یکی از شایع ترین درد ها که امروزه نیز بسیار در جوانان دیده میشود کمر درد می باشد. اکثر افراد پیر و جوان در طول زندگی حداقل یک الی دو بار این درد را تجربه کردهاند. در بعضی مواقع درد کمر بدون نیاز به دارویی بعد از گذشت چند روز با استفاده از کمر بند طبی خوب می شود اما در برخی موارد به دلیل داشتن دردی طاقتفرسا و طولانی مدت باید حتماً برای درمان آن اقدام نمایید تا بهبودی کامل را به دست بیاورید. کار هایی مانند بلند کردن اشیا از زمین، بغل کردن کودک، جا به جا کردن وسیله سنگین و… اگر به درستی انجام نشود راهی برای گرفتار شدن به کمر درد می باشد. یکی از معضلات این افراد نیز درمان کمر درد در طب سنتی است که جلوتر به آن میپردازیم.
عوامل ابتلا به کمر درد
مبتلا شدن به کمر درد در تمام موارد با آسیب جدی یا یک بیماری خاصی همراه نیست بلکه ممکن است با چرخیدن اشتباه، بلند شدن ناگهانی و بلند کردن اشیا به روش نادرست فشار شدید و ناگهانی به مهره کمر وارد شده باشد و همین امر باعث شروع درد و احساس ناراحتی در ناحیه کمر شود. افرادی که شغلشان طوری است که باید اجسام سنگین را بلند کنند بهتر است از کمربند کار طب و صنعت استفاده کنند. این کمربند سبب کاهش فشار به کمر خواهد شد.
اگر بعد از گذشت چند روز که استراحت کرده اید درد کمر شما بهبود نیافت احتمال دارد علت درد موارد زیر باشند:
- فتق دیسک یا پارگی: در فتق یا پارگی لایه محافظ ارتجاعی که در بین مهره ها قرار گرفته است اگر آسیب ببیند می تواند علتی برای شروع کمر درد باشد.
- آرتروز: یکی از شایع ترین موارد برای مبتلا شدن به کمر درد آرتروز است که اگر غضروف محافظ استخوان از بین برود بروز این مشکل در کمر شکل می گیرد.
- گودی کمر: داشتن گوژپشتی، لوردوز و یا اسکولیوز به بیشتر شدن درد کمر کمک می کند. استفاده از قوز بند طبی به تجویز پزشک می تواند میزان قوز کمر را کاهش دهد.
- تنگ بودن کانال نخاعی: به فضایی که در دور طناب نخاعی وجود دارد کانال نخاعی گفته می شود که اگر تنگ باشد موجب ایجاد کمردرد می شود.
- آسیب رسیدن به کمر: اگر اشیا سنگین بلند کنید و یا در هنگام انجام حرکت ورزشی به کمر خود بیش از اندازه فشار وارد نمایید موجب می شود که به کمر درد مبتلا شوید.
علائم شایع شروع کمر درد
ساختار پشت بدن انسان در برابر فشار و درد بسیار آسیب پذیر تر از سایر نقاط بدن به حساب می آید. همین امر موجب شده تا در هنگام کمر درد ناراحتی زیادی را حس کنیم.
درد پشت بدن انسان ممکن است گاهی در دو کتف باشد در برخی مواقع درد در قسمت باسن و در قسمت پا ها حس می شود؛ ممکن است درد را در یک طرف بدن یا هر دو طرف احساس کنید که در بعضی موارد درد به صورت تیر کشیدن خود را نشان می دهد در برخی مواقع به شکل سنگین نمایان می شود که این سنگینی در کف پا نیز احساس می شود. اگر در ناحیه قوزک پا احساس درد کردید از قوزک بند طبی استفاده کنید و هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
چگونه میتوان علت کمر درد را تشخیص داد؟
اگر برای درمان کمر درد به پزشک مراجع کردید بعد از بررسی و معاینه کردن بالینی آزمایشاتی برای تشخیص علت اصلی کمر درد برای شما تجویز می شود که آزمایش ها به شرح زیر هستند:
- رادیوگرافی: رادیوگرافی به شما کمک می کند تا ضربه ای که به کمر و استخوان در اثر سقوط وارد شده است را تشخیص دهید اگر در سانحه ضربه به کمر وارد نشده باشد نمی توانید با رادیوگرافی علت کمر درد را بیابید.
- سی تی اسکن: با انجام سی تی اسکن می توانید تصاویر بسیار دقیق تری نسبت به رادیوگرافی از استخوان کمر خود تهیه کنید اما دقت این آزمایش نیز بسیار بالا نیست که بتوان به طور حتمی علت کمر درد را تشخیص داد.
- ام آر آی: در این روش برای عکس برداری از استخوان ها و مهره کمر از فرکانس امواج رادیویی و رزونانس مغناطیسی استفاده می شود تا بتوانند از بافت های نرم که در بدن وجود دارد نیز تصویر برداری کنند. استفاده هم زمان از کمر بند طبی و شکم بند طبی باعث کاهش در تحرک کمر شما می شود و سرعت در بهبود را بیشتر می کند.
با انجام ام آر آی می توان به ضربه وارد شده به ستون فقرات، دیسک و عصب ستون فقرات و نخاع و… به راحتی دسترسی داشت. پزشک معالج شما با در دست داشتن یک ام آر آی از کمر و ستون فقراتتان می تواند میزان آسیب رسیدگی به دیسک و یا تحت فشار بودن عصب را به شما گزارش دهد.
درمان کمردرد به کمک طب سنتی
از زمان گذشته تا به امروز برای از بین بردن بیماری و درد از طب سنتی استفاده می شود که بسیار نیز طرفدار دارد. برای درمان کمر درد نیز می توان از روش طب سنتی بهره برد چند روش برای درمان کمر درد با کمک این طب به شرح زیر است.
- زنجبیل: زنجبیل گیاهی است گرم و با عطری بی نظیر طعم زنجبیل تند است و این گیاه دارای مواد شیمیایی می باشد که با مصرف زنجبیل می توانید التهابات را از بین ببرید همین امر باعث شده تا درد مفصل و عضلات تسکین بیابد. اما قبل از مصرف حتماً این گیاه را تست کنید زیرا دارای عوارض کمی می باشد.
- ماساژ محل موردنظر با روغن زیتون: در طب سنتی یکی از روش های مؤثر در درمان کمر درد استفاده از روغن زیتون است که برای تسکین درد باید کمی از روغن زیتون را گرم کرده و به محل مورد نظر مالید و به مدت چند دقیقه ماساژ دهید. بعد از ماساژ بهتر است که از کرست لومبوساکرال با کش دوبل استفاده کنند. استفاده از این این کرست بعد از ماساژ باعث نرم شدن عضلات کمر می شود.
- ادویه زردچوبه: زردچوبه ادویه بسیار مفید است که به دلیل داشتن ماده شیمیایی کورکومین در برابر درد و التهابات یکی از مسکن های کاربردی شناخته شده است و تمامی افراد به غیر از کسانی که ناراحتی مثانه دارند می توانند از زردچوبه استفاده کنند اما بدانید که مصرف بیش از اندازه از آن باعث بروز سوء هاضمه می شود.
راه های پیشگیری از مبتلا شدن به کمر درد
اگر از مبتلا شدن به کمر درد واهمه دارید و می خواهید پیشگیری کنید از شروع کمردرد بهتر است روش هایی را برای این کار انجام دهید.
- داشتن تغذیه سالم: اگر می خواهید از کمر درد دور باشید در قدم اول باید تغذیه سالم و مقوی داشته باشید؛ با داشتن تغذیه مناسب وزن ایده آل خواهید داشت و فشار به کمر شما با داشتن اضافه وزن وارد نمی شود.
- اگر شغل شما به گونه است که باید مد زمان زیادی را پشت میز بنشینید حتما از بالشتک دوکاره طب و صنعت استفاده کنید. این بالشتک سبب صاف شدن ستون فقرات شما در زمان نشستن روی صندلی خواهد شد.
- خوابیدن به پهلو: خوابیدن به شکل طاق باز یکی از عواملی است که شما را یک قدم به کمر درد نزدیک می کند، اگر عادت دارید به شکم بخوابید بهتر است برای وارد نشدن فشار به کمر بالشت کوچکی در زیر شکم خود قرار دهید اما بهترین روش خوابیدن که به کمر آسیب نمی رسد خوابیدن به پهلو است برای این که خوابی راحت را تجربه کنید می توانید بالشی در بین زانوی خود نیز قرار دهید.
- ورزش کردن: سعی کنید روزانه بین نیم ساعت یا چهل دقیقه ورزش کنید تا بدنتان همیشه آماده باشد نیاز نیست ورزش سنگین انجام دهید نرمش و دویدن بهترین گزینه می باشد. اگر در زمان ورزش دچار درد در ناحیه مچ دست خود شدید بهتر است که از مچ بند طبی استفاده کنید و به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
همان طور که بالاتر به آن اشاره شد تغذیه مناسب راهی آسان برای پیشگیری از کمردرد است بنابراین نیاز است که شما حتما از مقدار مناسبی سبزیجات و میوه استفده کنید همچنین مصرف لبنیات و غلات با کمک کردن به سیستم گوارش و افزایش سلامت روده ها به حفاظت از ستون فقرات و در نتیجه پیشگیری از کمردرد کمک می کند به علاوه اینکه بهتر است از فست فود و غذاهای پر ادویه دوری کنید چرا که این غذاها بر سیستم عصبی شما تاثیر گذاشته و موجب کمردرد می شود.
همواره سلامت باشید. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله از درد کمر و گردن در هنگام خواب چگونه جلوگیری کنیم را مطالعه کنید. بیشتر افراد در درد گردن یا کمر خود بعد از خواب رنج می برند و این موضوع سبب کاهش کیفیت خوابشان شده است. با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی کسب خواهید کرد.
مالیدن روغن سیاهدانه هم موثر است؟!
با سلام و وقت بخیر . بله سیاه دانه بسیار مناسب میباشد برای درمان شما البته روغن زیتون نیز بسیار مناسب میباشد
گرم کردن ضرری نداره؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، در مواردی خیر اما بهتر است قبل از این کار با پزشک متخصص مشورت کنید
تنگی کانال نخاع باعث کمردرد میشه؟
با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله تنگی کانال نخاع میتواند باعث ایجاد درد در ناحیه کمر هم بشود
گودی کمر چه عوراضی داره؟
با سلام و سپاس از توجه شما کاربر عزیز، گودی کمر میتواند موجل کمردرد ودر مواردی آرتروز زودرس شود بهتر است برای اطمینان بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید
زنجبیل التهابات رو از بین میبره؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله زنجیبل جزو مواد غذایی است که میتواند التهابات ایجاد شده را از بین ببرد
شغل هایی که مدت زمان زیادی پشت میز هستند برای جلوگیری از کمردرد باید چیکار کنن؟
با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، در شغل هایی که مدت زمان زیادی پشت میز زمان صرف می شود بهتر است از صندلی مناسب استفاده شده و شیوه صحیح نشستن رعایت شود همچنین در فواصل زمانی مناسب از پشت میز بلند شده و به انجام حرکات کششی بپردازید
فتق میتونه باعث کمردرد بشه؟
با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله در مواردی آسیب های وارده به فتق می تواند باعث کمردرد در افراد شود
با سلام ایا ایستادن طولانی باعث کمر درد میشود؟
با سلام خدمت شما کاربر محترم، بله ایستادن طولانی هم میتواند ایجاد کمر درد کند.
سلام گذاشتن کیسه آب گرم تأثیر دارد در کاهش درد؟
سلام بله میتواند مفید باشد.