شده
از علل کندرومالاسی پاتلا ضربه شدید هم میتونه باشه؟
با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله در مواردی ضربه شدید می تواند یکی از عوامل کندرومالاسی پاتلا باشد
دوره بهبودی کندرومالاسی پاتلا چقدره؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، دوره درمان کندرومالاسی پاتلا 3 تا 8 هفته میباشد
سلام خسته نباشید با ورزش میتوان نرمی مفصل را درمان کرد؟