دیابت, مقالات

کاهش ناگهانی قند خون چه خطراتی دارد؟

کاهش ناگهانی قند خون

هیپوگلیسمی (کاهش قند خون)

اگر میزان قند خون از 60 میلی گرم درصد کمتر شود، خطر هیپوگلیسمی انسان را تهدید می کند، ولی اکثر متخصصان معتقدند زمانی باید از هیپوگلیسمی سخن به میان آورد که میزان قند خون به کمتر از 40 میلی گرم درصد برسد. حال این سوال ایجاد می‌شود که کاهش ناگهانی قندخون چه خطراتی دارد؟ اگر فردی دچار هیپوگلیسمی شود ولی به موقع و به طور صحیحی درمان نشود، میزان قند خون (گلوکز) او کاهش یافته در نتیجه دچار گیجی و سرانجام بیهوشی می شود و ممکن است نهایتا به او تشنج نیز دست بدهد. بهتر است در این زمان حتما با اورژانس تماس بگیرید و در خواست کمک کنید. تا رسیدن پزشکان قند خون را دستگاه تست قند خون  و فشار خون فرد را با دستگاه فشارسنج دیجیتال اندازه گیری کنید.

نشانه های هیپوگلیسمی

نشانه های هیپوگلیسمی در تمام افراد یکسان نیست، به همین دلیل تمام دیابتی ها، به ویژه والدین کودکان و نوجوانان دیابتی باید تمام علائم و نشانه های ابتدایی هیپوگلیسمی برایشان شناخته شده باشد، تا به موقع بتوانند درمان را شروع کنند. اکثر دیابتی ها متوجه علائم خفیف هیپوگلیسمی می شوند. از علائم هیپوگلیسمی شدن می توان به: گرسنگی فراوان، رنگ پریدگی، پوست مرطوب و سرد، تپش قلب، لرزش، بی قراری، سردرد، دل درد، اختلال بینایی، سست شدن زانو ها و سرانجام کاهش قدرت تمرکز اشاره کرد. اگر فرد دچار کاهش ناگهانی قند خون شده قند خون رو را اندازه گیری کنید. استفاده از نوار قند خون با کیفیت بهتر باعث اندازه گیری دقیق تر قند خون فرد می شود.

در صورتی که به این علائم توجه نگردد و به موقع جهت برطرف کردن آن اقدام نشود، دیابتی دچار هیپوگلیسمی شدید خواهد شد.

تزریق انسولین

مهمترین علل هیپوگلیسمی

تزریق مقدار بیشتر انسولین به طور اشتباهی

تزریق انسولین طبق معمول، درعین حال که بدن نیاز کمتری به انسولین دارد. برای مثال در زمان کاهش وزن یا در اوایل ابتلا به دیابت نوع یک

ورزش یا فعالیت جسمی بیش از حد معمول (حتی ممکن است چند ساعت بعد از فعالیت جسمی یا ورزشی علائم هیپوگلیسمی نمایان شود)

کم یا دیر خوردن غذا

هنگام اسهال یا استفراغ

درمان هیپوگلیسمی

هیپوگلیسمی را باید سریع درمان نمود. اگر افراد دیابتی و یا والدین کودکان و نوجوانان دیابتی، هیچ دلیلی برای بروز هیپوگلیسمی نیافتند و با توجه به مقدار انسولین معمول تزریق شده، دچار هیپوگلیسمی شدند، حتما با پزشک معالج خود مشورت کنند. بهتر است که حتما بعد از هر بار تزریق انسولین، سرنگ انسولین خود را تعویض کنید. البته دیابتی ها و والدینی که در کلاس های آموزش مستمر شرکت نموده اند و خود آموزش دیده باشند می دانند که در این هنگام چه باید کنند. اصولا دیابتی هایی که از کنترل مطلوب برخور دارند، احتمال دارد حداقل در هفته یکی دو بار دچار هیپوگلیسمی خفیف شوند که اگر به موقع درمان شوند، به هیچ نوع عارضه ای مبتلا نخواهند شود.

هیپوگلیسمی شدید که خوشبختانه نادر می باشد، با بیهوشی و در نهایت، تشنج همراه خواهد بود و باید جدا از آن پیشگیری کرد. هیپوگلیسمی شدید را باید در اسرع وقت درمان نمود. بنابراین اگر اولین نشانه های هیپوگلیسمی را دریافتید، فورا درمان را آغاز کنید. اگر مطمئن نیستید، قند خون خون را  با دستگاه تست قند خون چک کنید.

به هیچ وجه هیپوگلیسمی را ساده نگیرید و با خود گمان نکنید که مسئله ای نیست، تا یک ساعت دیگر وقت غذا خوردن است، می توانم صبر کنم و… . همیشه هیپوگلیسمی را در اسرع وقت درمان کنید تا در آینده دچار بیماری نشوید.

هایپر گلیسمی (افزایش قند خون)

اصولا هنگامی قند خون افزایش می یابد که بین نیاز و وجود انسولین در بدن نسبت مناسبی برقرار نباشد.

تغذیه سالم

چگونه افزایش قند خون باعث ایجاد کما در فرد دیابتی می شود؟

در صورت کمبود انسولین، در مدت زمان کوتاهی، میزان قند خون افزایش خواهد یافت. زیرا زمانی که انسولین در بدن کم باشد، میزان کمتری قند (گلوکز) وارد سلولهای بدن می شود. اگر کاهش انسولین باز هم ادامه یابد، در نتیجه میزان قند خون افزایش بیشتری خواهد یافت و فرد دیابتی احتمالا دچار کما خواهد شد.

ازدحام مکرر مواد اسیدی در خون، به کاهش فعالیت سلول های مغزی منجر و کم کم فرد دچار خواب آلودگی می شود و پیامد آن بی هوشی و کما به سراغ فرد دیابتی خواهد آمد. در این مرحله است که میزان قند خون به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و کنترل آن سخت می شود. بهتر است که رژیم غذایی خود را تغییر دهید و از محصولات بدون قند استفاده کنید تا میزان قند خون شما کنترل شود.

در بعضی مواقع افراد مبتلا به دیابت با امید کاهش وزن یا کمتر کردن استفاده از انسولین از مصرف وعده های غذایی پرهیز می کنند که این امر می تواند بسیار خطرناک و موجب به کما رفتن فرد شود. بهتر است به جای حذف وعده از مواد غذایی بدون قند مانند آبنبات بدون قند آلبالو کامور استفاده کنید.

هنگامی که فرد دیابتی دچار سرگیجه و سپس بیهوشی می شود بهترین راه حفظ خونسردی و چک کردن وضعیت تنفسی بیمار و در نهایت تماس گرفتن با اورژانس است که مسئولین مربوطه شما را زمانی که آمبولانس در راه است راهنمایی می کنند فراموش نکنید که به پرسنل پاسخگو داشتن دیابت فرد بیمار را نیز اطلاع دهید.

امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله همه چیز درباره دستگاه فشار سنج را مطالعه کنید تا در مورد این وسیله پر کاربرد اطلاعات مفیدی کسب کنید.

16 دیدگاه در “کاهش ناگهانی قند خون چه خطراتی دارد؟

  1. کبری گفت:

    واقعا خیلی آموزنده ای بود.

    1. عرفان طب گفت:

      با تشکر از توجه شما مخاطب عزیز خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفته است

  2. کیمیا گفت:

    اگه بدونیم علت غش کردن قند خونه بالاس انسولین تزریق کنیم یا نه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام خدمت کاربر عزیز، بهتر است قبل از اقدام به تزریق قندخون فرد را اندازه‌گیری کنید سپس اقدامات لازم را انجام دهید

  3. پارسا گفت:

    اگه تزریق انسولین بیشتر از نیاز باشه چه اتفاقی میوفته؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، ممکن است دچار افت قندخون شوید

  4. الهام گفت:

    هیپوگلیسمی باعث تشنج می‌شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی که بیمار تحت نظر پزشک نبوده و رسیدگی‌های لازم را انجام ندهد امکان تشنج وجود دارد

  5. مهین گفت:

    کم کردن وعده های غذایی ممکنه به افراد دیابتی آسیب بزنه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و سپاس از شما کاربر عزیز، بله بهتر است بدون حذف کردن وعده‌های غذایی رژیم غذایی خود را کنترل کنید

  6. آریا گفت:

    اسهال و استفراغ باعث افت قند خون شدید میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله در مواردی که این دو مورد شدید باشند باعث افت قندخون می‌شوند

  7. فرانک گفت:

    دیر خوردن غذا میتونه باعث افت قند خون بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله دیر غذا خوردن می‌تواند باعث افت قندخون شود

  8. بهرام گفت:

    مصرف سیگار ممکنه باعث افت قندخون بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله در اوایل مصرف سیگار امکان افت قند خون وجود دارد اما در دراز مدت باعث فشارخون بالا می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *