ارتوپدی و توان بخشی, مقالات

علت گزگز دست‌ ها چیست؟

علت گزگز کردن دست ها

همه ما انسان ها در طول زندگی برای یک بار هم که شده احساس گزگز شدن دست را داشته ایم. زمانی که بعد از فعالیت سخت کاری یا بعد از یک استراحت چند ساعته دست‌ هایتان دچار گزگز و کرختی می ‌شود و به مدت طولانی یا کوتاه این بی‌ حسی و سوزن‌ سوزن شدن باقی می‌ ماند و دچار کلافگی از این احساس می ‌شوید بهتر است که برای درمان آن اقدام کنید. در واقع گزگز دست‌ ها یعنی احساسی شبیه به خواب‌ رفتگی و مور مور شدن و سر شدن دست‌ ها است هنگامی‌ که دست‌ ها سنگین و بی‌ حس می ‌شوند و بعد مدت کوتاهی شروع به گزگز می ‌کنند، اگر گزگز کردن دست‌ ها برای زمانی کوتاه باشد هیچ ایرادی ندارد اما اگر این بازه‌ی زمانی طولانی مدت باقی بماند، نشانه‌ی اختلال یا بیماری در بدن است. در این‌ مقاله می ‌خواهیم توضیحی مختصر در رابطه با علت گزگز دست‌ ها چیست؟ بدهیم.

انواع گزگز دست:

در گزگز و کرختی دست دو حالت وجود دارد یکی گزگز مزمن و دیگری گزگز موقت.

در گزگز مزمن فرد به طور مکرر در مدت زمان طولانی‌ تری حالت کرختی و مور مور شدن را احساس می ‌کند، چنین اتفاقی اگر مفرط و پی‌ در پی باشد، نشان‌ دهنده‌ی وجود یک بیماری در بدن فرد است که به چنین حالتی یعنی سوزن‌ سوزن شدن یا گزگز کردن تبدیل شده است در این صورت به حالت گزگز شبیه به آلارم نگاه می ‌کنند بر فرض مثال فردی که تومور مغزی دارد و سر درد های مکرر و دردناکی در هر حالت از شبانه‌ روز به سراغ او می ‌آید یک آلارم برای وجود بیماری در بدن او به شمار می‌ آید. گزگز موقت دست، معمولا زمانی اتفاق می ‌افتد که فرد چهار زانو روی دو پای خود برای مدت طولانی می ‌نشیند یا روی یکی از دست‌ های خود به مدت طولانی تکیه می ‌دهد یا می ‌خوابد این گزگز بعد از آنکه فشار اعمال شده در این‌ ناحیه برداشته می‌ شود پس از مدت زمان کوتاهی از بین می ‌رود، این حالت نگران‌کننده نمی ‌باشد.چهار زانو نشستن زیاد خطرناک است و ممکن است فرد را دچار درد زانو کند. اکثر افراد در اثر انجام مکرر این عمل به درد زانو مبتلا شده اند. پزشکان به این افراد توصیه می کنند که مراحل درمانی خود را انجام دهند و از زانو بند طبی استفاده کنند.

مصرف ویتامین ها

 

عوامل گزگز دست‌ ها:

  • این عوامل می ‌توانند فشار زیاد یا تحت فشار قرار گرفتن ناحیه‌ ای از دست باشند و هنگامی‌ که فرد از چربی خون بالایی برخوردار است می‌ تواند موجب گزگز قسمتی از دست در نواحی شبیه به بازو یا انگشتان شود.
  • یکی از بیماری‌ ها کم‌ خونی مفرط است این بیماری از عوامل گزگز دست است زمانی که خون به قسمتی از بدن به‌ درستی نمی ‌رسد این اتفاق می‌ افتد.
  • شکستگی دست در گذشته می تواند از عوامل گزگز شدن دست باشد. افرادی که دچار شکستگی در ناحیه دست خود می شوند باید برای مراقبت بیشتر ازخود از آویز دست استفاده کنند.
  • بیماری‌ های عصبی چون ام‌ اس هم تاثیر زیادی در بروز چنین اختلالی دارد.
  • اگر فردی سکته خفیفی داشته باشد این امر نیز موجب ایجاد کرختی در دست می‌ گردد.
  • از بیماری‌ هایی که به بدن آلارم می ‌دهند تومور مغزی است که یکی از آلارم ­های آن و آگاه کردن این نوع بیماری، کرختی و خواب‌ رفتگی دست است.
  • نشستن زیاد پشت میز نیز می تواند سبب کاهش میزان فشار خون در بدن و در نهایت گزگز کردن دست ها شود. پزشکان به افرادی که زیاد پشت میز می نشینند توصیه می کنند که از پشتی طبی استفاده کنند.
  • اگر فردی سندرم عصبی داشته باشد احتمال این وجود دارد که قسمتی از دست او دچار گزگز یا بی‌ حسی شود برای درمان سندرم عصبی دکتر مغز و اعصاب دارو های مربوط به او را تجویز می‌ نماید تا بیمار در یک پروسه‌ی درمان بهبود یابد.
  • عفونت‌ هایی همچون ایدز نیز موجب بروز چنین حالتی در دست‌ ها می ‌شوند، این عفونت به بدن سرایت کرده و هنگامی ‌که اندازه‌ی عفونت در بدن بالا ‌رود موجب می‌ شود تا دست دچار کرختی و مورمور شدن شود.
  • کاهش بعضی از ویتامین‌ ها در بدن موجب ایجاد گزگز در دست‌ ها می ‌گردد کمبود این ویتامین‌ ها می‌ تواند در گروه A, B, D3, E  باشد معمولا پزشک با تجویز مکمل‌ های دارویی قوی سوزن‌ سوزن شدن و بی‌ حسی دست را در بدن اصلاح می‌ کند.
  • از دیگر عواملی که شاید پیش‌ پا افتاده جلوه نماید ورزش نکردن و عدم تحرک است، هنگامی که یک‌ جا و پشت میز به طور مدام می ‌نشینید و فقط مشغول به کاری بی‌ تحرک هستید یا در روز ورزش و فعالیت خاصی ندارید موجب می ‌شود که عضلات دچار تحلیل و ضعیف شدن گردند و این ضعف عضلانی کرختی و گزگز در دست‌ ها به وجود می ‌آورد، توصیه می ‌شود که در روز حداقل نیم ساعت ورزش یا پیاده‌ روی کنید که باعث جریان بیشتر خون در رگ‌ ها و در کل بدن گردد. همچنین اگر در زمان پیاده روی دچار درد در ناحیه قوزک پا شدید می توانید با استفاده از قوزک بند طبی این مشکل را حل کنید.
  • اگر رگ‌های خونی دچار گرفتگی و کوچک شدن شوند در خون‌رسانی مشکل ایجاد می‌ شود و درنتیجه باعث بروز گزگز دست‌ها می ‌گردد.
  • بیماری چون دیسک گردن باعث فشار در ناحیه‌ی دست شده و موجب کرختی و بی‌حسی در دست‌ها می ‌شود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله دیسک گردن چیست؟ زا مطالعه کنید.
  • اگر دست‌ها آسیب دیده باشند و به‌خوبی درمان نشده باشند موجب می‌ گردد گه­گداری دست دچار گزگز و کرختی شود.
  • خوردن سم یا جذب آن از پوست می‌تواند موجب احساس گزگز در دست‌ها شود.
  • فشار تکراری بر یک ناحیه میتواند باعث ایجاد گزگزشدن دست ها شود. در صورت انجام مداوم عملی خسته کننده و بدون داشتن استراحت مانند نشستن یا ایستادن طولانی و نادرست باعث ایجاد گزگز میشود و اندام هایی مانند دست و گردن، مچ دست و ساعد را درگیر کند.
  • عوارض جانبی برخی داروها مانند داروهای سرطان، ایدز، فشارخون، صرع و بیماری های قلبی ممکن است باعث گزگز در دست شود.

نوع دیگری که معمولا در افراد نادر می ‌باشد، سندروم کارپ است. استفاده‌ی زیاد از مچ دست باعث ورم در ناحیه‌ی عضلات مچ شده و روی عصب میانی فشار وارد می ‌کند و باعث ایجاد درد و گزگز در دست‌ ها می‌ شود. استفاده از مچ بند طبی می توانید این مشکل را بر طرف کند.

گزگز کردن دست ها

روند تشخیص گزگز دست:

اگر گزگز و بی‌ حسی و مورمور شدن دست تا مدت طولانی با شما همراه بود و موجب آزار شما گشت بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کرده و هم زمان از آویز دست طبی استفاده کنید. پزشک با توجه به سابقه‌ی پرونده‌ی شما و چند سوال مختصر در ابتدا آزمایشی کلی اعم از آزمایش خون و ادرار برای اطلاع از وضعیت کنونی آن تجویز می‌ کند، معاینه‌ی بالینی را انجام داده، نوار عصب و نوار عضله از شما گرفته می ‌شود نوار عضله یعنی الکترود‌ هایی را از طریق پوست به بدن وارد می ‌کنند تا بتوانند میزان برخورد عضله در هنگام تحریک را اندازه‌ گیری نمایند، ام‌ آر‌ آی برای آ‌نکه وضعیت مغز و ستون فقرات بررسی شود. سپس پزشک‌ متخصص با توجه به آزمایش دارو های مورد نیاز را تجویز می ‌نماید و اگر بیمار نیاز به متخصص در درمان بیماری خود داشته باشد یا برای روند درمان نیاز به جراحی گردد بیمار را با تمام آزمایشات به متخصص مربوطه رجوع می ‌نماید.

راه‌های درمان گزگز دست:

معمولا پزشک متخصص مربوطه بعد از آزمایش‌ های به عمل آمده اگر علت بیماری در فرد وجود نداشته باشد مسکن و دارو های ضد‌ التهاب برای بیمار تجویز می ‌کند. حتما این دارو ها را سر ساعت مصرف کنید تا مشکل شما حل شود. همچنین از پزشک خود سوال کنید که استفاده از مچ بند ورزشی نئوپرن طب و صنعت  می تواند برای شما مناسب باشد یا خیر. دارو های ضد التهاب در واقع از التهاب و ورم موجود در عضله کاسته و موجب کاهش روند درد و ریلکسی در ماهیچه می‌ گردند و در بعضی مواقع پزشک‌ متخصص در روند تغذیه‌ی آن‌ ها مداخله کرده و راه و روش بهتری را برای بهبود تغذیه‌ی بیمار تجویز می‌ کند. افراد باید تغذیه خود را کنترل کنند و به صورت دوره ای فشار خون خود را با دستگاه فشارسنج دیجیتال اندازه گیری کنند.

درمان گزگز دست

در صورتی که پزشک با توجه به آزمایشات متوجه بیماری در فرد گردد، روند درمان او را با توجه به نوع بیماری او در پیش خواهد گرفت و اگر نیاز به متخصص در این زمینه باشد بیمار را به دکتر مربوطه با تمام آزمایشات ارجاع می ‌دهد.

ممکن است بی حسی و سوزن سوزن شدن دست چپ ناشی از خوابیدن روی دست یا چیزی به همین سادگی باشد که در این مورد می‌توانید از بالشت طبی استفاده کنید اما در مواردی ممکن است ناشی از کمبود ویتامبن، کم کاری تیروئید یا موارد مهم تری باشد که در این صورت توصیه می شود به پزشک مراجعه کرده و درصورت تشخیص درمان را شروع کنید.

توجه داشته باشید اگر به طور ناگهانی در دست چپ خود احساس کرختی و بی حسی کردید فورا با اورژانس تماس بگیرید زیرا این مورد یکی از علائم سکته می باشد

با آرزوی سلامتی برای شما. به شما پیشنهاد می کنیم مقاله درمان کمر درد در طب سنتی را مطالعه کنید. از مهم ترین مشکلاتی که امروزه افراد با آن درگیر هستند کمر درد است. در این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد درمان کمر درد ارائه داده ایم که حتما به شما کمک خواهد کرد.

22 دیدگاه در “علت گزگز دست‌ ها چیست؟

  1. تینا بستان آرا گفت:

    من کارم با کامپیوتره چند وقته دست چپم تیر میکشه علتش چیه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و وقت بخیر . علت های زیادی میتونه باشه از جمله دیسک گردن . حتما به پزشک مراجعه کنید

  2. رها گفت:

    فشار بالا هم ممکنه علتش باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و تشکر از شما کاربر عزیز، بله در مواردی فشارخون بالا موجب گزگز دست ها می‌شود

  3. جلیل گفت:

    نوار عضله چیه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، نوار عضله الکترود‌ هایی است که از طریق پوست به بدن وارد می ‌کنند تا بتوانند میزان برخورد عضله در هنگام تحریک را اندازه‌ گیری نمایند

  4. ثریا گفت:

    ام اس باعث گزگز در دست میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و سپاس از شما کاربر عزیز، بله در مواردی بیماری ام اس می‌تواند باعث ایجاد گزگز در دست شود

  5. اشکان گفت:

    ام اس ممکنه باعث گزگز دست بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و سپاس از توجه شما کاربر عزیز، بله در مواردی گزگز دست می‌تواند از علادم ام اس باشد

  6. آنیتا گفت:

    سندروم عصبی باعث گزگز دست میشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام ممنون از حسن توجه شما کاربر محترم، بله در مواردی سندروم عصبی باعث احساس گزگز در دست می شود

  7. سعید گفت:

    گزگز دست ممکنه مزمن بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم، بله امکان به وجود آمدن این عارضه در صورت انجام نگرفتن درمان و یا پیشرفت بیماری‌های مربوطه وجود دارد

  8. مرتضی گفت:

    ایدز ممکنه باعث گزگز در دست بشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله بیماری ایدز ممکن است باعث احساس گزگز در دست ها شود

  9. حمید گفت:

    ممکنه گزگز دست ها به دلیل تومور مغزی باشه؟

    1. عرفان طب گفت:

      با سلام و عرص ادب خدمت شما کاربر عزیز، بله در مواردی ایجاد تومور مغزی می تواند همراه با حس گزگز در دست باشد

  10. nasrin گفت:

    دلیل خواب رفتن و بی حسی دست درخواب به چه علت است؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام و عرض احترام خدمت کاربر گرامی، دلایل متفاوتی دارد بهتر است در این زمینه از پزشک کمک بگیرید.

  11. ناصر گفت:

    سلام گزگز دست به دلیل دیسک گردن هم اتفاق می افتد؟

    1. عرفان طب گفت:

      سلام بله میتواند به دلیل دیسک گردن باشد. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *