مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم؟

چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم

امروزه سبک زندگی‌ های متفاوت نسبت به گذشته موجب شده است که افراد زیادی به بیماری دیسک کمر مبتلا شوند، مخصوصا وجود وزن زیاد در بسیاری از افراد باعث بروز چنین بیماری می‌ شود، درواقع دیسک کمر یا همان پارگی و عیب در ناحیه‌ی لاستیکی دیسک است که درد هایی را در بخش‌ های باسن و کمر، لگن ایجاد می ‌کند و در موارد شدید تر تا ساق پا انشعاب می ‌یابد و مانع از راه رفتن و فعالیت‌ های عادی فرد در روز می ‌شود و در بعضی مواقع تنها راه‌ حل آن جراحی کمر است. حال این سوال پیش می‌آید که چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم؟ افرادی که جراحی دیسک کمر انجام می دهند بهتر است که بعد از عمل برای ثابت نگه داشتن کمر خود از کمربند طبی استفاده کنند تا سرعت بهبود آن ها بیشتر شود. همچنین چاقی بیش از حد و عدم کنترل آن می تواند برای افراد خطرناک باشد.

در این‌ مقاله به توضیح مختصر دیسک کمر و راه‌ حل‌ هایی که مبتلا به دیسک کمر نشوید می ‌پردازیم.

نشانه‌ های دیسک کمر چیست

بروز بیماری دیسک می ‌تواند از ناحیه‌ ی گردن شروع شود و تا به کمر ختم گردد، اما شایع‌ ترین ناحیه، در بخش کمر است چرا که در هر نوع فعالیتی فشار بیشتر روی ناحیه‌ی کمر است، نشانه‌ های وجود دیسک کمر، درد و بی‌ حسی و گزگز کردن و سوزن‌ سوزن شدن در یک طرف بدن در ناحیه‌ی لگن و پا ها می باشد، این درد می ‌تواند تا ساق پا انشعاب یابد، درد دیسک‌ کمر می ‌تواند شب‌ ها به هنگام خواب بیشتر شود به‌ طوری که مانع خوابیدن بیمار گردد در واقع درد و گزگز عضلات می ‌تواند با کوچک‌ ترین فعالیت تشدید یابد و باعث ناراحتی و رنجش فرد گردد دیسک‌ کمر به دلیل درد‌ های مدامش موجب ضعف عضلانی می ‌گردد و قدرت و توانایی را از ماهیچه‌ های فرد می ‌کاهد اگر درد و سوزن‌ سوزن شدن دارید یکی از علائم پارگی دیسک کمر است. افرادی که به دیسک کمر مبتلا می شوند باید در زمانی که پشت میز می نشینند باید بیشتر مراقب باشند و از پشتی طبی استفاده کنند.

علائم پارگی دیسک کمر

روند بروز دیسک کمر چگونه است

اگر بخواهیم به طور کامل توضیح دهیم ستون فقرات بدن انسان از مهره‌ های به‌ هم‌ پیوسته‌ای تشکیل شده است که در بخش کمر آن دیسک نرمی بین مهره‌ ها وجود دارد و در سایر مهره‌ ها مایع ژل‌ مانندی بین‌ مهره‌ ها قرار دارد این مهره‌ های ستون فقرات از طریق یک رشته‌ های نخاعی که از گردن شروع می‌ شود شبیه دانه‌ های تسبیح به هم وصل می ‌گردند و به سایر قسمت‌ های مختلف بدن انشعاب می ‌یابند که در صورت بروز هرگونه دردی در ناحیه‌ی ستون فقرات کل بدن و عضله با آن درگیر می ‌شود در واقع بیماری دیسک‌ کمر زمانی رخ می ‌دهد که فشاری بالاتر از توان فرد به مهره‌ های کمر وارد شده در این زمان دیسک نرم از بین دو مهره بیرون زده می‌ شود و دچار پارگی یا عیب در آن می ‌گردد، باعث خارج شدن مایع از بین‌ مهره‌ ها می ‌شود و درد را به همراه دارد به این حالت بیماری دیسک کمر می ‌گویند. افرادی که دیسک کمر مبتلا هستند باید از گردن خود نیز مراقب کنند تا دچار دیسک گردن نشوند. استفاده از گردنبند طبی می تواند روش موثری برای جلوگیری باشد.

انواع دیسک کمر:

دیسک کمر در افراد به‌ علت میزان درد آن‌ ها، دو نوع است. در بیماری دیسک کمر خفیف آنولار پاره شده و ترک جزئی در قسمت بیرونی دیسک ایجاد می‌ شود در واقع دیسک کاملا سالم بوده، اگر درد در این ناحیه به‌ مرور زیاد شود نشان‌دهنده این است که هسته بین دو مهره به نام‌ پالپوس از جای خود خارج شده اما هنوز اتصال خود را دارد. معمولا دیسک کمر خفیف با چند مسکن و ضد التهاب و فیزیوتراپی بهبود می ‌یابد. در دیسک کمر شدید، دیسک از بین دو مهره خارج شده و بیرون‌ زدگی دیسک را به وجود می ‌آورد، اگر وضعیت بحرانی و شدید باشد در این زمان به این معناست که پارگی دیسک ایجاد شده است که در این صورت فرد نمی ‌تواند فعالیت روزانه خود را نیز انجام دهد و باید دیسک او جراحی شود. استفاده از کمربند طبی می تواند تاثیر چشگیری در کاهش درد دیسک کمر بگذارد. کمربند ارتز کمپ 50 سانت  جز کمر بند های مناسب برای دیسک کمر است.

عوامل تأثیر گذار بر بروز دیسک کمر و راه‌ حل‌ های آن

عواملی که موجب می ‌‌شود دیسک کمر در فرد به وجود آید این است که شخص یک‌ جا در ساعات متمادی زیاد می ‌نشیند یا مشاغل پشت میزی دارد و آنقدر مشغول به کار خود است که بعد از گذشتن چند ساعت متوجه می ‌شود تمام عضله‌‌ ها و ماهیچه‌ هایش خشک شده یا دچار خواب‌ رفتگی گشته است و نمی ‌تواند تا چند ثانیه‌ی اول خود را تکان دهد اگر این روند ادامه یابد فرد به دیسک‌ کمر مبتلا می‌ شود بهترین راه‌ حل این است که فرد هر یک ساعت یک‌ بار از جای خود بلند شود چند دقیقه کوتاه در همان مکان راه برود یا نرمش کند این امر موجب می ‌شود بدن از حالت خشکی و کرختی بیرون بیاید. افرادی که زمان زیادی را در پشت میز می نشینند دچار بیماری های زانو نیز می شوند. اگر شما هم در زانوی خود احساس درد کردید بهتر است از زانو بند طبی استفاده کنید و هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

یکی دیگر از این‌ موارد دیسک کمر در مرد ها شایع است زیرا مرد ها بار سنگین بیشتری را حمل می‌ کنند و مشاغل سخت‌ تری دارند بهتر است از بلند کردن بار سنگین خودداری کنند و به‌ علاوه از افراد بیشتری برای بلند کردن بار سنگین استفاده نمایند تا همه‌ی سنگینی و فشار بار روی بدن آن‌ ها نباشد.

حمل بار سنگین

اگر به‌ صورت مکرر کمر خود را به مدت طولانی خم‌ می ‌کنید یا به طور ناگهانی کمر خود را می ‌چرخانید این امر موجب می ‌شود که فشار زیادی به کمرتان وارد گردد در نتیجه دچار دیسک کمر می ‌شوید. فشار بدنی شدید موجب فشار بر ناحیه‌ی کمر شده و باعث بروز فتق کمر می ‌شود، بهترین راه‌ حل این است که از خم شدن طولانی مدت خودداری کرده و به‌ علاوه بدن خود را با سرعت متوسط بچرخانید تا مانع از فشار زیاد بدن خود در زمان فعالیت شوید در واقع هر کاری را با آرامش انجام داده تا دچار رنج و ناراحتی در ناحیه‌ی کمر نشوید. برای درمان درد ناحیه کمر می‌توانید از کمربند کار طب و صنعت  استفاده کنید.

از کشیدن وسایل سنگین یا بلند کردن آن از روی زمین خودداری کنید این کار موجب می‌ گردد که به ناحیه‌ی کمر فشار وارد شود و احتمال ساییدگی و بیرون‌ زدگی دیسک را افزایش دهد، اگر در مواقعی که چاره‌ای جز بلند کردن آن شیء ندارید از افراد بیشتر کمک بگیرید تا سنگینی و فشار آن کم‌ تر شود و دچار بیماری دیسک کمر نشوید. در زمان ببند کردن اشیا سنگین مراقب مچ دست خود باشید و از مچ بند طبی استفاده کنید. این ناحیه از دست در زمان بلند کردن اشیا سنگین بیشتر آسیب می بیند.

وزن بالا یا همان اضافه وزن داشتن از موارد مهم در بروز دیسک کمر است افرادی که اضافه وزن دارند همیشه از کمر‌ درد و قفل شدن ناگهانی کمر خود رنج می برند از امروز برنامه‌ای برای کاهش وزن خود ترتیب دهید تا بتوانید زندگی سرشار از سلامتی را سپری کنید. داشتن خواب کافی نیز می تواند تاثیر گذار باشد. افرادی که از دیسک کمر رنج می برند بهتر است از بالش طبی در زمان خواب خود استفاده کنند. این بالش ها در با تنظیم دقیق ستون فقرات درد در این ناحیه را کمتر می کند.

افرادی که در طول هفته چند روز خود را به ورزش اختصاص نمی ‌دهند یا در مواقعی به طور ناگهانی ورزش سنگین انجام می ‌دهند سپس یک دوره‌ی طولانی مدت ورزش را کنار گذاشته و مجدد ورزش سنگین خود را شروع می ‌کنند این روند موجب فشار به بدن و در نهایت اختلال در ناحیه‌ی کمر می ‌شوند بهترین راه‌ حل برای چنین مشکلی این است که هر روز نیم ساعت به طور مداوم ورزش کنید بدون آنکه به بدن خود فشار زیادی وارد نمایید؛ همچنین بعد از ورزش از کرست توراکولومبوساکرال طب و صنعت  برای پیشگیری از درد استفاده کنید. این امر موجب می ‌شود تا بدن نیز به ورزش کردن عادت کند و هم از فشار های ناگهانی به عضلات جلوگیری می ‌شود.

یکی دیگر از راه های پیشگیری از ابتلا به دیسک کمر استفاده از صندلی مناسب در محیط کار و رعایت کردن حالت صحیح نشستن است که در این حالت ستون فقرات شما باید به پشتی صندلی تکیه داده شده و در حالت صاف قرار بگیرد گردن شما نیز باید در همین راستا قرار بگیرد و توصیه می شود که اگر با سیستم کار میکنید محل قرار گیری مانیتور و کیبورد را به جای اینکه حالت مناسب نسشتن خود را عوض کنید، تغییر دهید. افرادی که بیشتر مواقع پشت سیستم می نشینند بهتر است  از بالشتک دوکاره طب و صنعت  استفاده کنند. این محصول گودی کمر را پر می کند و از فشار به ستون فقرات جلوگیری می کند.

با آروزی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله روش های درمان کمر درد با طب سوزنی را مطالعه کنید. طب سوزنی یکی از موثر ترین روش ها برای درمان کمردرد است که

23 دیدگاه در “چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم؟

  1. عرفان طب گفت:

    آیا آب درمانی برای دیسک کمر مناسب میباشد ؟؟

  2. مینایی گفت:

    برای دیسک کمر چه نو ورزش هایی مناسب میباشد ؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر ممنون از توجه شما . ورزش های آبی و آب درمانی و کششی بسیار مناسب میباشد . همچنین تقویت عظلات کمر و شکم نیز تاثیر بسزایی در دیسک کمر و کاهش درد آن دارد

  3. طوبی عرب گفت:

    من دیسک گردن داشتم بهتر شدم و درمانمو قطع کردم در بعضی مواقع درد دارم باید دوباره درمانو شروع کنم؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر . بله حتما شروع کنید و آب درمانی نیز مینوانید انجام دهید برای انجام درمان خود

  4. آرمین گفت:

    متوکاربامول هم مفیده؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، متوکاربامول می‌تواند موجب تسکین درد برای مدت کوتاهی شود بهتر است برای بهبودی کامل به پزشک متخصص مراجعه کنید

  5. بهار گفت:

    بلند کردن چیزای سنگین ممکنه باعث دیسک کمر بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بلند کردن اجسام سنگین می‌تواند در مرور زمان باعث دیسک کمر شود بهتر است این کار را با روش مناسب آن انجام دهید

  6. بهزاد گفت:

    بد نشستن هم باعث دیسک کمر میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و سپاس از توجه شما کاربر عزیز، بله در مواردی نحوه نشستن شما می‌توان موجب دیسک کمر شود

  7. علیرضا گفت:

    اضافه وزن برای دیسک کمر مضره؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله اضافه وزن می‌تواند باعث ایجاد یا حتی بدتر شدن دیسک کمر شود

  8. ناصر گفت:

    کار کردن پشت میز ممکنه باعث دیسک کمر بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله در مواردی که نحوه صحیح نشستن رعایت نشود و صندلی مناسبی برای نشستن طولانی مدت موجود نباشد امکان ابتلا به دیسک کمر وجود دارد

  9. شروین گفت:

    چرخش ناگهانی ممکنه موجب دیسک کمر بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله چرخش ناگهانی مفاصل می تواند موجب ایجاد دیسک در افراد شود

  10. نگین گفت:

    نشستن زیاد ممکنه باعث دیسک کمر بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت شما کاربر گرامی، بله اگر نحوه نشستن رعایت نشود از صندلی مناسب استفاده نشود میتواند باعث ایجاد دیسک کمر شود

  11. amirmahdi گفت:

    سلام ورزش سنگین میتواند باعث دیسک کمر شود

    1. عرفان طب گفت:

      سلام به شما کاربر گرامی ، بله ورزش سنگین تر از حد توان و نادرست میتواند باعث دیسک کمر شود

  12. مهدی گفت:

    سلام وقتی میشینم کمردرد میگیرم آیا میتواند دیسک باشد؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام بله امکان دارد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *