مقالات, فشار خون

آیا فشار خون بالا یا پایین مانع از اهدای خون می‌ شود؟

آیا فشار خون بالا یا پایین مانع از اهدای خون می‌ شود؟

اهدای خون یکی از ملزومات هر جامعه است. گاهی اوقات نیاز به اهدای خون در یک جامعه کمتر می ‌شود اما در برخی از مواقع هم این نیاز شدت پیدا می‌ کند و فقط مردم می ‌توانند در این حالت به کادر درمان کمک کنند. اگر سری به مراکز اهدای خون بزنید متوجه می‌ شوید که روزانه چندین نفر برای اهدای خون به این مراکز مراجعه می ‌کنند. قبل از اینکه یک فرد بخواهد خون اهدا کند باید شرایط بدنی او مورد بررسی قرار گیرد. این بررسی‌ ها به دلیل جلوگیری از آسیب به فرد انتقال‌ دهنده خون و گیرنده آن انجام می‌ شود. اگر شخصی که می ‌خواهد اهدا کند مشکلاتی داشته باشد شرایط اهدا را نخواهد داشت. یکی از مشکلاتی که افراد نمی‌ توانند از خون خود برای بیماران اهدا کنند فشار خون نا مناسب است. افرادی که علاقه به اهدای خون دارند باید مراقب باشند که به این بیماری مبتلا نشوند و با خرید دستگاه فشارسنج به صورت دوره ای فشار خون خود را اندازه گیری کنند.

چه فشار خونی مناسب اهدای خون است؟

یکی از علائمی که قبل از اهدای خون مورد بررسی قرار می ‌گیرد فشار خون است. فشار خون اهمیت بسیاری دارد زیرا ممکن است پس از اهدای خون، فردی که فشار خون مناسبی نداشته باشد دچار زیان‌ هایی شود. حال عمومی فرد اهدا کننده اهمیت زیادی دارد.  برخی از افراد بیماری فشار خون دارند که نمی ‌توانند از اهدا کنندگان خون باشند و برخی دیگر در زمان اهدای خون دچار مشکلات فشار خون می ‌شوند که آن‌ ها هم شرایط اهدا ندارند. فشار خونی که برای اهدا قابل قبول است در حالت بیشینه حداقل نود و حداکثر صد و هشتاد میلی‌ متر جیوه است. در حالت کمینه هم باید حداقل پنجاه و حداکثر صد میلی‌ متر جیوه باشد. این عدد ها توسط فشارسنج به دست می ‌آید و اگر خودتان در منزل داشته باشید هم می توانید فشار خون خود را کنترل کنید و سپس به مراکز اهدای خون مراجعه نمایید. یکی از بهترین دستگاه های فشارسنج دستگاه فشارسنج دیجیتال است زیرا اندازه گیری فشار خون با آن راحت تر است. اگر فرد اهدا کننده شرایط فشار خون مناسب را داشته باشد می ‌تواند خون اهدا کند در غیر این ‌صورت نمی ‌توان خونی اهدا کرد. هیچگاه نمی‌ توان برای اهدای خون، سلامت افراد را به خطر انداخت و گرفتن خون در این شرایط نه‌ تنها به نفع جامعه نیست بلکه باعث خسارات بیشتری می ‌شود. ‌فشار بسیار بالا و بسیار پایین شرایط اهدای خون را ندارد و افرادی که این حالت را دارند بهتر است به مراکز اهدای خون مراجعه نکنند. گاهی افراد در طول سال چندین بار خون اهدا می ‌کنند که این هم بسته به شرایط بدنی و سلامت افراد انجام می‌ شود.

فشار خون

خون اهدا شده چه زمانی جایگزین می ‌شود؟

بسیاری از افراد از اهدای خون پرهیز می ‌کنند و این به دلیل ترس است. ترس از اینکه این مقدار خون خارج شده از بدن پس از چه زمانی جایگزین می شود. اگر شما مقداری از خون خود را اهدا کنید پس از زمان ۲۴ ساعت به طور کامل خون بدن شما جایگزین می‌ شود. یعنی انگار هیچ کمبود خونی در بدن شما وجود ندارد، بنابراین بدون هیچ نگرانی به مراکز اهدای خون بروید. گاهی خون شما می ‌تواند جان یک مریض را نجات دهد. در زمان‌ هایی که سیل و یا زلزله اتفاق می ‌افتد بیشترین زمان برای نیاز به اهدای خون است.

چه کسانی شرایط اهدای خون دارند؟

خانم‌ ها هر چهار ماه یک بار و آقایان هر سه ماه یکبار می‌ توانند خون اهدا کنند. حداقل سن برای اهدای خون ۱۸ سال و حداکثر سنی که مجاز به اهدای خون است ۶۰ سال است. البته اولین اهدا اگر در زمان ۶۰ سالگی باشد می ‌توان در سن ۶۵ سالگی هم خون اهدا کرد. اگر شخصی در این رده سنی باشد می ‌تواند به مراکز اهدای خون مراجعه کند. در برخی از مکان‌ ها مانند دانشگاه‌ ها و مراکز درمانی هم گاهی اوقات افرادی برای گرفتن خون از سازمان انتقال خون مراجعه می ‌کنند تا بسیاری از افراد را با شرایط اهدای خون آشنا کنند.

اهدای خون چه اهمیتی دارد؟

اهدای خون برای سلامت جامعه مفید است. گاهی افراد باردار و نوزادان نارس و یا بیماران تصادفی نیاز به خون پیدا می ‌کنند. این خون باید باتوجه به گروه خونی به افراد زده شود. خون‌ های اهدایی در مقدار مشخص در سازمان‌ های انتقال خون وجود دارند. زمانی که خون را از بدن فرد می‌ گیرند در محافظ قرار می‌ دهند تا کیفیت خود را حفظ کند. گاهی نیاز جامعه دو چندان می ‌شود و این بستگی به شرایطی است که در جامعه پیش‌ می ‌آید. گاهی هم اهمیت اهدای خون در حدی است که به‌ صورت رسانه‌ای از مردم می ‌خواهند که برای اهدای خون مراجعه کنند. متأسفانه افراد فشار خونی به دلیل نداشتن خون سالم نمی ‌توانند اهدای خون انجام دهند. باید حتما به پزشک مراجعه کنند و پس از اینکه فشار خون نرمالی پیدا کردند برای این کار مهم قدم بردارند. اهمیت فشار خون برای یک فرد اهداکننده تا حد زیادی است و در هر مرکز اهدای خون چندین دستگاه فشارسنج عقربه ای که سلامت آن‌ ها چک شده است قرار دارند.

اگر در یک جامعه اتفاقاتی نظیر تصادفات زنجیره‌ای و سیل و زلزله اتفاق بیفتد و به هر دلیل باعث شود که افراد جامعه زخمی شوند و نیاز به خون داشته باشند؛ اولین چیزی که اهمیت پیدا می‌ کند رساندن خون به مصدومین است. خون‌ رسانی کار سختی است و باید اهدای خون در زمان مشخصی انجام شود تا بتوان خون سالم را به فرد بیمار رساند. اگر شما شرایط اهدای خون دارید حتما برای اهدا به مراکز تشریف ببرید زیرا شما می ‌توانید با این کار سلامت جامعه و افراد هم وطن خود را حفظ کنید. اهدای خون در سراسر دنیا انجام می ‌شود و با توجه به گروه‌ های خونی که برخی از آن‌ ها نیاز بیشتری برای اهدا وجود دارند انجام می‌ شود. اگر گروه خونی شما جزو گروه‌ های خونی نادر است و اهمیت زیادی دارد حتما اهدای خون را انجام دهید. پزشکان و پرستارانی که در مرکز اهدای خون هستند به صورت پیوسته میزان فشار خون شما را با دستگاه فشارسنج دیجیتالی اکیومد  CG165F را اندازه گیری می کنند تا برای شما مشکلی ایجاد نشود.

اهدای خون

سخن پایانی

به جز افراد فشار خونی افرادی که دچار بیماری‌ های نظیر تالاسمی، کم‌خونی، دیابت و بیماری‌ های خونی  هستند هم نمی ‌توانند اهدای خون را انجام دهند. البته در برخی موارد می توان فشار خون را با دستگاه فشارسنج گلامور HL858DC کنترل کرد و پس از اینکه در رنج عادی قرار گرفت اهدای خون را انجام داد. اما برخی بیماری‌ ها به‌ صورتی هستند که تحت هیچ شرایطی فرد نباید اهدای خون انجام دهد. امیدواریم با مطالبی که در بالا برایتان شرح دادیم شما نفر بعدی برای اهدای خون باشید. همچنین اگر فرد فشار خونی هستید ابتدا به پزشک مراجعه کنید و پس از انجام عملیات لازم و کنترل فشار خون برای اهدای خون تشریف ببرید‌.

فشارخون افراد اهداکننده هر بار توسط پزشک معاینه کننده بررسی می شود و در نرم افزار سازمان انتقال خون ثبت می شود. فشارخون مجاز برای اهدا، دیاستولیک (عدد پایینی) بیشتر از 5 و سیستولیک (عدد بالایی) کمتر از 18 باشد. در صورت مطابق نبودن فشار فرد با این اعداد پزشک در ابتدا دقایقی صبر کرده تا شاید فشارخون فرد به حالت نرمال برگردد و در غیر این صورت فرد از اهدای خون معاف شده و به پیشنهاد پزشک باید به بررسی بیشتر بپردازد.

همچنین به گفته سایت wikipedia اهدا کنندگان برای مواردی که ممکن است باعث به خطر انداختن ایمنی خون شوند مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. غربالگری شامل آزمایش برای آلودگی‌ هایی مانند اچ‌ آی‌ وی و هپاتیت است که می‌توانند از طریق خون، منتقل شوند. همچنین انجام پرسش‌ هایی در مورد پیشینه پزشکی و معاینه فیزیکی دهندهٔ خون می‌تواند از به‌ خطر افتادن سلامتی او جلوگیری کند.

با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه فشار خونمان را کاهش دهیم را مطالعه کنید. مطالعه این مقاله به شما اطلاعات مفیدی را خواهد داد.

18 دیدگاه در “آیا فشار خون بالا یا پایین مانع از اهدای خون می‌ شود؟

  1. مسعود شریفی گفت:

    خسته نباشید
    من دوماه از از اهدای خونم میگذره بعضی وقتا دچار افت فشار شدید میشم ممکنه به خاطر همین مسئله باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما . امگان دارد از اهدای خون شما باشد اما برای بررسی دقیق تر نزد پزشک متخصص ویزیت شوید

  2. ماهان گفت:

    از چه سنی امکانش هست؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، افراد از سن 18 تا 60 سال می‌توانند اهدای خون انجام بدهند

  3. یگانه گفت:

    افراد دارای فشار خون نمیتونن خون اهدا کنن؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، خیر اما بهتر است برای اطمینان بیشتر و بررسی شرایط به پزشک مراجعه کنید

  4. ندا گفت:

    بانوان هر چند وقت یکبار میتونن خون اهدا کنن؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما کاربر محترم، بانوان هر 4 ماه یکبار می‌توانند خون اهدا کنند

  5. مروارید گفت:

    اهدای خون باعث تپش قلب میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، در مواردی به دلیل افت فشار امکان تپش قلب وجود دارد بهتر است قبل از اهدای خون درباره این مورد با پزشک خود مشورت کنید

  6. امین گفت:

    هر چند وقت یک بار میتونیم اهدا کنیم؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بانوان هر 4 ماه و آقایان هر 3 ماه یک بار می‌توانند عمل اهدای خون را انجام دهند

  7. فهیمه گفت:

    حداکثر سن مجاز برای اهدای خون چقدر است؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، حداکثر سن مجاز برای اهدای خون 60 سال است

  8. حمید گفت:

    حداکثر سن اهدای خون 60 یا 65؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام و عرض ادب ، حداکثر سن اهدای خون60 سال است

  9. شاهین گفت:

    سلام خون اهدا شده بعد از چند وقت در بدن جایگزین میشود؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام خدمت شما کاربر عزیز، بعد از 24 ساعت خون در بدن جایگزین می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *