گروه های دارویی مورد استفاده در دیابت نوع 2 بسیار متنوع هستند، که به طور معمول آنها را به گروه هایی طبقه بندی می کنند که نشان دهنده وضعیت مورد هدف آنهاست.
-افزایش حساسیت به انسولین در سلول های کبد، چربی و عضله
-تحریک تولید انسولین توسط لوزالمعده
-کند کردن هضم کربوهیدرات ها.
چه داروهایی باعث افزایش حساسیت به انسولین می شوند
گلوکوفاژ(متفورمین):بسیاری از پزشکان این دارو را به عنوان یک داروی اصلی و یا در ترکیب با داروی های دیگر، تجویز می کنند. در واقع، ترکیب بسیاری از دارو های خوراکی، حاوی متفورمین است. مکانیسم اولیه ای که متفورمین برای کاهش سطح گلوکز در خون استفاده می کند، سرکوب تولید گلوکز توسط کبد است.
آکتوز (پیوگلیتازون): در ابتدا پیوگلیتازون سطح قند خون را با کاهش حساسیت به انسولین در سلول های عضلانی و چربی ( وتا حدودی عضلات کبد)کاهش می دهد.
سولفونیل اوره و ترشح کننده انسولین غیر سولفونیل اوره:این دارو ها با تحریک ترشح انسولین در سلول های بتا در لوزالمعده، به کاهش سطح قند خون کمک می کنند.
-مهارکننده های آلفا گلوکزیداز از جذب گلوکز جلوگیری می کنند.
-مهارکننده های دی پپتیدیل پپتیداز
علاوه بر این موارد بهتر است به تغذیه خود نیز دقت کنید تا با داروهای مصرفی تداخلی ایجاد نکند پیشنهاد میکنیم از محصولات بدون قند استفاده کنید
خودکنترلی گلوکز خون
خود کنترلی گلوکز خون، براساس کنترل مؤثرو مطمئن دیابت توسط خود فرد با دستگاه قند خون به صورت روزانه اجرا می گردد. با این حال اندازه گیری های آزمایشگاهی هموگلوبین AICبهترین شاخص کنترل نهایی گلوکز است.
بیماران می توانند خودکنترلی گلوکز خون را تا 8 بار در روز؛ قبل از صبحانه، ناهار و شام، قبل از خواب،2-1 ساعت پس از هر وعده غذایی و در وسط شب یا هر وقتی که نیاز به تعیین علت افت قند داشته باشند، انجام دهند.
اهداف نهایی درمان
گاهاً دیده می شود افرادی با مصرف خودسرانه یا عدم پیگیری درمان با مصرف ناصحیح دارو سال ها تحت درمان ناقص بوده اند و گاه با عوارض وخیم دیابت مراجعه می کنند. کنترل قند در افراد دیابتی و با نوار قند خون و استفاده از آن درشرایط مختلف و افراد مختلف متفاوت است . در کل محدوده زیر در اکثر موارد قابل قبول است:
1-قند خون ناشتا باید در محدوده کمتر از 130 میلی گرم در دسی لیتر حفظ شود.
2-قند خون دوساعت بعد از هر وعده غذایی باید در کمتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر حفظ شود.
3-AbAICدر حدود 7 حفظ شود.
با توجه به نقش اساسی رژیم غذایی و شیوه های زندگی در کنترل دیابت این جنبه از درمان دیابت با جزئیات بیشتر مورد بحث قرار می گیرد:
گفتیم که کاهش وزن متوسط (10 – 5 درصد وزن بدن) و فعالیت جسمانی متوسط(30 دقیقه در روز) اهداف توصیه شده هستند. برخلاف انتظار و درخواست جامعه هیچ نوع رژیم غذایی جادویی برای کاهش وزن وجود ندارد. هر دو رژیم های غذایی کم کربوهیدرات و کم چرب که محدود از انرژی باشند تا 1 سال باعث کاهش وزن می گردند. غلات کامل و فیبر با کاهش خطر دیابت ارتباط دارند و مصرف این نوع مواد غذایی مستقل از کاهش وزن با افزایش ترشح و حساسیت به انسولین همراه هستند. برای اطمینان می توانید با استفاده از دستگاه تست قند خون داکتر سطح قندخون خود را اندازه گیری کنید
بزرگسالان دیابتی بایستی 65 – 45 درصد انرژی تمام را از کربوهیدرات ها، 35 – 20 درصد از چربی ها و 35 – 10 درصد از پروتئین ها دریافت نمایند. شواهدی وجود ندارد که به افراد دیابتی توصیه نماییم مقادیر بیشتری از فیبر نسبت به سایر افراد دریافت نمایند لذا مصرف فیبر نظیر کل جامعه در دیاتبیک ها نیز تشویق می گردد. مصرف مواد غذایی حاوی 30 – 25 گرم در روز فیبر با تأکید ویژه بر منابع فیبر محلول(7-13)گرم به عنوان بخشی از رژیم درمانی محافظ قلبی توصیه می شود همچنین به دلیل اینکه این بیماری امکان ابتلا به فشارخون بالا را افزایش میدهد بهتر است هر چند وقت یک بار با استفاده از دستگاه فشارسنج هر چند وقت یکبار فشارخون خود را نیز اندازه گیری کنید.
منابع خوب فیبر های قابل حل در آب
-3گرم یا بیشتر در هر وعده
-دارو های پسیوم، یک قاشق سوپ خوری
-لوبیا قرمز، نصف فنجان
-کلم بروکلی یا فندقی، نصف لیوان 5/1 تا 2 گرم در هر وعده
-مرکبات(پرتقال، گریب فروت)، یک عدد متوسط
-گلابی، یک عدد متوسط
-لوبیا چشم بلبلی، نصف فنجان
-آلو، نصف فنجان
-جو یا سبوس جو، پخته، نصف لیوان
-سیب درختی، گوجه، یک عدد متوسط
-توت سیاه، نصف لیوان
-شلیل یا شفت آلو، یک عدد متوسط
-عدس، نخود، نصف لیوان
-هویج، نصف لیوان
همچنین در نظر داشته باشید که به عنوان شیرین کننده میتوانید از پودر شیرین کننده ساشه ای رژیمی به جای شکر اشتفاده کنید.
ورزش بایستی قسمت مکمل طرح درمانی بیماران دیابتی باشد. ورزش برای تمام بیماران دیابتی کمک می کند حساسیت به انسولین خود را بالا ببرند، ریسک فاکتورهای قلبی عروقی را کاهش دهند، و وزن را کنترل کنند و از نظر سلامتی روانی احساس بهتری داشته باشند. به علاوه ورزش منظم و استفاده از نوار قند خون بایونیم برای چک کردن قند خون به طور منظم می تواند از دیابت نوع 2 در افراد پرخطر جلوگیری کند. بیماران بایستی حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت جسمانی هوازی متوسط ویا حد اقل 90 دقیقه در هفته ورزش هوازی شدید انجام دهند فعالیت جسمانی باید در طول حداقل 3 روز در هفته توزیع شود و بیش از 2 روز متوالی بدون فعالیت جسمانی نباشد. اگر مشکل خاصی وجود نداشته باشد، بایستی بیماران دیابت نوع 2 را تشویق نمود تمرینات قدرتی 3 بار در هفته با هدف گرفتن تمام عضلات عمده انجام دهند. بنا به اطلاعات ارائه شده در سایت معتبر idfdiabeteschool ترکیب تمرینات هوازی و قدرتی در بزرگسالان دیابت نوع 2 فایده ی بیشتری دارد. در بیشتر افراد مبتلا به T1DM کاهش متوسط (1 تا 2 واحدی)در انسولین سریع الاثر و کوتاه اثر در مدت زمان ورزش نقطه ی خوبی برای شروع است. برای ورزش های شدید تر، کاهش بیشتری در دوز کلی انسولین روزانه ممکن است ضروری باشد و حتی ممکن است بعد از ورزش نیز انسولین نیاز به کاستن داشته باشد. بیمارانی که در ورزش های منظم و درازمدت تناسب اندام شرکت می کنند اغلب دوز انسولین مورد نیازشان 20-15 درصد کاهش می یابد.
در آخر چند راه برای پیشگیری از دیابت نوع2 به شما پیشنهاد می کنیم:
حذف یا کم کردن شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده
انجام تمرینات ورزشی به صورت مرتب
نوشیدن آب به مقدار کافی و لازم
ترک کردن سیگار
اضافه کردن فیبر بیشتر به غذا
استفاده صحیح از دارو ها چه در دیابت چه در تمامی مشکلات انسان حائز اهمیت است زیرا ممکن است همین استفاده اشتباه از دارو ، از خود بیماری آسیب های بیشتری داشته باشد و مشکل شما را دو چندان کند . نباید به هیچ وجه در این زمینه که از حساسیت بالایی برخوردار است خودسرانه و بی دقت عمل کنید . دیابت نیز از این قانون مستثنی نیست و باید با علم و آگاهی کامل و با استفاده از راهکار های پزشک متخصص این عمل را انجام دهید . امیدواریم همیشه در سلامت و آگاهی کامل سپری کنید همچنین پیشنهاد میکنیم با خواندن مقاله تاثیر شگفت انگیز مصرف ویتامین ها بر کنترل دیابت نیز مطالب مفیدی فرا بگیرید .
واقعا خوب بود
با سلام و وقت بخیر ممنون از حُسن توجه شما خوشحالیم که براتون مفید واقع شده
ورزش کردن واقعا تاثیرگزاره؟
با سلام ممنون از حسن توجه شما، بله یکی از عوامل تاثیرگزار برای کنترل دیابت و سطح قندخون تمرینات ورزشی است
لوبیای قرمز فیبر قابل حل در آب است؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله لوبیای قرمز نیز جزو فیبرهای قابل حل در آب است
متفورمین برای چه افرادی تجویز می شود؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، متفورمین یکی از داروهای افراد با دیابتی است که برای افزایش حساسیت به انسولین تجویز میشود
مصرف هویج برای افراد دیابتی مشکلی ایجاد نمیکنه؟
با سلام و سپاس از شما کاربر عزیز، خیر ولی بهتر است مقدار مصرف آن را با پزشک خود در میان بگذارید همچنین توصیه میشود مقاله کدام میوه ها کمترین و بیشترین میزان قند را دارند؟ را نیز مطالعه کنید
آکتوز باعث افزایش حساسیت به انسولین میشه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله آکتوز از آن دسته داروهایی است که حساسیت به انسولین را افزایش میدهد
سیگار برای بیماری دیابت مضره؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله استعمال سیگار برای افراد دیابتی مضر است
داروهای دیابت نوع 2 باعث تحریک تولید انسولین میشه؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله داروهای دیابت نوع2 باعث تحریک تولید انسولین در بدن افراد می شود
با مصرف دارو میتوان دیابت را کنترل کرد؟
سلام خدمت شما کاربر گرامی، بله مصرف دارو در کنترل دیابت تاثیر گذار است.
سلام کربوهیدارت باعث افزایش قندخون میشوند؟