ارتوپدی و توان بخشی, مقالات

بیماری ام‌اس چیست؟

بیماری ام اس

بیماری ام‌اس یک اختلال عصبی است که روی سیستم عصبی مرکزی مغز اثر می‌ گذارد که شامل مغز و طناب نخاعی است. اعصاب مثل سیم‌هایی می‌مانند که اطلاعات را حمل می ‌کنند تا به مغز برسانند در اطراف آنها میلین وجود دارد، میلین اطراف فیبرهای عصبی مغز و طناب نخاعی را می ‌گیرد و از آنها مواظبت می‌ کند، مثل سیم که جریان‌های الکتریکی را محافظت می‌ کند. ام‌اس بیماری خودایمنی است و وقتی اتفاق می ‌افتد که سیستم ایمنی خودِ بدن شروع به حمله به سمت میلین‌ها می‌ کند و این امر باعث بلوکه شدن سیگنال‌های عصبی می‌ شود و در نتیجه باعث دشواری و یا عدم کارکرد مغز و طناب نخاعی می ‌شود.

بیماری ام اس

درد ام‌‌اس چگونه است؟

در بیماری ام‌اس دو نوع درد وجود دارد اول دردهای ناشی از آسیب‌های مرتبط با خود بیماری ام‌اس هستند، یعنی آسیب‌هایی که به سیستم‌های عصبی وارد می ‌شوند که به‌ اصطلاح آنها را دردهای بارش‌های عصبی می گویند که به خاطر آسیب‌هایی است که در اعصاب روی می ‌دهند و به دلیل پیشرفت بیماری ام‌اس است.

نوع دوم دردهایی هستند که ریشه روان‌ شناختی دارند، بیماری ام‌اس بیماری است که به‌ عنوان یک بیماری عصبی مزمن، با استرس و اضطراب‌های خودش همراه است این استرس‌ها و اضطراب‌ها به شکل‌های مختلف خودشان را بروز می ‌دهند و به شکل اختلال‌ها و بیماری‌های روان تنی هستند که بارزترین نوع نشان دادن این اختلال‌های روان تنی درد است و ریشه این دردها برمی‌ گردد به اضطراب و استرسی که همراه بیمار است.

هرچقدر از لحاظ تئوری تمایزی بین این دو نوع بیماری بگذاریم ولی از لحاظ علمی خیلی موفقیتی برای جدا کردن این دو نوع نداریم چراکه استرس و اضطراب مادر همه بیماری‌هاست و باعث تشدید بیماری‌ها می ‌شود. از جمله دردهایی که به سراغ بیماران می ‌آید بستگی به اینکه آسیب به کجای مغز وارد شده باشد متفاوت است.

درد بیماری ام اس

علائم بیماری ام‌اس:

تاری و دوبینی، حرف زدن نامتعارف، احساس سوزش یا خارش، بی­ حس شدن اندام تحتانی، خستگی غیرعادی، عدم هماهنگی، از دست دادن تعادل، گرفتگی عضلات، مشکلات عملکرد مثانه، خواب رفتن و سوزن‌سوزن شدن و گزگز شدن و احساس درد و برافروختگی در دست و پا.

درد در ام‌اس به‌صورت تخصصی‌تر به شرح زیر است:

۱) درد عصبی: بیشترین و بدترین نوع درد در ام‌اس درد عصبی است. می ‌دانیم که در این بیماری پیام‌ها از مغز به سایر اعضای بدن به دلیل ضعف اعصابِ مسئول، کُند و گاهی ناممکن است. درد عصبی بیشتر در پاها ورود می ‌کند و باعث خواب رفتن پاها و یا سیخ شدن و سوزن‌سوزن شدن می‌ شود. همچنین این درد شامل دو نوع درد عصبی حاد و درد عصبی مزمن می ‌شود.

درد عصبی حاد؛ با این مفهوم که آغاز درد سریع اما مدت زمان درد کوتاه است. انواع درد عصبی حاد عبارت است از:

-درد نورالژی عصبی سه قلو که این درد شامل فک و صورت می‌ شود.

-علامت لرمیت، این درد ستون فقرات و تا پایین پاها را در برمی ‌گیرد و احساس برق‌گرفتگی به بیمار می ‌دهد.

-آغوش ام‌اس، این درد با فشار دور قفسه سینه و نیم‌تنه بالایی احساس خفگی به بیمار می‌ دهد.

-اسپاسم پاروکسیسمال، این درد در طول روز متفاوت اتفاق می ‌افتد که در آن عضلات پا و بازو سفت می ‌شوند.

درد عصبی مزمن؛ تداوم درد عصبی حاد منجر به درد عصبی مزمن می‌ شود، این دردها در صورت خستگی و استرس داشتن بیمار بیشتر می ‌شوند و روزانه ممکن است چندبار اتفاق بیفتد.

۲) دردهای اسکلتی عضلانی: این دردها در نواحی لگن، کمر، مچ، زانو و بازوها مشاهده شده‌اند و موجب ناهماهنگی در راه رفتن می‌ شوند. در صورتی که تا زمان مشخصی از عضلات استفاده نشود و اندام‌ها ساکن و بدون حرکت باشند این دردها بیشتر خودشان را نشان می ‌دهند. اسپاسم عضلانی در این بیماری بسیار رایج است و اغلب هنگام استراحت و خوابیدن بروز می‌ دهد که ناراحتی‌ها و دردهای شدیدی همراه دارد.

علائم بیمار ی ام اس

همچنین پیشنهاد میکنیم در این زمینه مقاله علت گزگز دست‌ ها چیست را نیز بررسی کنید.

تشخیص بیماری ام‌اس:

همیشه تشخیص بیماری ام‌اس راحت نیست چون علائم زودرس با بقیه اختلالات عصبی هم مشابه است. برای تشخیص ام‌اس دکترها در ام‌آر‌آی (MRI) به دنبال هرگونه اختلال برای اینکه به‌عنوان یک شاهد در سیستم عصبی مرکزی باشند هستند، همچنین با تست‌های طناب نخاعی یا مایع نخاعی و همچنین آزمایش خون قادر به تشخیص این بیماری هستند. ام‌اس در زنان با نسبت ۲ به ۱ شایع‌تر از مردان است. این بیماری اغلب در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی بروز می‌ کند. پیشرفت این بیماری میتواند بیمار را ملزم به استفاده از عصا کند.

درمان بیماری ام‌اس:

از لحاظ پزشکی داروها می ‌توانند باعث کاهش حملات شوند و سرعت بیماری را کم کنند. زندگی کردن با ام‌اس می ‌تواند خیلی کنترل‌پذیر باشد، وقتی با یک روش زندگی سالم می ‌شود علائم را کم کرد پس غذای سالم و متعادل بخورید. همچنین رفتن به فیزیوتراپی می ‌تواند به مشکلات راه رفتن و تعادل کمک کند، سیگار نکشید، هر روز ورزش کنید، همچنین میتوانید برای کاهش درد ناشی از بیماری ام اس از دستگاه ماساژور استفاده کنید و از قرار گرفتن در جاهای گرم و مرطوب دوری کنید و با مراقبت از خود و نگرش مثبت به زندگی و همچنین ارتباط برقرار کردن با سایر بیماران که موجب بالا رفتن روحیه و آرامش بیشتر می‌ شود خود را درمان کنید.

ام‌اس و بارداری در خانم‌ها:

برای خانم‌ها این سوال پیش می ‌آید که آیا می‌ توان با وجود بیماری ام‌اس باردار شد، پزشکان معتقدند که اگر بیمار تحت‌ نظر مداوم باشد و در صورت تشخیص پزشک می ‌تواند باردار شود، در رابطه با داروهای دوران بارداری در بیماران ام‌اس هیچ دارویی صددرصد تایید نشده است، تمام پزشکان برای کنترل حال بیمار و سلامت جنین می ‌توانند از داروهای خاصی در مدت مشخص استفاده کنند.

سیستم عصبی

برای اطلاعات بیشتر درباره تشخیص بهتر و سریع تر بیماری ام اس میتوانید مقاله روش تشخیص بیماری ها از روی پا را نیز مطالعه کنید.

ام‌اس در طب سنتی:

در طب سنتی ام‌اس را بیماری سرد تلقی می ‌کنند، چیزهایی که باعث پیشرفت این بیماری می ‌شوند رفتار‌های سرد، تفکرات سرد، غذای سرد و عطر سرد است. از جمله رفتارهای سرد می ‌توان به عصبانیت اشاره کرد و از تفکرات سرد می ‌توان به استرسی بودن، جوشی بودن، و هم، خیالات و وسواس داشتن اشاره کرد، غذاهای سرد مانند لبنیات مثل ماست و دوغ و از همه مهم‌تر ماهی! بیماران مبتلا به ام‌اس به‌هیچ‌وجه نباید ماهی مصرف کنند و در صورت مصرف برنج باید برنج قهوه‌ای یا سبوس‌دار به همراه زیره سیاه استفاده کنند، نان مصرفی این بیماران باید سبوس‌دار باشد (سبوس باعث گرمی می ‌شود). تمام عطرهای صنعتی که در بازار موجود هستند عطر سرد هستند، بیماران مبتلا به ام‌اس در حد امکان از ادکلن استفاده نکنند. برای درمان این بیماری باید رفتار گرم (مثل محبت کردن، دوست داشتن، خوش‌رویی)، تفکرات گرم (مثل نوعی دوستی)، استفاده از غذاهای گرم (ارده با شیره انگور و زیتون و انجیر و معجون دوسین یعنی ترکیب سیاه دانه و عسل) و از عطرهای گرم که به این بیماران توصیه می ‌شود و برای بهبود این بیماری نیز موثر است (مثل گلاب، اسپند و گل نرگس) استفاده کنند، در واقع این عطرها باعث آرامش اعصاب می شوند.

2 دیدگاه در “بیماری ام‌اس چیست؟

  1. farshad گفت:

    سلام خسته نباشید این بیماری از چه سنی میتواند شروع شود؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام خدمت شما معمولا از 20 سال به بالا شروع می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *