مقالات, فشار خون

علائم فشار خون بالا و چگونگی درمان آن

علائم فشار خون بالا و چگونگی درمان آن

فشار خون به میزان فشاری می گویند که پمپاژ قلب به دیواره سرخرگ ها وارد می کند. فشار خون یکی از علائم اصلی حیاتی است و بالا یا پایین رفتن آن می تواند نشانگر یک بیماری در داخل بدن انسان باشد. فشار خون به صورت طبیعی ممکن است به خاطر فعالیت بدنی یا استرس بالا برود ولی کسی که به فشار خون بالا مبتلاست حتی در حالت استراحت و خونسردی نیز فشارخونی بیشتر از حد نرمال دارد. اگر فشار خون بالایی دارید به صورت دوره ای باید فشار خون خود را با خرید دستگاه فشار سنج دیجیتالی بررسی کنید تا سلامت شما به خطر نیفتد. در مقاله ای که پیش روی شماست قصد داریم تا به بررسی فشار خون بالا، علائم آن و چگونگی درمان آن بپردازیم از این رو توصیه میکنیم که تا انتها با ما همراه باشید.

چه مقدار فشار خون غیر طبیعی است؟

این که چه عددی از فشار خون برای افراد غیر طبیعی است به سن، قد و جنسیت آن ها بستگی دارد. مثلا ممکن است، یک میزان فشار خون ثبت شده برای یک مرد 40 ساله غیر طبیعی باشد اما برای یک زن 30 ساله طبیعی باشد. فشار خون به دو دسته سیستولی و دیاستولی تقسیم می شود، اولی فشار خون مربوط به سرخرگ ها و دومی مربوط به فشار خون ورید است.

میزان فشارخون طبیعی

به طور عمومی، گفته می شود که فشار خون سیستولی کمتر از 120 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولی کمتر از 80 میلی متر جیوه برای افراد طبیعی است. اما اگر فشار خون سیستولیک فردی بین 120 تا 139 میلی متر جیوه باشد و فشار خون دیاستولیک آن فرد حدود 80 تا 89 باشد فشار خون آن فرد در مرز می باشد که در صورت رعایت نکردن عوامل افزایش دهنده فشار خون فرد میتلا به بیماری فشار خون بالا میشود در واقع این مرحله مرحله جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری فشار خون است. البته برای کودکان ممکن است که این ارقام متفاوت باشد. پزشکان جدولی دارند که در آن مقدار فشار خون مناسب برای هر فرد بر اساس سن، قد و جنسیت ذکر شده است. برای اندازه گیری فشار خون هم حتما باید با دستگاه فشارسنج این کار را انجام دهید.

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا را یکی از بیماری های خاموش و بی علامت می دانند با این وجود، اگر فشار خون خیلی بالا باشد، علائمی را بر فرد ظاهر می کند که معمولا شامل سردرد های شدید، خون دماغ، خستگی یا گیجی، مشکلات بینایی، درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم، خون در ادرار، مشکل در تنفس و احساس تپش در سینه، گردن، یا گوش هاست.

علائم فشار خون بالا

همانطور که گفتیم فشار خون معمولا کم علامت است، پس برای این که بفهمید به فشار خون بالا مبتلا هستید یا خیر، بهتر است حداقل هر ماه یک بار فشار خون خود را با فشارسنج عقربه ای اندازه گیری کنید. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که افراد بزرگسال، هر سال، در ویزیت های بهداشتی معمول، فشار خونشان را اندازه گیری کنند.

فشار خون را می توان با دستگاه های فشارسنج اندازه گیری کرد. امروزه دستگاه های فشارسنج دیجیتالی، کار اندازه گیری فشار را برای همه میسر کرده است. فشارسنج سخنگو عموما اعداد دقیق تری نسبت به فشارسنج های فشارسنج مچی نشان می دهند.

این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که اگر چنانچه علائم بالا را داشتید، الزما به این دلیل نیست که فشار خون بالا دارید و بهتر است با مراجعه به پزشک معالج علت دقیق علائم را پیدا کنید.

علائمی مانند سرگیجه، عصبی بودن، تعریق، مشکل خواب، سرخی پوست صورت، لکه های خونی و… عموما مربوط به فشار خون نیستند.

اگر فشار خون را جدی نگیرید می تواند منجر به یک بحران نظیر حمله قلبی یا سکته شود. همچنین، فشار خون بالا می تواند خود نشانه یک بیماری جدی دیگر باشد که باید به موقع تشخیص داده شود.

درمان فشار خون بالا چیست؟

درمان فشار خون بالا برای هر کس بسته به علت به وجود آمدن بیماری متفاوت است. گاهی ممکن است یک بیماری دیگر علت بوجود آمدن فشار خون بالا باشد و گاهی به سبک زندگی فرد مربوط است. اگر یک بیماری خاص عامل فشار خون بالا باشد، با درمان آن بیماری فشار خون بالا نیز بر طرف می شود. ایجاد تغییر در سبک زندگی، برای بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا کارامد است. تغییر در سبک زندگی می تواند شامل غذاهای سالم و ورزش مستمر باشد.

درمان فشارخون بالا

زمانی هم هست که وضع فشار خون به حدی رسیده که غذا ها یا ورزش نمی توانند روی آن تاثیر بسزایی بگذارند، در این صورت پزشک معمولا مصرف داروهای شیمیایی را توصیه می کند. برای درمان فشار خون دارو های مختلفی وجود دارد، که ممکن است یک یا چند مورد از آن ها برای بیمار توسط پزشک تجویز شود و این داروها حتما باید منظم مصرف شود تا تأثیر خود را داشته باشد. اگر این بیماری درمان نشود میتواند نارسایی کلیه و سکته مغزی و اختلال در بینایی را در بر داشته باشد. به صورت دوره ای هم باید فشار خون خود را با دستگاه فشارسنج اندازه گیری کنید. حتما به یاد داشته باشید که قبل از استفاده از دستگاه از سالم بودن کاف دستگاه فشارسنج اطمینان حاصل کنید.

همچنین پیشنهاد میکنیم  در خصوص این مطلب مقاله روش های کاهش و کنترل فشار گردش خون در رگ ها را نیز مطالعه کنید.

عوامل ایجاد فشار خون کدامند؟

خون برای گردش در رگ های بدن نیاز به فشار دارد تا آن را به همه نقاط بدن انسان برساند که اگر این فشار در رگ ها افزایش پیدا کند فرد دچار بیماری افزایش فشار خون میشود. دو نوع فشار خون بالا وجود دارد که هر کدامشان علت های جداگانه ای دارند.

فشار خون اولیه، که پرفشاری اساسی نیز نامیده می شود و با بالا رفتن سن، بدون دلیل مشخصی به وجود می آید که اکثر افراد هم به این پرفشاری مبتلا هستند. برخی از افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند. گاهی تغییرات فیزیکی مثل تغییر عملکرد کلیه و به هم خوردن تعادل طبیعی نمک و مایعات در بدن می تواند سبب ابتلای افراد به فشار خون بالا شود. سبک زندگی ناسالم که می تواند شامل استعمال دخانیات و رژیم غذایی ضعیف و ناسالم باشد می تواند منجر به بالا رفتن وزن و در نتیجه فشار خون بالا شود.

 

علائم فشار خون بالا و چگونگی درمان آن

 

فشار خون ثانویه ممکن است سریعتر و خطرناک تر از فشار خون اولیه باشد. بیماری هایی از قبیل بیماری های کلیوی، آپنه انسدادی خواب، نقایص مادرزادی قلب، مشکلات تیروئید و مشکلات غده آدرنال عواملی هستند که می توانند موجب فشارخون ثانویه شوند.

عوارض بیماری فشارخون بالا

این بیماری در صورتی که کنترل نشود میتواند بسیار خطرناک باشد و عوارض زیادی را برای فرد مبتلا در بر داشته باشد. میزان این آسیب ها با مقدار فشارخون فرد رابطه مستقیم دارد یعنی هرچه فشارخون بالاتر باشد آسیبی که به دیگر اندام های بدن میزند بیشتر است. عوارضی که فشارخون بالا میتواند داشته باشد عبارت است از:

  • سکته قلبی
  • سکته مغزی
  • نارسایی کلیه
  • از دست دادن بینایی
  • نارسایی قلب
  • گرفتگی رگ ها
  • زوال عقل عروقی

پیشگیری از بیماری فشار خون بالا

برای این که هرچه دیرتر به بیماری فشار خون بالا مبتلا شوید یا اصلا به آن مبتلا نشوید لازم است که یک سبک زندگی سالم را دنبال کنید. کنترل وزن یکی از اصلی ترین عواملی است که می تواند در پیشگیری از ابتلا به فشار خون موثر باشد. انجام ورزش مرتب به صورت روزانه به مدت 30 دقیقه نیز می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. همچنین اگر به دیابت مبتلا هستید به شما پیشنهاد می کنیم از محصولات رژیمی دیابت استفاده کنید.

کم مصرف کردن نمک و غذاهای پرچرب، داشتن رژیم غذایی حاوی میوه جات و عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی نیز به ابتلای هرچه دیرتر به این بیماری کمک می کنند.

پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا

چک کردن فشار خون به صورت دوره ای حداقل 6 ماه یک بار می تواند به شما در تشخیص به موقع بیماری کمک کند. خانم هایی که قرص های پیشگیری از بارداری مصرف می کنند هم باید فشار خون خود را مرتب کنترل کنند. همچنین فشار خون در بارداری باعث صدمه به جنین و همینطور مادر میشود. خوردن مواد غذایی کافئین دار مانند قهوه، چای و برخی نوشابه ها سبب افزایش فشار خون می شوند و باید در مصرف آن ها اعتدال را رعایت کرد.

با آرزوی سلامتی برای شما، امیدوارم مطالعه این مقاله توانسته باشد به شما کمک کند . به شما پیشنهاد می کنیم  جهت پیشگیری از بیماری فشار خون مقاله تغذیه مناسب برای کنترل فشار خون را مطالعه کرده و اطلاعات مفیدی کسب کنید.

14 دیدگاه در “علائم فشار خون بالا و چگونگی درمان آن

  1. mona گفت:

    لذت بردم واقعا

    1. عرفان طب گفت:

      با تشکر از توجه شما مخاطب عزیز خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفته است

  2. کمند گفت:

    علائم فشارخون بالا چیست؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، فشارخون بالا علائم مختلفی مانند سردرد، سرگیجه، تپش قلب، سوزش لب ها، درد قفسه سینه و .. دارد

  3. مهدی گفت:

    چجوری از فشارخون بالا پیشگیری کنیم؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، شما می‌توانید با ورزش، تغذیه مناسب و مشورت با پزشک از این بیماری پیشگیری کنید

  4. مریم گفت:

    فشارخون بسته به سن قد جنسیت متفاوت است؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله بیماری فشارخون در افراد بسته به سن قد و جنسیت متفاوت می باشد

  5. محمدرضا گفت:

    فشارخون بالا میتواند باعث نابینایی شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام خدمت شما، بیماری فشارخون در صورتی که کنترل نشود میتواند باعث نابینایی شود.

  6. مهسا سلیمانی گفت:

    ممنون بابت اطلاعات کامل و مفید شما

    1. عرفان طب گفت:

      سلام ممنون از نظر شما امیدواریم که اطلاعات برای شما مفید بوده باشند.

  7. غزاله گفت:

    فشارخون میتواند باعث زوال عقل شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام بله یکی از عوارض بیماری فشارخون است برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری بهتر است فشارخون خود را با دستگاه فشارسنج سخنگو به طور مرتب اندازه گیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *