شاید شما هم جزو افرادی باشید که تاکنون گرمازدگی را تجربه کردهاید. اگر چنین باشد، حتما می دانید که گرمازدگی یک موقعیت خاص در بدن است که در اثر تنظیم نشدن دمای بدن به وجود می آید. این عارضه گاهی اوقات می تواند خطرات بسیار جدی برای سلامتی افراد داشته باشد. زمانی که شما در هوای گرم مدام در زیر نور آفتاب به فعالیت بدنی می پردازید، تب بدن شما افزایش پیدا می کند و در نهایت ممکن است گرما زده شوید که در این صورت بکار گرفتن راهکار های درمانی می تواند بدن شما را به حالت متعادل باز گرداند. این بیماری ممکن است سبب ضعف بیمار شود و حتی در مواردی هم او را به کما ببرد. در این حالت باید سریع به فرد گرما زده شده رسیدگی کرد و علائم حیاتی او را اندازه گیری کرد. اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشارسنج از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه ی این مطلب چندین راهکار برای مقابله با گرمازدگی و پیشگیری از بروز آن را برای شما شرح می دهیم.
گرمازدگی چگونه به وجود می آید؟
سوال بسیاری از افرادی که هنوز گرما زده نشدهاند این است که گرما زدگی چگونه به وجود می آید؟! ما در بدنمان نوعی دما داریم که از ترکیب شدن دمای محیط با دمای معمولی بدن به دست می آید و دمای مرکزی نام دارد. بدن ما برای اینکه بتواند این دما را به تعادل برساند، باید گرما را دریافت کند و یا آن را از بدن خارج نماید. همه ی ما می دانیم که هوای گرم باعث می شود که بدن بیش از پیش تعرق داشته باشد و تب بالایی را هم متحمل شود. حال اگر بدن ما نتواند این تعادل را وجود بیاورد و تب بدن مدام بالاتر و بالاتر برود، گرما زدگی رخ می دهد که عواقب خطرناکی هم دارد. در این زمان بهتر است با تب سنج دمای بدن فرد را اندازه گیری کنید و به سرعت از راهکار های پیشگیری از بروز گرمازدگی بهره ببرید.
علائم گرمازدگی
گرمازدگی جزو آن دسته از بیماری هایی است که علائم آن از نظر نحوهی بروز از یک قاعدهی خاص پیروی نمی کنند. در برخی از افراد ممکن است این بیماری و علائم آن به صورت ناگهانی خود را نشان بدهند اما در برخی از بیماران دیگر گرمازدگی ممکن است آرام آرام و با علائم اولیه خود را بروز دهد. به طور کلی علائم ناگهانی و علائم پیوستهی این بیماری شامل تعرق شدید بدن، سرگیجه، خستگی مداوم، عدم تعادل بدن، خواب آلودگی، گرفته شدن عضلات، فشار خون بالا و… می شوند. در این زمان فرد را باید به مکانی سایه منتقل کرد و به سرعت اقدامات درمانی را شروع کرد. اندازه گیری فشارخون با دستگاه فشارسنج عقربه ای یکی از مهم ترین مواردی است که باید صورت گیرد.
راهکار های جلوگیری از گرمازدگی
زمانی که مکانیسم های خنک کنندهی بدن کارایی خود را از دست می دهند و گرما بر کل بدن چیره می شود، ممکن است اعضای مختلف بدن نتوانند در مقابل این گرما از خود مقاومت نشان دهند و در کمتر از نیم ساعت فرد را به پای مرگ بکشانند. حال اگر شما راهکار هایی که در زمینهی پیشگیری از گرمازدگی ارائه شده اند را در نظر داشته باشید، می توانید در هوای گرم نقش مؤثری در افزایش سلامت بدن خود و اطرافیان خود ایفا کنید. گاهی اوقات ممکن است این بیماری نارسایی کلیه را به دنبال داشته باشد و چند هفته بعد فرد را بکشد. پس بهتر است از همان ابتدا به جای درمان، نکات پیشگیری از گرمازدگی را مورد توجه قرار دهید.
راهکار اول: سر ظهر از خانه بیرون نیایید
بهتر است در هوای گرم ظهر ها بیرون نباشید. همهی ما می دانیم که ظهر خورشید در وسط آسمان قرار می گیرد و نور خود را به صورت عمودی به زمین می تابد؛ بنابراین در این ساعات گرمای زمین به حداکثر می رسد. حال اگر شما در این زمان بیرون از منزل باشید و یا خود را در معرض نور آفتاب قرار دهید، ممکن است صدمات زیادی ببینید. کمترین این صدمات این است که دچار گرمازدگی شوید و پس از آن هم با اختلالات جسمی زیادی روبرو شوید. پس از همان ابتدا سعی کنید که دم ظهر بیرون نیایید. حتی اگر مجبور بودید که دم ظهر بیرون باشید، استفاده از کلاه های ضدآفتاب را فراموش نکنید. افرادی که هم که انسولین تزریق می کنند بهتر است ظهر ها در بیرون از منزل خود نباشند تا در اثر گرما دچار افت قند خون نشوند. این افراد بهتر است هر بار بعد از تزریق انسولین، سرنگ انسولین خود را تعویض کنند.
راهکار دوم: آب زیاد بنوشید
یکی از مهم ترین راهکار هایی که در این زمینه ارائه شده است، نوشیدن آب به میزان زیاد است. زمانی که شما در مقابل آفتاب قرار می گیرید و تعرق بدنی دارید، سعی کنید به صورت مداوم و در هر نیم ساعت یکبار آب را به مقدار فراوان بنوشید. آب باعث می شود که سیستم های خنک کنندهی بدن به عملکرد خود ادامه دهند و در کاهش دمای بدن هم نقش مؤثری را ایفا کنند. در غیر این صورت گرمازدگی گریبان گیر شما می شود و درمان کردن آن هم مصیبت است. در نظر داشته باشید که باید میزان قند خون فردی که دچار گرمازدی شده را نیز با دستگاه تست قند خون گیری کنید تا فرد دچار افت قند خون نشود.
راهکار سوم: وعدههای غذایی شما باید سبک باشند
یکی دیگر از راهکار های مهمی که می تواند تا حد زیادی گرمازدگی را از بدن دور کند، استفاده از وعده های غذایی سبک است. چه خوب می شود اگر شما در هر وعدهی غذایی در تابستان که خطر ابتلا به گرمازدگی بیشتر از سایر فصل ها است، از غذا های سبک بهره ببرید و پس از خوردن غذا هم میوه جاتی را که حاوی آب فراوان هستند (طالبی، هندوانه) مصرف کنید. در این صورت است که می توانید دمای مرکزی بدن خود را کاهش داده و آن را به حد تعادل برسانید. در نظر داشته باشد که مصرف زیاد غذای های شیرین می تواند علاوه بر افزایش میزان قند خون بدن شما باعث گرمازدگی شود. پس حتما وعده های خود را در این فصل کنترل کنید و قند خون خود را با دستگاه تست قند خون آوان در این فصل به صورت مستمر اندازه گیری کنید.
علاوه بر اینکه سبک بودن وعده غذایی اهمیت دارد سعی کنید زمانی که به مسافرت می روید کمتر از رستوران های بین راهی غذا تهیه کنید و همچنین سعی کنید بیشتر از غذاهای تند استفاده کنید زیرا باعث بالا رفتن دمای بدن در نتیجه تعریق شما می شود و از گرمازدگی جلوگیری می کند دقت داشته باشید که از غذا های چرب نیز بپرهیزید زیرا باعث کاهش آب بدن می شود
راهکار چهارم: از یک سیستم خنک کننده استفاده کنید
سیستم های خنک کننده در تابستان های گرم کشور ما در هر خانه ای دیده می شوند. نه تنها خانه ها بلکه تمامی محیط های اداری، تجاری، صنعتی و… هم از این سیستم ها بهره می برند. حال اگر شما به اجبار باید در زیر نور آفتاب کار کنید و یا باید در گرمای سوزان تابستان به انجام امور مختلف بپردازید، یادتان نرود که از سیستم های خنک کننده در محیط بهره بگیرید. شاید برخی از افراد تصور کنند که این سیستم ها در فضای باز کارایی چندانی ندارند اما همین که درجهی گرمای بدن شما را یک درجه هم کاهش دهند، می تواند در پیشگیری از گرمازدگی بسیار مؤثر باشد. همچنین تنظیم فعالیت های بدن مانند قند خون نیز در جلوگیری از گرما زدگی بسیار مهم است. بهتر است به صورت دوره ای قند خون را اندازه گیری کنید. برای اندازه گیری قند خون استفاده از نوار قند خون باعث افزایش دقت اندازه گیری می شود.
راهکار پنجم: بهتر است لباس های گشاد و رنگ روشن بپوشید
لباس های تیره لباس هایی هستند که می توانند گرما را به خود جذب کنند. به طور کلی امروزه استفاده از لباس هایی به رنگ تیره در تابستان منع شده است. از این رو به عنوان یکی از راهکار های پیشگیری از گرمازدگی می توانیم بگوییم که شما باید از لباس هایی به رنگ روشن که خنک کنندهی بدن هستند و گرما را هم به خود جذب نمی کنند، استفاده کنید. حال اگر این لباس ها گشاد هم باشند، سبب بهبود گردش هوا در بدن می شوند و پوست فرد را از تعرق باز می دارند. مسلما در چنین شرایطی دیگر گرمازدگی نمی تواند به سراغ فرد بیاید و او را از پا در بیاورد. پس خوب است که مدام به فکر خنک کردن بدن خود باشید.
با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله درمان کمر درد در طب سنتی را مطالعه کنید تا در مورد روش های درمان کمر درد با طب سنتی اطلاعات مفیدی کسب کنید
ارتباطی بین گرمازدگی و خون دماغ شدن هست؟
با سلام خدمت شما کاربر عزیز، بله گرما میتواند یکی از عوامل خونریزی بینی در افراد باشد
تغذیه میتونه از گرمازدگی جلوگیری کنه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله تغذیه میتواند از گرمازدگی افراد جلوگیری یا آن را تشدید کند
سلام خسته نباشید استفراغ میتواند به دلیل گرما زدگی باشد؟
سلام بله یکی از علائم گرمازدگی میتواند استفراغ باشد.
رنگ لباس تأثیر دارد؟
سلام خدمت شما کاربر عزیز، بله بهتر است در تابستان برای جلوگیری از گرما زدگی از لباس های رنگ روشن استفاده کنید.