مقالات, ارتوپدی و توان بخشی

فتق دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک کمر چیست؟

فتق دیسک کمر که به عبارتی بیرون‌ زدگی دیسک به آن می ‌گویند، زمانی در کمر به وجود می ‌آید که قسمت خارجی لاستیکی دیسک یا حلقه‌ی دیسک دچار پارگی شود، می‌ توان گفت که فتق در هرجایی از استخوان اتفاق می ‌افتد اما احتمال آن در ناحیه‌ی کمر نسبت به سایر جاها بیشتر است

زیرا کمر در معرض شدید فشار کار قرار دارد و بیشتر تحت‌تأثیر قرار می‌ گیرد. در واقع پارگی ایجاد شده باعث می ‌شود که ناحیه‌ی نرم دیسک بیرون‌ زده شود یا همان گرفتار فتق گردد، این ناحیه‌ی نرم که از بین دو مهره بیرون زده می‌ شود حالت فتق به وجود می ‌آورد و به‌ علاوه در اوایل درد کمی و بعد از گذشت مدت زمانی درد شدیدی همراه با گزگز دارد.

فتق دیسک کمر چیست؟فتق دیسک کمر

فتق دیسک کمر چیست؟

آناتومی ستون فقرات:

در واقع آناتومی ستون فقرات تشکیل شده از بیست و چهار قطعه استخوان متحرک است که بین آن­ها ژل‌های نرمی قرار دارد و به این قطعه‌های استخوانی مهره گفته می ‌شود. ستون فقراتی محرک که شبیه اجزای قطعات یک دستگاه کوچک ربات عمل می ‌کند. دیسک‌های نرم‌ بین پنج مهره‌ی کمری وجود دارند تا فشار وارده بر کمر را جذب نموده و مانع از ورود ضربه به کمر شوند، در واقع این دیسک‌ها فرایند جلو و عقب شدن بدن ما را راحت‌تر می‌ نمایند و باعث می ‌گردند که ما به‌ راحتی به هر طرفی که دوست داریم حرکت کنیم و بچرخیم بدون آنکه مشکلی به وجود آید.

این دیسک‌های نرم از ساییده شدن مهره‌ها جلوگیری می ‌کنند، هنگامی که ضربه به بدن وارد می‌ شود دیسک‌ها شبیه یک عایق ضد ضربه عمل می‌ نمایند یا به عبارتی جاذب فشار می ‌باشند، تمام این مهره‌ها را چند عصب نخاعی به هم متصل می ‌کنند اگر بخواهیم این‌ مهره‌ها را با عصب‌های نخاعی در ذهن خود به تصویر بکشیم شبیه یک تسبیح می ‌باشند که درنهایت اتصال مهره‌ها با عصب‌های نخاعی خود به کل بدن ختم می ‌شوند.

فتق دیسک کمر چیست؟

ستون فقرات

نشانه‌های وجود دیسک کمر:

فتق دیسک کمر چیست؟

در واقع تمام افراد دارای دیسک کمر می ‌باشند اینکه وجود بیماری دیسک کمر در چه افرادی وجود دارد یک اشتباه لفظی است. از لحاظ علمی منظور بروز پارگی یا عیب در دیسک افراد بوده که برای اطلاع از فتق کمر باید کاملا توسط پزشک به طور بالینی معاینه شود.

_یکی از این نشانه‌ها درد است زمانی که درد در قسمت پایین کمر یا باسن شروع می‌ شود و به سمت پاها انشعاب می‌ یابد شدت‌ این درد نشان‌دهنده‌ی این است که چقدر دیسک کمر به نخاع رسیده و آسیب رسانده است شاید در ابتدا درد کم باشد و فرد به طور مقطعی آن را گذرانده باشد اما بعدها به ‌مرور زمان درد، افزایش و گسترش یافته تا جایی که به ناحیه‌ی ساق پا رسیده و حتی راه رفتن را دچار مشکل می‌ کند.

فتق دیسک کمر چیست؟

_اگر یک یا چند عصب با هم درگیر شوند، موجب ایجاد گزگز در دست‌ها و پاها می‌ شوند، در این صورت درد به سمت پاها به‌ سرعت کشیده می ‌شود و عضلات آن را درگیر می ‌کند.

فتق دیسک کمر چیست؟

_درگیر شدن عصب سیاتیک باعث انشعاب درد در تمام بخش‌های کمر به پایین می‌ شود و گزگز و بی‌حسی عضلات را به همراه دارد، سیاتیک آسیب‌دیده موجب تضعیف شدن ماهیچه‌ها می ‌شود و قدرت و توانایی در راه رفتن یا هر نوع فعالیت را از عضلات می‌ کاهد.

فتق دیسک کمر چیست؟

بهتر است در زمینه درد های سیاتیکی مقاله سیاتیک چیست و چه علائمی دارد را نیز مطالعه کنید.

_اگر اسپاسم عضلانی در ناحیه‌ی اطراف کمر و باسن ایجاد شود این به معنای درگیر بودن و ورود فشار در بخش رباط‌ های اتصال می باشد. هنگامی که رباط‌ ها تلاش می‌ کنند که قسمت دردناک کمر را در جای خود نگه ‌دارند موجب می ‌شود فشار زیادی به آن ناحیه وارد شده و درد کمر افزایش ‌یابد.

فتق دیسک کمر چیست؟

_اگر در هنگام راه رفتن ناگهان زیر پایتان خالی می ‌شود یا در راه رفتن مشکلی ایجاد می ‌شود یا احساس کرده‌اید که بعد از مدتی دچار بی‌حسی عضلانی یا ضعف ماهیچه‌ای برای راه رفتن شده‌اید این علائم وجود دیسک کمر در شما می‌ باشد و میتوانید برای احساس درد کمتر در هنگام راه رفتن از کفی طبی در کفش خود استفاده کنید.

دیسک کمر

 

عوامل تاثیرگذار بر دیسک‌ کمر:

عوامل تاثیرگذار بر دیسک کمر می ‌‌تواند در مردها بیشتر از خانم‌ها باشد زیرا مردها بار سنگین بیشتری را حمل می ‌کنند و مشاغل سخت‌تری دارند یا نشستن زیاد در یک جا موجب بروز دیسک‌ کمر می‌ شود بهتر است که اگر کار پشت میزی دارید هر یک ساعت یک‌بار از جای خود بلند شوید کمی نرمش کوتاه انجام دهید سپس دوباره کار خود را از سر بگیرید. همچنین استفاده از پشتی طبی برای این افراد میتواند کمک کننده باشد.

فتق دیسک کمر چیست؟

اگر به‌ صورت مکرر کمر خود را به مدت طولانی خم‌ می ‌کنید یا به طور ناگهانی کمر خود را می ‌چرخانید این امر موجب می‌شود که فشار زیادی به کمرتان وارد گردد درنتیجه دچار فتق دیسک کمر می‌ شوید. فشار بدنی شدید موجب فشار بر ناحیه‌ی کمر شده و باعث بروز فتق کمر می ‌شود. از کشیدن وسایل سنگین یا بلند کردن آن از روی زمین خودداری کنید این کار موجب می ‌گردد که به ناحیه‌ی کمر فشار وارد آید و احتمال ساییدگی و بیرون‌ زدگی دیسک را افزایش دهد.

فتق دیسک کمر چیست؟

وزن بالا یا همان اضافه وزن داشتن از موارد مهم در بروز فتق کمر می ‌باشد افرادی که اضافه وزن دارند همیشه از کمر‌درد و قفل شدن ناگهانی کمر خود رنج می‌ برند.

افرادی که در طول هفته چند روز خود را به ورزش اختصاص نمی ‌دهند یا در مواقعی به طور ناگهانی ورزش سنگین انجام می ‌دهند سپس یک دوره‌ی طولانی مدت ورزش را کنار گذاشته و مجدد ورزش سنگین خود را شروع می کنند این روند موجب ورود فشار به بدن و درنهایت اختلال در ناحیه‌ی کمر می ‌شود.

فتق دیسک کمر چیست؟

درمان دیسک کمر

 

درمان دیسک کمر:

در ابتدا پزشک متخصص برای اینکه از وجود فتق کمر در بدن شما آگاه شود معاینات لازم را انجام داده برفرض مثال از شما می‌ خواهد که کاملا دراز بکشید در ناحیه‌ای که احساس درد بیشتری می ‌کنید پای شما را بالا می ‌برد تا متوجه شود که تا چه حد درد در پا و کمر شدیدتر می‌ گردد

اگر لازم بداند برای میزان شدت پارگی در دیسک آزمایش ام‌آر‌آی تجویز می ‌کند تا با بررسی آزمایش شما از میزان پارگی دیسک اطلاع یابد سپس، بعد از مطمئن شدن داروهای مسکن و ضدالتهاب برای شما تجویز می ‌کند، ضد‌التهاب‌ها موجب می ‌شوند تا تورم و التهاب از ماهیچه‌های کمر و باسن و سایر عضلات کاسته شوند و به‌علاوه موجب شل شدن عضلات می گردند.

همچنین استفاده از فتق بند در بعضی موارد میتواند در روند درمان مؤثر باشد. پزشک‌ متخصص، فیزیوتراپی را برای پیشرفت روند بهبودی دیسک کمرتان تجویز می ‌نماید. طول درمان در اکثر مواقع شش ماه می ‌باشد اگر در مدت شش ماه هیچ تغییری به وجود نیامد و تمام مراحل درمان برای بهبودی شما افاقه‌ای نکرد تنها و آخرین راه جراحی است شما می‌ توانید برای جراحی با متخصصین مجرب و با تجربه مشورت کنید تا راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایید سپس اقدام به جراحی کنید.

فتق دیسک کمر چیست؟

پیشنهاد می کنیم برای جلوگیری از ایجاد دیسک کمر مقاله چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم را بررسی کرده و به نکات گفته شده در این مطلب توجه کنید تا همیشه از سلامت کامل برخوردار باشید.

2 دیدگاه در “فتق دیسک کمر چیست؟

  1. کاوه گفت:

    خیلی کامل بود ممنون

    1. عرفان طب گفت:

      سلام ممنون از نظر شما ، پیشنهاد میکنیم دیگر مقالات سایت را نیز مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *