مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

بیماری های زانو و روش درمان آن

بیماری های زانو

امروزه با افزایش شهر نشینی و کاهش کیفیت زندگی بیماری های جسمی روز به روز در حال افزایش است. یکی از این بیماری ها که افراد زیادی را تهدید می کند بیماری های زانو است. در زمانی که احساس درد در زانو خود کردید بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید و موضوع را با اون در جریان بگذارید و در صورت نیاز تحت درمان قرار بگیرید. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا در مورد روش های درمان آن صحبت کنیم.

برای افزایش میزان تحرک زانو و ایجاد حالت پایداری در آن، فیزیوتراپ تمرینات ورزشی خاصی را به شما می دهد که از جمله آن ها می توان به برنامه های ورزشی تقویت عضلات ران اشاره کرد. اقدامات جراحی در این گونه موارد شامل برداشتن پرده زلالی مفصل می باشد. اگر درد غیر قابل کنترل بود، ممکن است زانوی آسیب دیده با یک زانوی مصنوعی تعویض شود. در این مدت شما باید از زانو بند طبی استفاده کنید تا زانوی شما گرم بماند. در موارد بسیار نادر ممکن است جوش دادن مفصل زانو ضرورت داشته باشد ولی این عمل در افراد زیر 20 سال خیلی کمتر انجام می گیرد.

 

در رفتن کشکک زانو

در رفتن کشکک زانو به دلایلی همچون ضربه خوردن به زانو ایجاد میشود که با جا انداختن ساده درمان می شود و فرد میتواند به روزمرگی های خود برسد البته این درمان باید در زمان مناسب صورت گیرد. در این زمان باید به مدت2 تا 3 هفته فرد استراحت کند و زانو را حرکت ندهد تا تورم زانو کاهش یابد. دلیل دیگر در درفتن کشکک زانو این است که رباط هایی که مفصل زانو را نگه میدارند شل هستند و یا زانو به قسمت خارجی انحراف دارد در این صورت کشکک در جای مناسب خود قرار نمیگیرد و پیچ می خورد در این مواقع جا انداختن اثری ندارد و باید زانو عمل جراحی شود تا درمان شود.

شکستگی کشکک زانو

کشکک زانو در قسمت داخلی مفصل زانو قرار دارد و شکستگی آن باید ترمیم شود تا در آینده باعث ایجاد آرتروز زانو جلوگیری شود. اگر این شکستگی ها به مفصل زانو آسیب وارد کند باید زانو عمل شود.

دلیل خالی کردن زانو چیست

خالی کردن زانو

خالی کردن زانو یکی از مشکلات رایج است که همه افراد حداقل یکبار آن را تجربه کرده اند. این مشکل میتواند به دلیل ضعیف بودن عضلات چهار سر ران باشد و با تقویت کردن آن درمان شود. و یا اگر رباط صلیبی آسیب دیده باشد باعث بروز این مشکل می شود که با عمل جراحی درمان می شود.

توصیه مقاله بهترین ورزش ها برای بر طرف کردن نرمی مفاصل را مطالعه کنید و با انجام تمرینات گفته شده مفاصل خود را تقویت کنید.

پیچ خوردگی ها و پارگی ها

در پیچ خوردگی ها یا رگ به رگ شدگی های خفیف یا پارگی های خفیف یک رباط درمان فوری شامل استراحت دادن به زانوست، و در صورت لزوم از دارو های ضد درد و در برخی از موارد از بریس زانو استفاده می شود. به دنبال این اقدامات، برای تقویت زانو از یک سری حرکات ورزشی استفاده می گردد. در زمان انجام حرکات ورزشی در کفش خود از کفی طبی استفاده کنید تا وزن شما به صورت یکسان در دو زانو شما تقسیم شود. درصورتی که در رابطه با مشکل زانوی تان نیاز به درمان های بیشتری داشته باشد، پزشک یا فیزیوتراپ معالج تان شما رابه یک جراح ارتوپدی یا متخصص بیماری های استخوان و مفاصل ارجاع خواهد داد. جراح با کمک خودتان تصمیم می گیرد که آیا باید تحت عمل جراحی قرار بگیرید یا اینکه درمان بهتر دیگری وجود دارد.

پیچ خوردگی در زانو

جراح در اولین ویزیت برای مشخص کردن وضعیت شما یک سری سوالاتی از شما می پرسد، از جمله:

  • کدام قسمت زانو شما درد می کند؟
  • از چه زمانی درد می کند؟
  • آیا مشکل دیگری نیز دارید؟
  • آیا دارو مصرف می کنید؟
  • آیا سابقه عفونت، اختلال خونی یا آلرژی دارید؟

سپس جراح زانو شما را به طور کامل معاینه کرده و حرکات آن را در وضعیت های ایستاده و نشسته بررسی می کند. جراح همچنین زانو را از لحاض تورم، گرمی و نواحی دردناک معاینه می کند. معاینه جراح شامل بررسی دامنه حرکات فعال و غیر فعال زانو می باشد. وی از روی این معاینات در می یابد که آیا حالاتی مانند انحراف لگن یا آرتروز، صافی کف پا مشکلات شریانی یا عصبی دارید یا نه، زیرا این حالات می توانند روی تعویض مفصل زانو تاثیر بگذارند. وی همچنین می توانند هرگونه ناهنجاری پا مانند پا های کمانی یا زانو های خمیده را که می توان با تعویض مفصل زانو اصلاح نمود تشخیص دهد. افرادی که تحت عمل زانو قرار می گیرند بهتر است که از زانوبند توانبخشی با مفصل مدرج استفاده کنند. این زانو بند به فرد کمک می کند که به سرعت توانایی خود را در راه رفتن به دست آورد.

تعویض مفصل زانو

به دلیل اینکه درد زانو به حالت مزمن در آمده و سفتی حاصل از آن مانع از حرکات طبیعی می گردد، لذا می توانید تعویض کامل یا نسبی مفصل زانو را در نظر داشته باشید. به زانوی مصنوعی، پروتز می گویند. این تعویض می‌تواند به دنبال یک آسیب ورزشی یا به علت خوردگی و فرسودگی حاصل از بیماری آرتریت روماتوئید باشد. شما و پزشکتان باید مد نظر داشته باشید که ممکن است تجویز دارو، یکسری آمپول ها، انجام حرکات ورزشی و فیزیوتراپی بر عمل جراحی ارجحیت دارد. بهتر است که تحت نظر پزشک باشید. در صورتی که پزشک برای شما زانو بند نئوپرن طب و صنعت کد41200 را تجویز کرد از آن استفاده کنید.

به هنگام تصمیم گیری در این مورد سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • آیا حرکات ورزشی یا دارو ها از جمله یک سری تزریقات موضعی را امتحان کرده ام؟
  • آیا سفتی زانو مانع از آن شده است که از زندگیم لذت ببرم؟
  • آیا راه رفتن یا بالا رفتن از پله به سختی صورت می گیرد؟
  • آیا بیمه هستم یا اینکه باید در یک بیمارستان عمومی بستری شوند؟
  • آیا سبک زندگی ام را تغییر داده‌ام؟
  • آیا درد باعث شده که عصبی و بدخلق شوم و آیا درد مانع از خواب می شود؟

پروتز زانو(زانوی مصنوعی) چیست؟

مفاصل مصنوعی یکی از شگفتی های علم پزشکی نوین است. زانوی جدید دقیقا عین زانوی طبیعی عمل کرد و برای تحمل وزن شما دارای سطوح صاف بوده و کاملاً با استخوان های ساق پا ‏و ران هماهنگ میشود. پروتز ممکن است سیمان دار یا بدون سیمان باشد. یک زانوی مصنوعی دارای سه قسمت است و ممکن است شما نیاز به تعویض یک یا همه آنها داشته باشید. قسمت روانی زانوی مصنوعی به راحتی روی استخوان ران قرار می گیرد و قسمت مربوط به درشت نی ساق پا را می پوشاند. قسمت کشککی هم در زیر استخوان کشکک زانو قرار می گیرد. زانوی جدید با حداقل چرخش همانند یک لولا عمل می کند. اگر شما زیاد ورزش می‌کنید می‌توانید زانوی مصنوعی را شل یا تعویض نمایید. مراقبت از زانو مصنوعی مهم است و نباید زیاد به آن فشار آورد. استفاده از زانو بند حوله ای می تواند برای شما مفید باشد.

زانو مصنوعی

خطرات تعویض مفصل زانو

اگر چه تعویض مفصل زانو بی خطر و موثر می باشد، ولی شما باید قبل از انجام عمل جراحی از تمام حقایق مربوط به آن آگاه شوید. هرگونه نگرانی های خود را در مورد عمل جراحی به جراح بگویید، و او نیز به نوبه خود شما را از خطراتی که همواره به دنبال هرگونه عمل جراحی وجود دارد مطلع می سازد. از عوارض و خطرات عمل جراحی می توان از احتمال عفونت پس از جراحی، سینه پهلو، تشکیل لخته خون، شل شدگی مفصل زانو و از بین رفتن عصب، خانه نشینی و مدت زمان عدم فعالیت در دوران نقاهت نام برد.

پس از عمل جراحی

اگر تحت بی حسی نخاعی قرار گرفته باشید، احتمالاً برای مدت ۲۴ ساعت نمی‌توانید به این طرف و آن طرف حرکت بکنید. اگر بیهوشی عمومی داشته باشید که معمولاً در اکثر موارد این‌گونه است، شما مطمئناً خواب آلوده بوده و در این مدت بهتر است ملاقات کننده کمتری داشته باشید. داروی لازم جهت تسکین درد و ناراحتی توسط پرستار تزریق خواهد شد. یک فیزیوتراپ شما را ویزیت کرد و برای پیشگیری از عوارض پس از عمل دستورات لازم را می دهد. برای مثال، برای جلوگیری از پیدایش سینه پهلو و دیگر مشکلات تنفسی، به شما یاد می دهد که برای تمیز نگه داشتن مجاری هوایی چگونه سرفه کنید و نفس بکشید. همچنین ممکن است برای کاهش تورم و التهاب روی محل جراحی کیسه یخ بگذارد و شما بخواهد که حرکات ورزشی را آغاز کنید. این تمرینات و حرکات عبارتند از تمرینات تنفس و سرفه کردن و خم و راست کردن زانو. خیلی مهم است که قدرت عضلات خود را حفظ کرده و هر چه زودتر بتوانید روی پای خود بایستید. ممکن است برای در دوران نقاهت مدت زمان طولانی را در منزل بمانید و استراحت کنید. از پشتی طبی برای جلوگیری از درد کمر استفاده کنید.

با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله علائم پارگی مینیسک پا چیست را مطالعه کنید تا در مورد مینیسک پا و علل پارگی آن اطلاعات مفدی کسب کنید. گاهی اوقات پارگی مینیسک پا سبب ایجاد اختلال در زانو می شود.

12 دیدگاه در “بیماری های زانو و روش درمان آن

    1. عرفان طب گفت:

      با تشکر از توجه شما مخاطب عزیز

  1. آرمان گفت:

    بی حسی نخاعی تا چه سنی مناسب است؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت کاربر عزیز، این موارد باید تحت نظر پزشک تصمیم‌گیری شوند

  2. فرنگیس گفت:

    ممکنه تنگی کانال نخاع باعث آسیب به زانو بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله امکانش هست اما بهتر است برای اطمینان بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید

  3. سروناز گفت:

    بی حسی نخاعی چه مدت باعث عدم تحرک میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، به صورت معمول بی حسی نخاعی 24 ساعت طول می‌کشد

  4. مینا اکرمی گفت:

    سلام انحراف ساق پا با عمل جراحی خوب میشه

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام بله اگر نیاز به عمل باشد با عمل جراحی اصلاح میشود

  5. ملیحه گفت:

    سلام بعد از عمل جراحی استفاده از زانو بند واجب است؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام بله بعد از عمل جراحی زانو باید از زانو بند طبی استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *